Eteläafrikkalaisen tytön HI-virus pysynyt vuosia hallinnassa ilman lääkitystä

Suomalaisprofessori pitää tapausta rohkaisevana – ei mullistavana.

HIV-lääkkeet
Verinäyte laboratoriossa.
HIV-tartunta todetaan tavallisimmin verinäytteestä.Jon Hrusa / EPA

HI-virusta kantava eteläafrikkalainen tyttö on elänyt terveenä jo kahdeksan ja puoli vuotta ilman HIV-lääkitystä. Lapsella todettiin HI-virus kuukausi syntymästään, minkä jälkeen hän sai kymmenen kuukautta voimakasta lääkehoitoa.

Hoidon päätyttyä HI-viruksen leviäminen on pysähtynyt ja virus on toistaiseksi pysynyt täysin oireettomana. Tavallisesti HI-viruksen saaneiden potilaiden täytyy pysyä koko elämän kestävällä lääkityksellä pitääkseen AIDSin loitolla.

Tytön tapaus esiteltiin maanantaina Pariisissa pidetyssä AIDS-tutkijoiden konferenssissa.

– Tapaus on rohkaiseva, mutta mistään sensaatiosta ei kuitenkaan voida puhua. Vastaavanlaisia yksittäistapauksia on raportoitu aikaisemminkin. Yhteistä nimittäjää näiden tapausten välillä etsitään koko ajan, mutta sen löytäminen on vaikeaa, arvioi Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela.

Vaikea parantaa

Tutkijoiden mukaan tytöllä ei ole geenimuunnosta, joka voisi antaa luonnollisen suojan HI-infektiota vastaan. Tämä on saanut tutkijat epäilemään, että aikaisin aloitettu lääkitys on näytellyt ratkaisevaa roolia tytön kliinisessä parantumisessa.

Asiantuntijat ovat kuitenkin varovaisia vetämään tapauksesta pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Tämä on tapaus, joka nostattaa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Se tuo esiin mahdollisuuden, että kenties hoidon ei tarvitse kestää koko elämää. Tämä on kuitenkin selvästi harvinainen tapaus, sanoi kansainvälisen AIDS-järjestön puheenjohtaja Linda-Gail Bekker uutistoimisto Reutersille.

Maailmassa on tällä hetkellä 37 miljoonaa HIV/AIDS-potilasta, joista liki 20 miljoonaa on lääkityksellä.

Professori Saksela ei usko, että HI-virusta tullaan lopullisesti selättämään ainakaan lähitulevaisuudessa.

– HI-virus on hyvin vaikea nujertaa kokonaan. Se voi olla täysin hiljaisena vuosikausia ja nousta sitten taas uudelleen esiin. Realistisempaa on pyrkiä löytämään lääkitys, joka kliinisesti parantaa ihmisen, kuten nyt tässä tytön tapauksessa. Tällöin HI-virus on muuttunut oireettomaksi ja se ei enää tartu, Saksela sanoo.

Lähteet: Reuters, AP