Vitsillä heitetty idea sai aikaan suuren suosion – 1000 soittajan bändiä suunnitellaan Turkuun

Turkulainen musiikkivaikuttaja Mark Bertenyi kerää Facebookissa soittajia tuhannen hengen bändiin. Tarkoitus on esiintyä jo syksyllä.

musiikki
Nainen soittaa kitaraa.
Yle

Jos suunnitelmat toteutuvat, Turussa nähdään syksyllä ennätyssuuri bändi. Turku Rock Academyn Mark Bertenyi aikoo nimittäin laittaa pystyyn 1000-henkisen bändin. Bertenyi on vetänyt useita vuosia Turku Rock Academya, jonka tavoitteena on edistää nuorten bänditoimintaa.

Bertenyi julkaisi Facebook-seinällään tiistaina puoliltapäivin ilmoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän heitti ajatuksensa ilmoille. Hetkessä mukaan ilmoittautui jo yli sata soittajaa.

Mark Bertenyin fb-seinä
Yle / Kuvakaappaus Facebookista

Ajatus lähti kaverin heittämästä vitsistä.

– Olen tykännyt Youtubessa olevista videoista, joissa tällaista on tehty: on soitettu isolla porukalla. Jaoin omalla seinälläni videon, jossa iso jengi soitti Linkin Parkia, ja kaverini kommentoi, että Turun torille tällainen. Siitä se idea lähti kytemään, Bertenyi kertoo.

Mukaan on ilmoittautunut sekä kokeneita soittajia että harrastajia. Juuri sitä Bertenyi toivookin.

– Tarkoitus on tehdä musiikillista ilottelua, jossa on mukana sekä vakavasti otettavia soittajia että harrastajia.

Kauppatori esiintymislavana

Mark Bertenyin kaavailema aikataulu on tiukka. Tuhannen hengen bändi yritetään saada esiintymiskuntoon jo syksyksi. Bertenyi kaavailee, että keikasta saisi hyvän kesän lopetus - tai syksyn aloitus -tapahtuman.

– Vastaanotto on ollut ihan häkellyttävää, joten kyllä tämä voi hyvin toteutua. Ajankohdan olisi hyvä olla sellainen, että voimme soittaa vielä ulkona, Bertenyi sanoo.

Miten hienoa olisi, kun puoleen väliin toria tulisi bändi ja toisen puolen täyttäisi yleisö.

Mark Bertenyi

Paikka on auki, mutta toiveissa siintää esimerkiksi se jo mainittu Turun kauppatori.

– Kävin äsken torilla syömässä ja siinä istuskellessani ajattelin, miten hienoa olisi, kun puoleen väliin toria tulisi bändi ja toisen puolen täyttäisi yleisö, Mark Bertenyi kertoo nauraen.

Suomalaista rockia

Mark Bertenyillä on jo esitettävät kappaleetkin mielessä. Nimiä tai esittäjiä hän ei vielä paljasta, mutta suomalaista rockia on luvassa.

– Ei välttämättä suomenkielistä. Ehdotuksia on tullut, mutta biisien tulee olla sellaisia, jotka ovat helposti lähestyttäviä, Bertenyi sanoo.

Tuhannen hengen bändin harjoittelu voi kuulostaa äkkiseltään haastavalta, mutta Bertenyi vakuuttaa, ettei se ole ongelma.

– Kerrotaan biisi ja sävellaji, ja jengi saa treenata kotonaan. Sitten pidetään muutamat yhteistreenit, yhdet ei ihan taida riittää.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Rumba (siirryt toiseen palveluun).