1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin sotkuun uusi luku: Maksajaksi haetaan nyt liikemiehen äitiäkin

Konkurssipesä vaatii autokauppakeskusta havitelleen Markku Ritaluoman iäkkäältä äidiltä vuokrarahoja takaisin. Liikemies käytti äitinsä omistamaa aitiota edustamiseen.

Sunny Car Center
Sunny Car Centerin mainospylväs
Euroopan suurimmaksi autokaupaksi suunnitellusta Sunny Car centeristä toteutui vain mainostolppa, joka sekin on jo purettu ja viety Lahteen.Yle

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Ritaluoman äidin maksamaan Sunny Car Centerin konkurssipesälle 172 350 euroa korkoineen maaliskuussa. Kyse oli takaisinsaanti Sunny Car Centerin maksamista äidin omistaman jäähalliaition vuokrista. Ritaluoman äiti vaatii tuomion kumoamista.

Sunny Car Centerin konkurssipesän julkisselvittäjä Jorma Tuomaala oli vaatinut haastehakemuksella peräytettäväksi eli palautettavaksi takaisin konkurssipesän mukaan aiheettomasti Ritaluoman äidille maksettuja vuokria jäähalliaition käytöstä.

Tuomaalan mukaan tilaisuudet, joista vuokraa on maksettu, eivät ole liittyneet SCC:n toimintaan. Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi yksipuolisen tuomion asiassa konkurssipesän hyväksi. Vastaaja ei ollut vastannut kanteeseen määräajassa.

Tuomioon ei voi hakea muutosta, mutta takaisinsaantikanteella yksipuolinen tuomio voidaan saada uudelleen oikeuden käsiteltäväksi. Juuri tällaisen haastehakemuksen Ritaluoman äiti on asianajajansa välityksellä esittänyt.

Liiketoimintaa vai ei

Ritaluoman äiti vetoaa erityisesti kahteen asiaan. Ensinnäkin edustustilaisuudet, joista Sunny Car center on maksanut hänelle vuokraa jäähallin aitioista, ovat liittyneet autokauppayhtiön liiketoimintaan. Toisaalta hän ei ole vuokrannut tiloja ylihintaan, vaan ennemminkin tavallista halvemmalla.

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala katsoo, että tilojen vuokran hinnalla ei ole asiassa merkitystä, vaan sillä, että vuokrien maksu on ollut perusteetonta. Hänen mukaansa ei ole uskottavaa, että kaikki aitiossa pidetyt tilaisuudet olisivat olleet autokauppayhtiön todellista liiketoimintaa. Epäilyksiä herättää erityisesti se, että näiden tilaisuuksien osallistujia ei ole tiedossa. Joistakin ei ole tiedossa edes sen yhtiön nimeä, joiden edustajia tilaisuuteen on kutsuttu.

Osa paljon laajempaa juttua

Liikemies Markku Ritaluoman äitiä koskeva takaisinsaantikiista on pieni sivujuoni paljon suuremmassa takaisinsaantiasiassa. Konkurssipesä vaatii nimittäin Sunny Car Centerin entiseltä suuromistajalta ja toimitusjohtajalta Markku Ritaluomalta vajaan 1,4 miljoonan euron takaisinmaksua konkurssipesälle.

Tässä haastehakemuksessa pesä vaatii palautettavaksi ensinnäkin Ritaluomalta liikaa maksettua palkkaa 433 000 euroa korkoineen. Toiseksi pesä vaatii Ritaluomaa suorittamaan yli 900 000 euroa rahoja, joilla Ritaluoma on tehnyt yhtiön varoilla ostoja, nostoja ja maksuja, tämänkin korkoineen.

Kaksi muuta haastehakemuksessa olevaa vaadetta liittyvät luottokortin käyttöön ja korkovelan maksuihin. Ne ovat yhteensä noin 29 000 euroa, joiden päälle vaaditaan myös korot. Lisäksi pesä vaatii Ritaluomaa maksamaan oikeudenkäyntikuluja yli 9 000 euroa.

Tämän haastehakemuksen kokonaissumma on 1 378 604,86 euroa.

Markku Ritaluoma ei ole vielä esittänyt vastinettaan tähän kanteeseen.

Lue seuraavaksi