Suomen pienimmän kaupungin johdossa tuulee – jo kolme viranhaltijaa lähtenyt

Kaskisista ovat lähteneet sivistysjohtaja, tekninen johtaja ja kaupunginjohtaja. Luottamusjohdossa uskotaan, että kyse on yhteensattumien summasta eikä esimerkiksi kaupungin ilmapiiristä.

Kaskinen
Kaskisten kaupungintalo.
Suomen pienimmän kaupungin Kaskisten kaupungintalo.Tuomo Rintamaa/Yle

Pohjalaiskuntien johtajat ovat vaihtuneet vilkkaasti viime vuosina. Tuoreet johtajat on tänä vuonna valittu Karijoelle ja Soiniin, lisäksi Kauhajoella ollaan parhaillaan valitsemassa uutta kaupunginjohtajaa. Isossakyrössä kunnanjohtajan paikka on parhaillaan haussa.

Erikoisin tilanne on Kaskisissa, jossa ollaan vailla useampaa korkeaa viranhaltijaa. Haussa ovat sekä uusi sivistys- ja kirjastotoimenjohtaja että tekninen johtaja. Myös kaupunginjohtaja Marlene Svens jätti yllättäen tehtävänsä heinäkuussa.

Kaskisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs (r.) ja valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblom (sd) eivät kuitenkaan halua puhua kriisistä.

– En sanoisi, että kriisi, vaan yhteensattumien summa. He ovat lähteneet eri syistä, Häggblom sanoo.

– He ovat lähteneet eri syistä ja olen puhunut hedän kanssaan. Ei ole tullut esille, että täällä olisi huono ilmapiiri ja he olisivat sen takia lähteneet, vakuuttaa myös Mangs.

Kaskisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs ja valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblom suhtautuvat tyynesti kaupungin tilanteeseen.
Kaskisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs ja valtuuston puheenjohtaja Kari Häggblom suhtautuvat tyynesti kaupungin tilanteeseen. Tuomo Rintamaa/Yle

Mangsin ja Häggblomin mukaan rtisanomiset vaikeuttavat kaupungin hallintoa, sillä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäviksi tulevilta asioilta puuttuu valmistelija. Carl-Gustav Mangs arvelee, että esimerkiksi valtuustoaloitteena esitetty kuntaliitosselvitys Närpiön kanssa ei etene ainakaan nyt alkusyksystä, koska asialla ei ole valmistelijoita.

Sekä Häggblom että Mangs ovat kuitenkin luottavaisia, että avoimet virat kiinnostavat ja hakijoita niihin tulee tarpeeksi. Kaksikielisessä kaupungissa ei kielikysymyksestäkään uskota tulevan ongelmaa.

– Olemme joustaneet siinä niin usein, että ei varmaan tule olemaan suurempaa ongelmaa. Selvää kuitenkin on, että jonkun verran pitäisi osata molempia kieliä, koska tämä on kaksikielinen kaupunki, Mangs toteaa.