Hyppää sisältöön

Kreikka palaa lainamarkkinoille – Sijoittajille tarjolla "lähes vastustamatonta" korkoa, mutta suurella riskillä

Maan paluuta lainamarkkinoille pidetään symbolisesti merkittävänä, vaikka Kreikalla ei olekaan nyt tarvetta saada markkinoilta lainarahaa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kreikka on palannut kansainvälisille lainamarkkinoille kolmen vuoden tauon jälkeen. Vuosia jatkuneen talouskriisin riepottelema maa laski tiistaina liikkeelle viisivuotisen joukkovelkakirjalainan.

Kreikkalaisen uutistoimisto ANA:n mukaan Kreikka laski lainan liikkeelle 4,875 prosentin korolla. Kun Kreikka edellisen kerran laski liikkeelle joukkovelkakirjalainan kolme vuotta sitten, laskettiin se liikkeelle 4,95 prosentin korolla.

Lainamarkkinoille paluuta on pidetty tärkeänä symbolisena edistysaskeleena Kreikalle, joka on ollut vakavissa talousongelmissa pian jo kymmenen vuoden ajan. Välitöntä tarvetta lainarahan saamiseen kansainvälisiltä markkinoilta maalla ei ole.

Kreikka on edelleen Euroopan vakausmekanismin matalakorkoisen lainatuen piirissä. Kesäkuussa Kreikalle päätettiin lainata 8,5 miljardia euroa erääntyvien velkojen maksamiseen. Kreikan tukiohjelma jatkuu ensi vuoden heinäkuuhun asti.

Analyytikko: Velkakirjoissa riski sijoittajalle

Kreikan taloudessa on esiintynyt viime aikoina myönteisiä merkkejä. Maan talouden on arvioitu kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia. Viime vuonna Kreikan talous ei kasvanut lainkaan.

Positiivisista merkeistä huolimatta Kreikan lainoihin liittyy suuria riskejä, toteaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) maan paluusta velkakirjamarkkinoille.

Gerichin mielestä vajaan viiden prosentin korko ei ole läheskään riittävä kompensoimaan Kreikan lainoihin liittyviä riskejä. Hän arvioi Kreikan joukkovelkakirjan käyvän silti hyvin kaupaksi.

– Korkomaailmassa, jossa Saksan 10-vuotisesta valtionlainasta saa noin 0,5 prosentin tuottoa ja Italian vastaavasta reilut 2 prosenttia, vajaan 5 prosentin korko näyttää lähes vastustamattomalta monelle sijoittajalle – riskeistä huolimatta, Gerich kirjoittaa.

IMF toivonut velkahelpotuksia

Analyytikko Gerichin mielestä jatkuvat viime hetken ratkaisut Kreikan tukiohjelmassa kertovat siitä, kuinka vaikeaa kompromissien löytäminen on ollut, ja että niitä tuskin loputtomasti voidaan löytääkään.

– Kreikan tarinalle on vaikea nähdä onnellista loppua, Gerich toteaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on toivonut Kreikalle suurempia velkahelpotuksia kuin mihin euromaat ovat olleet valmiita.

Ateenassa tiistaina vieraillut EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kiitteli Kreikan talouden viimeaikaista kehitystä ja sanoi uskovansa, että Kreikka pystyy jatkossa saamaan lainaa kansainvälisiltä lainamarkkinoilta kohtuullisella korolla.

Lue myös

.
.