Trump painostaa senaattia jälleen terveydenhuoltoäänestykseen

Myös aivokasvainleikkauksesta toipuva senaattori John McCain tulee Arizonasta Washingtoniin.

Donald Trump
 Donald Trump
Donald Trump poistumassa Valkoisesta talosta annettuaan lausunnon terveydenhuollosta.Chris Kleponis / EPA

Presidentti Donald Trump yrittää jälleen saada senaatin kumoamaan edeltäjänsä terveydenhuolto-ohjelman, Obamacaren.

Trump ilmoitti aamutwiitissään tänään tiistaina, että nyt on äänestyksen aika.

Vielä tänään on tarkoitus päästä ratkaisuun, voiko senaatti aloittaa keskustelun terveydenhuoltolaista. Senaattorit käyvät läpi vaihtoehtoja lähituntien aikana, jolloin selviää, voidaanko äänestykset aloittaa.

Epäselvää on, kuinka asiassa nytkään edetään ja mitä kaikki kantoja äänestetään toisiaan vastaan. Presidentti itse on painostanut senaattia vain kumoamaan nykyisen terveydenhuolto-ohjelman ja hakemaan uutta terveydenhuoltomallia tulevien vuosien aikana.

Äänestyskierros on jälleen niin tiukka, että senaattori John McCain tulee sairauslomaltaan Arizonasta Washingtoniin. 80-vuotiaalla McCainilla todettiin viime viikolla aivosyöpä, joka leikattiin.

Viime viikolla Trump koki jälleen kurjan tappion, kun edustajainhuoneen aiemmin hyväksymä ja moneen kertaan muutettu republikaanien terveydenhuoltoesitys ei saanut senaatissa vieläkään enemmistöä. Asiasta ei edes äänestetty.

Satapaikkaisessa senaatissa republikaaneilla on 52 senaattorin enemmistö. Heistä ratkaiseva, mutta epäselvä määrä vastustaa nykyisen terveydenhuollon kaatamista, jos uudesta mallista ei ole mitään tietoa. Osa taas pitää republikaanien viime viikolla kaadettua esitystä liian maltillisena.

Obamacare on ollut voimassa vuodesta 2010. Demokraatit neuvottelivat sen yksin, ilman republikaaneja.

Näiden vuosien aikana republikaanit ovat äänestäneet yli 60 kertaa lain kumoamisesta. Joka kerta kaatoyritykset ovat menneet edustajainhuoneessa läpi, mutta senaatissa ne ovat kaatuneet demokraattien vastustukseen.

Vuonna 2015 kaatolaki meni läpi myös senaatissa, jolloin presidentti Barack Obama käytti veto-oikeuttaan ja kumosi esityksen.

Nyt republikaaneilla on enemmistö molemmissa kamareissa. Presidentti Trump on käskyttänyt twiiteillään ja aggresiivisilla puheillaan puoluetta tekemään viimeinkin sen, mihin ovat vuosien varrella ja vaalikampanjassa sitoutuneet.

Demokraatit ovat valmiita neuvottelemaan lain korjaamisesta, jos muutoksista päästään yhteisymmärrykseen. Yhdysvaltalaisten yleinen mielipide on viime kuukausina kääntynyt yhä enemmän nykyisen lain säilyttämisen kannalle.

Tästä pääset lukemaan aiemmin kirjoitetun analyysin Trumpin terveydenhuoltouudistuksen kohtalosta.