1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itämeri

Entinen Venäjän-lähettiläs Himanen: Itämerestä on syytä keskustella

Viime vuonna Moskovan lähettilään tehtävästä eläköitynyt Hannu Himanen arvioi, että Itämeri nousee puheeksi Suomen ja Venäjän presidenttien tapaamisessa.

Itämeri
Himanen
Yle

HANKO Hannu Himanen seurasi ydinsukellusvene Dmitri Donskoin saapumista Suomenlahdelle likipitäen aitiopaikalta, kesäpaikastaan Hangosta, jota venäläiset hallitsivat ja linnoittivat välirauhan aikaan vuonna 1940. Himasen mielestä Donskoin tuominen Jäämereltä Suomenlahdelle oli puhdas näytös.

– Tämä Dimitri Donskoin tulo Itämerelle on puhtaasti näytös. Se on tämmöinen voimannäyte, jonka tarkoitus on saada julkista huomiota. En tiedä haluaako Venäjä pelotella, se voi olla vähän paljon sanottu, mutta se haluaa kertoa kaikille, että se on suurvalta ja että sillä on ikään kuin ruista ranteessa siitä huolimatta, että tämä iso sukellusvene on käytännössä poistettu aktiivipalveluksesta. Se kyllä kyntää merta, mutta eipä juuri pystyisi osallistumaan taistelutoimiin.

Itämeri noussee puheeksi presidenttien tapaamisessa

Himanen arvelee, että Ukrainan kysymystä on vaikea välttää, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei välttämättä sitä haluaisi ottaa puheeksi juuri oopperavierailun yhteydessä. Toisaalta Putin ei ole entisen lähettilään mielestä myöskään vältellyt Venäjän näkemysten esiintuomista.

– En puhu pelkästään Suomesta vaan hyvin monenlaisista kahdenvälisistä tapaamisista, joissa Putin on ollut hyvin halukas avomielisesti selittämään Venäjän politiikkaa niin Ukrainan kysymyksessä kuin muutenkin. Ukrainan tilanne on mennyt huonompaan suuntaan, Himanen pohtii.

Ukrainan tapahtumat ovat johtaneet siihen, että Baltian maat ja Puola kokevat itsensä uhatuiksi.

– Venäjä ylitti hyvin tärkeänä pidetyn kansainvälisen rajan ottamalla Krimin laittomasti haltuunsa. Vaikka Ukraina tuntuu olevan kaukana, se heijastuu välittömästi myös tässä Itämeren alueella, Himanen aprikoi.

Ripaus kohteliaisuutta kuitenkin mukana

Himanen ei kuitenkaan usko, että kaikkia Euroopan tai maailman murheita vierailun aikana käsiteltäisiin. Siihen vaikuttaa jo pelkästään Suomen ja Venäjän yhteinen historia ja ehkä hieman sekin, että Olavinlinna on ollut hetken aikaa myös venäläinen linnoitus.

– Vierailu on selvästi myös Kremlin puolelta lanseerattu Suomen satavuotisen itsenäisyyden markkeeraamiseksi. Siihen liittyy tällainen seremoniallinen ja kohtelias aspekti.

– Samalla se on kuitenkin myös presidenttien kahdenvälinen tapaaminen, jossa varmasti keskustellaan ajankohtaisista asioista.

Himanen muistuttaa, että Suomi on esimerkiksi paraikaa maailman arktisen neuvoston puheenjohtajamaa.

Lue myös:

Suomen ohi kulkeva ydinsukellusvene on jo aikansa elänyt – “Tässä haetaan vain näyttävyyttä”

Katso Ylen helikopterivideo maailman suurimman ydinsukellusveneen saattueesta Suomenlahdella

Kiinan ja Venäjän sotalaivat harjoittelevat Itämerellä ensi viikolla – ja maailman suurin ydinsukellusvene on matkalla Suomenlahdelle

Lue seuraavaksi