Hyppää sisältöön

Microsoft oikoo virheellisiä tietoja – monien rakastama MS Paint ei katoa mihinkään

Internetin käyttäjät kauhistuivat maanantaina, kun tiedotusvälineet uutisoivat suositun piirustusohjelman kuolemantuomiosta.

Kuva: Yle

Moni internetin käyttäjä pillastui maanantaina, kun tiedotusvälineisiin levisi tieto legendaarisen kuvankäsittelyohjelman, MS Paintin poistumisesta käyttöjärjestelmä Windowsin ohjelmavalikosta uuden ohjelmistopäivityksen myötä.

Asiasta kertoi muun muassa Guardian (siirryt toiseen palveluun), jota suomalaiset uutismediat ahkerasti siteerasivat.

Nyt Microsoft oikoo virheellisiä tietoja ja kertoo, että Paint ei ole katoamassa mihinkään (siirryt toiseen palveluun).

– MS Paint on ja pysyy. Se saa vain uuden kodin Windows Storesta, yhtiö lupaa kehittäjien blogissa.

Paint tulee poistumaan uudessa Windowsin käyttöjärjestelmäpäivityksessä oletusohjelmien joukosta, mutta sen voi ladata koneelleen ilmaiseksi Windows Storesta.

Päätöstä perustellaan fanien suosiolla.

– Me olemme nähneet ennennäkemätöntä nostalgiaa ja tukea MS Paintia kohtaan. Jos jotakin olemme oppineet 32 vuodessa, niin sen, että Paintilla on paljon faneja, yhtiö tiedottaa.

Windows julkaisi ennen Paint-kohua keväällä myös uuden Paint 3D -ohjelman. Se ei kuitenkaan tyydyttänyt vanhan Paintin faneja.

Näkymä Microsoft Paint -ohjelman käyttöliittymästä. Kuva: Björn Karlsson / Yle

Paintin ympärillä versoaa oma taidemuotonsa

Paint on yksi maailman ensimmäisistä kuvankäsittelyohjelmista ATK:n varhaisvuosilta. Se lanseerattiin markkinoille ensimmäisen kerran vuonna 1985, kun Microsoft julkaisi Windows 1.0 -käyttöjärjestelmän.

Paintin ympärille on syntynyt laaja faniyhteisö ja omanlainensa taidemuoto. Paint-taidetta voidaan pitää yhtenä internetkulttuurin ilmiönä.

Se pitää sisällään itsetarkoituksellisen tökeröitä, lapsen tekemältä näyttäviä piirustuksia ironisine teksteineen. Usein Paint-taiteen yllä leijuu vahva humoristinen lataus.

Suomalaisen Paint-taiteen alkukoti sijoittuu Naurunappula-huumorisivustolle. Sivustolla kehittynyt, tökeröitä sarjakuvia tuottava yhteisö järjestäytyi myöhemmin omalle Paint-foorumilleen.

Lue tästä Ylen tekemä juttu Paint-taiteesta, josta järjestettiin näyttely Jyväskylässä vuonna 2012.

.
.