1. yle.fi
  2. Uutiset

Voisiko pankkikortti toimia matkakorttina? – HSL selvittää istuisiko Lontoon malli Helsingin liikenteeseen

Yksittäisen lipun ostaminen on mietityttänyt myös matkustajia konduktöörien lopetettua lipunmyynti lähijunissa.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Nainen luki matkakorttinsa astuessaan junaan.
Henrietta Hassinen / Yle

HSL selvittää voisiko tavallinen pankkikortti tulevaisuudessa toimia matkakortin tavoin julkisessa liikenteessä. Lontoossa käytössä oleva malli voisi helpottaa esimerkiksi turistien tai harvoin matkustavien liikkumista julkisilla välineillä.

– Tällä hetkellä Lontoon busseissa voi matkustaa helposti maksukortilla eli pankki- ja luottokortilla. Niin sikäläiset kuin turistitkin voivat nousta kyytiin näyttämällä maksukorttia kortinlukijalle ja se automaattisesti velottaa sieltä oikean summan. Nyt selvitetään voisiko saman järjestelmän saada myös tänne Helsingin seudulle, sanoo Flink.

Flinkin mukaan selvitystyötä jatketaan syksyllä ja mikäli asiassa päätetään edetä, voisi järjestelmä olla käytössä aikaisintaan parin vuoden päästä.

HSL on ollut tiuhaan otsikoissa sen jälkeen, kun konduktöörit lopettivat lipunmyynnin lähijunissa kesäkuun puolivälissä. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi konduktöörien uusi rooli matkustajien avustajina sekä kertalippujen ostaminen ennakkoon.

Mari Flink seisoo parvekkeella
HSL:n Mari Flinkin mukaan paluun tehneiden pahvilippujen suosio on yllättänyt.Kari Ahotupa / Yle

Ennen uudistusta lipun junasta osti päälle puolitoista prosenttia junamatkustajista. Kertalippuja käyttää puolestaan noin 10 prosenttia HSL-alueen matkustajista. Voimakkaimmin suosiota on nostanut älypuhelimissa toimiva mobiililippu. Flinkin mukaan kioskeihin ja kauppoihin kesäkuussa palannut ennakkoon ostettava kertalippu on ollut myös yllättävän suosittu.

Lomaruuhka toi lentoasemalle pitkät lippujonot

HSL joutui alkuviikosta lisäämään lipunmyyntikapasiteettiaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun lippuautomaattijonot venyivät kohtuuttoman pitkiksi. Kun lippua ei voi ostaa junasta, moni lentomatkustaja seurasi edellistä, ja jäi jonottamaan junalippua samalle automaatille.

– Lentoasemalla on nyt tällä hetkellä kaksi myyjää auttamassa matkustajia elokuun loppuun saakka ja tarvittaessa pidempäänkin. Lisäksi sinne on tällä viikolla tulossa myös kaksi uutta lipunmyyntiautomaattia lisää, kertoo Flink.

Lentoasemalle syntyneistä lippujonoista uutisoi perjantaina Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Kaikkiaan lentoasemalta löytyy yhdeksän eri lipunmyyntipistettä, joiden opasteita pyritään parantamaan.

– Lippujonot tulivat meille ehkä vähän yllätyksenä, koska lipun voi ostaa lentoasemalla jo aika monesta paikkaa. Selvästi turistit eivät kuitenkaan tiedä näistä ja tiedotusta pitää parantaa.

Oma kertalippuautomaatti piti tulla myös jokaiselle lähijuna-asemalle uudistuksen yhteydessä, mutta kaikkia automaatteja ei ole vielä päästy asentamaan toimitusongelmien vuoksi. Toistakymmentä asemaa on edelleen ilman omaa automaattia.

– Asennukset ovat tällä hetkellä käynnissä ja tavoitteena on saada automaatti jokaiselle asemalle elokuun loppuun mennessä. Automaatteja on tarkoitus tilata syksyn aikana vielä lisää liikenteen isoimpiin solmukohtiin.

Lue seuraavaksi