Palaavatko gladiaattorit Colosseumille? Rooma aikoo palauttaa kuuluisimman nähtävyytensä viihdekäyttöön

Konserttien ja viihdetapahtumien järjestäminen kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa kohteissa herättää kiistaa Roomassa.

Rooman kuuluisimmasta nähtävyydestä Colosseumista aiotaan tehdä konserttiareena. Kuva: Petri Burtsov / YLE

ROOMA Kun leijonat ja gladiaattorit taistelivat Colosseum-areenalla kaksituhatta vuotta sitten, lehtereille oli pakkautunut parhaimmillaan jopa 80 000 katsojaa.

Nykyään areena toimii turistinähtävyytenä ja yhteen kolisevat miekkojen sijaan tuhansien turistien selfie-kepit. Colosseumin lehterit ovat pahasti vaurioituneet eikä areenan permannolla ole edes lattiaa.

Italia haluaa tähän muutoksen. Valtio on budjetoinut rahaa Colosseumin permannon uudelleenrakentamiseen, ja tarkoituksena on alkaa järjestää areenalla erilaisia viihdetapahtumia. Tähtäimessä ovat tässä vaiheessa ensi sijassa konsertit, joten leijonia ja gladiaattoreita areenalla tuskin nähdään.

Kyseessä ei ole suinkaan ainoa esimerkki Rooman arkeologisesti arvokkaiden kohteiden uusiokäytöstä.

Tänä kesänä antiikin Rooman poliittisen vallan keskuksen Forum Romanumin viereiselle Palatinus-kukkulalle on rakennettu 3 000-paikkainen areena Divo Nerone rock-oopperaa varten.

Kuuluisien Caracallan kylpylöiden raunioilla järjestetään konsertteja. Rooman kirjamessut järjestettiin tänä vuonna Forum Romanumin suurimmassa rakennuksessa Maxentiuksen basilikassa.

Roomalaiselle Palatinus-kukkulalle on kesän ajaksi pystytetty 3000-paikkainen konserttiareena. Kuva: Petri Burtsov / YLE

"Tuntuisi hassulta, jos täällä olisi joku Justin Bieberin konsertti"

Viranomaiset perustelevat historiallisten kohteiden viihdekäyttöä sillä, että näin niiden ylläpitoon saadaan kerättyä rahaa. Kaupungin ja valtion kassasta nimittäin rahat näyttävät loppuneen, ja monien kohteiden osalta on jo turvauduttu yksityisiin sponsoreihin.

Viranomaiset myös uskovat, että nuorten kiinnostus näitä historiallisia nähtävyyksiä kohtaan kasvaa, kun niissä aletaan järjestää viihdetapahtumia.

Pikainen kyselykierros Rooman kaduilla kertoo, etteivät turistit ole tästä suunnitelmasta innoissaan.

– Nämä ovat historiallisia kohteita ja juuri siksi me turistit pidämme niistä. Tuntuisi hassulta, jos täällä olisi joku Justin Bieberin konsertti, amerikkalaiset Shawna ja Stephanie nauravat.

Amerikkalaisturistit Shawna ja Stephanie Roomassa 20. kesäkuuta 2017. Kuva: Petri Burtsov / YLE

Niin ikään amerikkalainen Bentleyn perhe on kävelykierroksella helteisessä Roomassa tutustumassa tuhansia vuosia vanhaan arkkitehtuuriin. Isä Lee Bentley tuohtuu, kun kerron hänelle suunnitelmista tehdä Colosseumista viihdeareena.

– Sehän tuhoisi kaiken sen, mitä rakennuksesta on nyt jäljellä! Arkeologiset tutkimukset vaikeutuisivat ja ihmisten olisi siten vaikeampaa käsittää, millainen areena tämä oli kaksituhatta vuotta sitten, hän uskoo.

Pohjois-Italiasta Roomaan käymään tullut nuoripari Massimo ja Arianna edustavat juuri sitä ikäryhmää, joka pitäisi saada kiinnostumaan näistä historiallisista kohteista. Nuoret äityvät syvälliseen filosofiseen pohdintaan.

– En pidä tästä ajatuksesta lainkaan. Minä tiedän millainen on ihminen. Ihminen likaa, ihminen tuhoaa. Parempi pitää nämä kohteet vain nähtävyyksinä, he uskovat.

Italialaiset turistit Massimo ja Arianna Roomassa 20. kesäkuuta 2017. Kuva: Petri Burtsov / YLE

Colosseum vaikuttaa sisältä varsin huonokuntoiselta ja sen rakenteista on lohkeillut sieltä täältä suuria palasia. Mitenköhän täällä pystyttäisiin järjestämään megatähden kuten Justin Bieberin konsertti? Missä ihmiset istuisivat? Miten rakenteet kestäisivät kovaäänistä musiikkia?

Jopa nunnat nousivat kapinaan

Tämän kesän kuumin puheenaihe Roomassa on ollut rock-ooppera Divo Nerone ja sitä varten Palatinus-kukkalalle rakennettu valtaisa näyttämö.

Sitä ei voi olla huomaamatta, kun käy Colosseumin ja Forum Romanumin alueella. Moderni show-areena pistää pahasti silmään, kun ympärillä on kaikkialla tuhansia vuosia vanhoja kaivauksia ja jäänteitä.

Keisari Neron elämästä kertova ooppera sai taakseen suuria italialaisnimiä, kuten nelinkertaisen Oscar-voittajan Dante Ferrettin ja kaksinkertaisen Grammy-voittajan Franco Migliaccin.

Oopperan järjestäjät lupasivat kunnioittaa alueen arkeologisesti arvokasta ympäristöä ja maksaa Rooman kaupungille 250 000 euroa sekä kolme prosenttia lipputuloista.

Roomalaiset arkeologit ja kansalaisjärjestöt nousivat kuitenkin kapinaan.

Il Comitato per la Bellezza -kansalaisjärjestön johtaja Vittorio Emiliani. Kuva: Petri Burtsov / YLE

– Tällä historiallisella alueella ei ole koskaan nähty mitään vastaavaa! Tämä ei kestä yhtä iltaa vaan kolme kuukautta. Ja joka ilta paikalla on 3 000 katsojaa, Rooman kauneutta vaalivan Il Comitato per la Bellezza -kansalaisjärjestön Vittorio Emiliani puhisee.

Hänen mukaansa uhattuna on nyt koko Rooman kauneus. Ooppera-areenan lähellä on Emilianin mukaan mittaamattoman arvokkaita frescoja sekä antiikin marmoria, ja esityksien korkea melutaso uhkaa tuhota ne.

– Tällä kukkulalla perustettiin Rooma! Täällä on käynyt arkeologeja ympäri maailman, myös teiltä Suomesta, tekemässä kaivauksia. Ei tämä voi olla mikään konserttiareena, hän sanoo.

Antiikin Rooman poliittisen vallan keskus Forum Romanum on suosittu turistinähtävyys. Kuva: Petri Burtsov / YLE

Kapinaan rock-oopperaa vastaan liittyivät myös areenan läheisessä luostarissa asuvat nunnat. Heidän mukaansa oopperan melutaso oli kolme kertaa suurempi kuin mitä laki sallii.

Lopulta Divo Nerone päättyi täydelliseen floppiin. Se ei saanut tarpeeksi yleisöä ja lipputulot jäivät pieniksi. Nunnat tekivät sen toiminnasta rikosilmoituksen ja poliisitutkimuksissa selvisi, etteivät järjestäjät olleet pyytäneet oopperalle tarvittavia lupia.

Nähtäväksi jää, lannistaako Divo Neronen epäonnistuminen ne tahot, jotka uskovat historiallisten kohteiden viihdekäytön olevan ratkaisu niiden elinvoimaisuuden takaamiseksi.