Hyppää sisältöön

Juonittelua, happohyökkäyksiä, itsemurhia – nämä skandaalit ovat värittäneet Suomessa vierailevaa venäläistä Bolshoi-teatteria

Yksi maailman johtavista baletti- ja oopperataloista tunnetaan myös kulissien takaisista kohuista.

Bolshoin baletin taiteellinen johtaja Sergei Filin lähes sokeutui vuoden 2013 happohyökkäyksessä. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

1

Nurejevin homoseksuaalisuus oli liikaa

Bolshoi-teatteri oli keisarillisen Venäjän kruununjalokivi, neuvostoideologian käyntikortti ja on nykyisin yksi Venäjän kuuluisimmista brändeistä. Viime vuosina moskovalainen taideinstituutio on saanut pahoja kolhuja. Viimeisin kohu syntyi heinäkuussa, kun teatterin piti esittää baletti legendaarisesta tanssijastaan Rudolf Nurejevista. Bolshoi peruutti ensi-illan viime hetkellä. Virallinen syy oli teoksen keskeneräisyys. Nimettömien lähteiden mukaan Venäjän kulttuuriministeri oli ärsyyntynyt baletista, joka sisälsi alastomuutta ja levitti “epäperinteisiä seksuaalisia arvoja”. Baletin oli määrä kertoa Neuvostoliitosta länteen loikanneen ja aidsiin kuolleen Rudolf Nurejevin elämästä. Brittilehti the Guardianin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) baletti olisi käsitellyt avoimesti Nurejevin homoseksuaalisuutta. Aihe on pannassa Venäjällä. Vuonna 2013 maassa säädettiin laki, joka kieltää “homopropagandan esittämisen alaikäisille”.

Balettitanssija Rudolf Nurejev loikkasi länteen vuonna 1961. Kuva: Joe Gaffney / AOP

2

Tyytymätön tanssija heitti happoa johtajan kasvoille

Tammikuussa 2013 huppupäinen mies heitti happoa Bolshoin baletin taiteellisen johtajan, Sergei Filinin kasvoille. Iskun oli tilannut tähtitanssija, joka oli tyytymätön itsensä ja tyttöystävänsä kohteluun. Heidän rooliensa olisi pitänyt olla merkittävämpiä. Brutaali teko sai Bolshoin kaaokseen. Ajatukset eteerisistä balettitanssijoista, satujen prinsseistä ja prinsessoista tanssimassa höyhenenkevyttä pas de deux'ta vaihtuivat mielikuviin katkerista taiteilijoista, jotka eivät kaihda keinoja omaa etua ajaessaan. Happoa kasvoilleen saanut Filin lähes sokeutui ja iskun tilannut Pavel Dmitritšenko tuomittiin vankilaan, jossa hän istui vajaat kolme vuotta (siirryt toiseen palveluun).

Pavel Dmitritšenko istui vajaat kolme vuotta vankilassa happoiskusta. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

3

Ex-ballerina väitti Bolshoita seuralaispalveluksi

Primaballerina Anastasia Volotškova heitti lisää vettä Bolshoin ympärillä vellovaan huhumyllyyn maaliskuussa 2013. Hän väitti, että Bolshoissa pidettiin yllä tanssijattaria oligarkeille välittävää seuralaispalvelua. Volotškovan mukaan oligarkkien juhlista kieltäytyvät eivät pääse esiintymään tai kiertueille. Asiasta kertoivat muun muassa brittiläinen BBC (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen the New Yorker (siirryt toiseen palveluun). Volotškova oli nostanut asian esiin (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2011. Bolshoi kieltäytyi kommentoimasta väitteitä, joita se kutsui hourailuksi. Volotškova oli erotettu Bolshoista vuonna 2003, koska hän oli teatterin mukaan liian isokokoinen ballerinaksi.

Anastasia Volotškova sai Bolshoista potkut vuonna 2003. Baletin johdon mukaan hän oli liian isokokoinen tanssijaksi. Kuva: Vassil Donev / EPA

4

Alastonkuvaskandaali johti eroon

Maaliskuussa 2011 Bolshoin baletin taiteellisen johtajan paikka tuli hakuun. Yksi mahdollisista kandidaateista ja virkaan harkituista oli varajohtaja Gennadi Janin. Hän ei kuitenkaan päässyt alkua pidemmälle. Joku lähetti Janinista arkaluontoisia – aitoja tai väärennettyjä – kuvia tuhansille balettiammattilaisille. Maailmalle levisi kuvia entisestä tanssijasta harrastamassa seksiä miesten kanssa. Venäläinen pornogate (siirryt toiseen palveluun) pakotti Janinin eroamaan Bolshoista. Virkaan nimitettiin lopulta Sergei Filin (siirryt toiseen palveluun), sama mies, joka kaksi vuotta myöhemmin joutui happohyökkäyksen kohteeksi.

Tanssija Gennadi Janin sai unohtaa suunnitelmat Bolshoin baletin taiteellisen johtajan paikasta, kun joku levitti hänestä arveluttavia kuvia tuhansiin sähköposteihin. Kuva: Alastari Muir / AOP

5

Bolshoi on Venäjän hienoin brändi

Bolshoi-teatterin oli määrä avautua syksyllä 2011 kuuden vuoden remontin jälkeen. Saneerauksen piti alun perin kestää kolme vuotta. Budjetti oli kuitenkin paisunut, ja vuonna 2009 remontista oli aloitettu rikostutkinta. Syyttäjän mukaan korjauksia tekevälle yhtiölle oli maksettu kolme kertaa samasta työstä ja remonttirahoista oli kateissa noin kymmenen miljoonaa euroa. Kun ovet lopulta avattiin, paikalla olivat kaikki Venäjän silmäätekevät: miljardöörit, kirkon edustajat, valtiovalta. Vain Vladimir Putin puuttui paikalta. Tilaisuutta isännöi presidentti Dmitri Medvedev, joka kutsui Bolshoita yhdeksi Venäjän hienoimmista brändeistä (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev isännöi juhlia, jotka järjestettiin uudelleen avatussa Bolshoi-teatterissa vuonna 2011. Kuva: Mikhail Metzel / EPA

6

Bolshoi oli kylmän sodan kuumin ase

Viime vuosien vastoinkäymiset eivät ole poikkeus Bolshoin pitkässä historiassa. Teatteri selvisi vuoden 1917 vallankumouksesta ja siitä tuli Stalinin aikana yksi kylmän sodan neuvostoaseista. Elämä ei kuitenkaan ollut pelkkää politiikkaa. Vuonna 1928 kaksi naistanssijaa hyppäsi näyttämötornista lavalle. He ajoittivat hyppynsä hetkeen, jolloin baletin sankaritar kuolee teoksessa. Osa yleisöstä luuli, että kyseessä oli mauton tehoste. Syynä kaksoisitsemurhaan oli onneton rakkaus lavastajaan. Käynnissä oli baletti, jonka pääroolia tanssi Ekaterina Geltser. Sama ballerina liittyy myös Suomen historiaan. Geltserillä ja marsalkka Mannerheimilla oli suhde vuodesta 1901. Molemmat olivat tuolloin naimisissa tahoillaan.

Bolshoista tuli Josif Stalinin (oik.) aikana yksi kylmän sodan näyttämöistä. Kuvassa Kiinan kansantasavallan johtaja Mao Zedong (vas.) ja Neuvostoliiton sotaministeri Nikolai Bulganin juhlivat Stalinin 70-vuotispäivää Bolshoissa vuonna 1949. Kuva: Sovfoto / AOP

7

Maija Plisetskaja joutui anelemaan pääsyä kiertueille

Neuvostoaikaan teosten piti olla ideologisesti oikeaoppisia. Sensuuri oli ankaraa. Säveltäjät Dmitri Šostakovitšista Sergei Prokofjeviin saivat tuntea sen nahoissaan. Vaakalaudalla oli paitsi ura myös oma henki. Baletista tuli kuitenkin shakin ja avaruudenvalloituksen ohella Neuvostoliiton vientituote. Sen kirkkain ensitanssija oli Neuvostoliiton kansantaiteilijaksi nimetty Maija Plisetskaja, jonka isä oli tapettu Stalinin vainoissa ja äiti joutunut vankilaan. Plisetskaja joutui pyytelemään Nikita Hruštšovilta anteeksi huonoa käytöstään – muun muassa keskusteluaan ulkomaalaisten kanssa – ja anelemaan pääsyä maailmankiertueille. Kotimaahan paluun varmisti Neuvostoliitossa odottava aviomies.

Ballerina Maija Plisetskaja kohosi Neuvostoliiton kansantaiteilijaksi. Kuva: Frank Apthorp / AOP

8

Ballerina raiskattiin aristokraattien juhlissa

Vuonna 1847 sattui Bolshoin historian järkyttävin skandaali. Nuori ballerina, Avdotja Aršinina huumattiin ja joukkoraiskattiin juhlissa, jotka järjesti prinssi Boris Tšerkasskij. Ballerina kuoli vammoihinsa. Aristokraattia ei koskaan tuomittu, mutta tytön isä lähetettiin kahdeksi vuodeksi Siperiaan. Tapahtumien taustalla oli ajan tapa. Parempaa elämää lupailevat aristokraatit houkuttelivat ballerinoja seuraansa. Todellisuudessa piireihin pääsy merkitsi seksiorjan asemaa.

Lähde: Simon Morrisonin kirja Bolshoi Confidential – Secrets of the Russian Ballet from the Rule of the Tsars to Today (2016).

Mihaly Zichyn maalaus kuvaa Bolshoi-teatteria vuonna 1856. Kuva: AOP