1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työvoiman kysyntä kasvaa, uusia työpaikkoja luvassa lisää loppuvuonna

Pitkäaikaistyöttömien määrä on pysynyt korkeana vuosikausia. Nyt näyttää tapahtuneen käänne.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt rajusti tämän vuoden aikana, ja loppuvuonna työpaikkoja syntyy tuhansia lisää, arvioivat asiantuntijat.

Merkittävin käänne uusimmissa tilastoissa on pitkäaikaistyöttömyydessä, joka väheni kuudenneksen. Kesäkuussa pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttömänä olleita oli 105 000, mikä on 21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta käy ilmi, että pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt jo kuukausia. Nyt näyttää, että laskusuuntaus jatkuu vielä pitkään.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Työtön löytää nyt töitä nopeammin

OP:n ekonomistin Henna Mikkosen mukaan tämä on pitkälti yleisen taloustilanteen ansiosta.

– Ihmiset, jotka olisivat aikaisemmin päätyneet pitkäaikaistyöttömiksi, löytävät nyt töitä, Mikkonen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen on samaa mieltä, mutta kiittelee myös oman hallinnonalansa tekemisiä.

– TE-toimistoissa on vuoden alusta tehty systemaattisesti määräaikaisia haastatteluja. Se on päivittänyt työnhakijarekistereitä pitkäaikaistyöttömien osalta selvästi, Räsänen arvioi.

Työnhakijarekisteriin on esimerkiksi voinut jäädä aiemmin ihmisiä, jotka eivät tosiasiassa ole työttömiä.

Tulevaisuudessa myönteinen kehitys ei välttämättä enää jatku yhtä vauhdikkaana. Eteen voivat tulla kohtaanto-ongelmat, kun avoin työpaikka ja saatavilla oleva ammattitaito eivät osu kohdalleen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Työllisyysaste voi nousta yli 70:n tänä vuonna

Uusimmat tilastot ovat varmasti mieleen istuvalle hallitukselle, joka tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta ohjelmakaudellaan.

Nyt työllisyysaste on hieman yli 69 prosenttia, joten kirittävää riittää.

– Jotta hyvä kehitys jatkuisi, niin Suomen ja maailman talouden elpymisen pitä jatkua. Pelkkä suhdannekehitys ei kuitenkaan taida riittää 72 prosentin tavoitteeseen pääsemiseen – pitäisi tehdä myös rakenteellisia uudistuksia, Henna Mikkonen sanoo.

Heikki Räisäsen mukaan 70 prosentin ylittäminen saattaa kuitenkin onnistua jo tänä vuonna.

Alkuvuonna työllisyys parani 14 000 hengellä. Jotta päästäisiin 70 prosentin työllisyteen, vajaan 20 000 ihmisen pitäisi löytää työpaikka loppuvuoden aikana.

– Kaikki merkit taloudesta viittaavat siihen, että työvoiman kysyntä kasvaa. Työttömien työnhakijoiden määrä laskee erittäin kovaa vauhtia. 46 000:n [väheneminen] vuodentakaisesta kesäkuun loppuun on todella kova luku, Räisänen sanoo.