1. yle.fi
  2. Uutiset

Puheluiden äänenlaatu kohentuu vauhdilla Suomessa – HD Voice yleistyy operaattoreiden verkoissa

Kapeataajuksinen piipittävä puheääni on jäämässä historiaan älypuhelintekniikan kehittyessä.

telepalvelut
Puhelu.
Janne Ahjopalo / Yle

Puhelinääni on perinteisesti ollut kapeataajuista piipitystä, mutta nykytekniikka on parantanut roimasti äänenlaatua. Takana ovat ajat, jolloin puhekumppanin äänensävyä ei meinannut tunnistaa vaatimattoman tekniikan vuoksi.

Alkuperäistä gsm-tekniikkaa paremman äänenlaadun takaava HD Voice on otettu käyttöön yhä useamman operaattorin verkossa. Esimerkiksi Elisa Oyj otti tekniikan käyttöön koko verkossaan nyt keväällä.

– Lisäksi Elisa toi viime vuonna saataville WiFi- ja 4G-puhelut, jotka ovat myös tärkeä osa mobiilipuheen kehittymistä, kertoo yhtiön laajakaistaliittymien liiketoimintajohtaja Matias Castrén.

Perinteiset puhelut ovat Suomessa toimivia ja luotettavia edelleen.

Tuomo Ikonen

Perinteisten puheluiden määrä on ollut lievässä laskussa jo vuosia. Syynä ovat sosiaalinen media ja yleistyneet nettipuhelut, kerrotaan Elisasta.

Esimerkiksi Messengerin ja Whatsappin kautta voi soittaa puheluita. Perinteisetkin puhelut hyötyvät toki mobiiliverkosta, koska nettiyhteys parantaa puheluiden teknisiä ominaisuuksia.

Tutkija tyytyväinen tekniseen kehittymiseen ja peruspuheluiden vakauteen

Yliopistotutkija ei aseta perinteisiä puheluita ja nettipuheluita vastakkain paremmuudessa.

– Nettipuhelut ovat mahdollistaneet eri tekniikoiden kokeilemisen ja kehittymisen. Toisaalta olen iloinen, että operaattoreiden tarjoamat perinteiset puhelut ovat Suomessa toimivia ja luotettavia edelleen, toteaa langattomien palveluiden dosentti Jouni Ikonen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Joskus kuitenkin voi nykypäivänäkin törmätä vanhanaikaiseen kapeataajuuksiseen puhelinääneen. Jos ihminen kulkee heikkojen yhteyksien erämaassa, kännykkä on vanha tai puhelimen toisessa päässä ollaan heikon yhteyden päässä, voi äänenlaatu kärsiä.

– Tällöinkin on tavallisempaa, että yhteys katkeilee eikä äänenlaatu niinkään heikkene, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén.

Lue seuraavaksi