Jesse Huttunen peri Jussi Viidan korkeusvaltikan, mutta rima ei yllä vielä vanhojen mestareiden lukemille

Korkeushypyn Suomen mestari Jesse Huttunen haluaa nousta lajin kansainväliseen kärkeen.

yleisurheilu
Jesse Huttunen kuvassa
Lehtikuva / Jussi Nukari

SavitaipaleTuore korkeushypyn Suomen mestari Jesse Huttunen istuu Savitaipaleen yleisurheilukentän patjalla ja katselee ympärilleen. Reilun 3500 asukkaan kunnassa on viime vuodet satsattu urheilupaikkoihin, mutta juoksurata on edelleen tiilimurskaa. Täältä suomenmestarin yleisurheilu-ura kuitenkin alkoi.

Huttunen pelasi vielä teini-iässä lentopalloa, mutta päätti kokeilla lukion kisoissa korkeushyppyä. Ponnistuskykyä riitti ja laji alkoi tuntua omalta. Pian hänen veljensä ilmoitti hänet salaa nuorten halli-SM-kisoihin.

– Sanoin, etten uskalla mennä sinne. Eihän mulla ollut hyppyjä alla ollenkaan, Huttunen muistelee.

Kisat menivät lopulta hyvin ja hän saavutti pronssia tuloksella 191.

Jesse Huttunen
Jesse Huttunen aloitti urheilu-uransa Savitaipaleen urheilukentältä.Mikko Savolainen / Yle

Ennätys ja maajoukkuepaita tähtäimessä

Muutama vuosi myöhemmin hän tuulettaa mestarina Seinäjoen Kalevan kisoissa.

Vaikeasta keväästä kärsinyt Jesse Huttunen ei ollut tilastojen valossa ennakkosuosikki. Puhtaampi pöytäkirja ratkaisi lopulta Kalevan kisojen voiton tilastokärki Samuli Eriksonista. Voittotulos 208 tuli rimaa hipoen.

– Hyvä, että kerrankin näin päin. Mulla on ollut paljon huonoa tuuria niukkojen pudotusten kanssa.

23-vuotias Huttunen opiskelee Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja treenaa lajia Kimpisen urheilukentällä Lappeenrannassa. Huttunen ei aio tehdä kompromisseja mitä urheiluun tulee.

– Satsaan nyt korkeushyppyyn. Aion ylittää vielä tällä kaudella ennätykseni, Huttunen kertoo.

Hänen ennätyksensä 210 on vuoden takaa. Ennätys voisi rikkoutua jos saisi hyvän kisan aikaiseksi. Sellainen voisi olla vaikka Ruotsi-ottelu, johon suomenmestari mahdollisesti kutsutaan.

– Maaottelu olisi upea juttu. Olen niitä lapsesta asti katsonut televisiosta, ja urheilijat ovat esimerkkejä nuoremmille.

Kuka nousee kansainväliseen kärkeen?

Huttusen kauden paras ja Kalevan kisojen voittotulos 208 on Suomen tilastossa vasta kauden viidenneksi kovin. Samuli Erikson pitää kärkeä tuloksella 215.

Suomalaiseen korkeushyppyyn jäi tyhjiö, kun moninkertainen SM-kultamitalisti Jussi Viita lopetti uransa viime vuonna. Tämän vuoden Kalevan kisojen voittotulos on heikoin lähes 40 vuoteen. Viime vuodet voitto on irronnut yli 220 sentin tuloksella. Silti Jesse Huttusella riittää uskoa tulevaan.

– Meillä on ihan lupaava massa tulossa yli kahden metrin hyppääjiä. Moni myös epäonnistui kauden tärkeimmissä kisoissa. Uskon, että joku niistä nousee kansainväliseen kärkeen. Toivottavasti se olen minä, Huttunen uumoilee.

Paljon voi odottaa esimerkiksi 16-vuotiaalta Arttu Mattilalta, joka on rikkonut ikäluokkien SE-tuloksia. Talvella hallissa SM-kultaa voittanut Mattila on nuorin aikuisten sarjan kultaa hypännyt. Hänen ennätyksensä on tältä kesältä 212.