”Täytyy olla muukin tapa tehdä suomalaista räppiä” – Timi Lexikon sanoo ei valittamiselle, biletykselle ja naisten iskemiselle

Timi Lexikon on valmis olemaan välillä vaikka kioskin myyjä, kunhan vaan saa tehdä musiikkia tyylillään.

rap
Mies katsoo kameraan
Terhi Marjakangas / Yle

KuopioKuopion torilla vastaan kävelee iloinen mies. Kaverin häät, mökkeily, kesä. Siinä on jo painavia syitä hyvään tuuleen, mutta tämän miehen kohdalla edes torin yllättävä vesisade ei saa hymyä hyytymään. Mies on peruspositiivinen. Sama vire kuuluu hänen musiikissaankin.

Kun savolainen räppäri julkaisi vuonna 2010 esikoislevynsä, teki hän kappaleita juuri vastaiskuna yleiselle räppiskenen apatialle.

– Ennen 2010-lukua tuntui, että kaikki suomenkielinen räppi on hirveää valittamista, kaikilla menee huonosti ja mikään ei ole hyvin. Kyllästyin kuuntelemaan sitä, Timi Lexikon taustoittaa.

– Mietin mielessäni hiljaa, että on oltava jokin muukin tapa tehdä suomalaista räppiä. Siitä tuli sitten tämä positiivisjuttu, hän jatkaa.

Ihan sama, että millä saan vuokran maksettua, kunhan minulle jää aikaa puuhastella musiikkiprojektien parissa.

Timi Lexikon

Mies julkaisi Vähät valitan -nimeä kantavan levyn. Levyltä löytyy muun muassa Savon murteella tehty_ Huasteleppa levveemmin_ -kappale. Levyn jälkeen miehen otsaan lyötiin positiivisen asenteen julistajan leima. Toisellakin Sinä, minä & musa -levyllä sama fiilis jatkui, mutta ei niin vahvasti. Leima ei räppäriä haittaa.

– Totta kai minulla on muitakin lähestymistapoja, kun alan kirjoittaa kappaleita. Toisaalta on mukava sanoa ihmisille, että muistakaa hymyillä ja nauttia elämästä. Ei tämä ole niin vakavaa.

Ei bailaamista ja emäntien iskemistä

Perjantaina baariin, muutamat shotit naamaan ja nainen viereen. Tuolle ajatusmaailmalle pohjautuu aika moni suomalainen räppikappale tällä hetkellä. Timi Lexikon on tehnyt tietoisen valinnan siitä, että ei tee valitusmusiikkia, mutta yhtälailla on tietoinen valinta olla kirjoittamatta kappaleita bailaamiskulttuurista ja ”emäntien iskemisestä”.

– Sitä on niin paljon ja koen jonkun muun tekevän sen kuitenkin paremmin kuin minä, niin ei minun tarvitse siihen enää puuttua. Koetan tehdä biisejä muista lähtökohdista ja näkökulmista kuin pelkästään siitä, että nyt on perjantai ja ryypätään.

Mutta onko tälle muunlaiselle räpille tilausta?

– Toivon että on, koska itse en ainakaan jaksa loputtomasti jaksa kuunnella sellaista musaa.

Mies katsoo kameraan
Terhi Marjakangas / Yle

Timi Lexikon puhuu paljon siitä, että haluaa tehdä musiikkia omista lähtökodista ja omalla tyylillään, johon kuuluu räpin ja laulun voimakas yhdistäminen.

Oman tien kulkeminen tarkoittaa sitä, että kappaleet eivät välttämättä nappaa listojen ykköspaikkoja. Se taas tarkoittaa sitä, että räppärin pöytään leipä ei tule aina pelkällä riimittelyllä.

Timi Lexikon tekee jonkin verran sanoituksia muille artisteille ja pitää toisiaan musiikkiin liittyviä luentoja. On hän myös ollut ihan tavallisessa työssä kaupan tai kioskin kassalla.

– Minulle on tavallaan ihan sama, että millä saan vuokran maksettua, kunhan minulle jää aikaa puuhastella musiikkiprojektien parissa. Homma tulee sydämestä ja toivon, että se näkyy musiikissa ja kuuluu keikoilla.

Seuraavassa r&b:tä ja rauhallisuutta

Verkkaisella tahdilla levyjä julkaiseva Timi Lexikon iski jonkinasteiseen kultasuoneen toisella levyllään. Siltä lohkaistut _Moon kuu _ja _Perhosefekti _-kappaleet soivat tiuhaan radiossa vuosien 2012 ja 2013 aikana.

Vaikka räppärin lähtökohta on tehdä omanlaista musiikkia, ei hän voi kieltää, ettei ottaisi vastaan Moon kuu -kappaleen tuonutta mainetta uudestaan, mutta ei suostu ottamaan hitin tekemisestä.

– Mutta en minä kiellä, jos joku tulee sanomaan, että tässä on täydellinen biitti ja tämä menee läpi kaikkiin medioihin, kirjoitatko tähän päälle jotain. Totta kai ottaisin vastaan.

Edellisestä levystä on nyt neljä vuotta. Uuden levyn biisit alkavat olla valmiit, mutta julkaisuajankohdasta ei ole vielä varmuutta.

– Se tulee olemaan ehkä vähän aiempaa rauhallisempi kokonaisuus. Ehkä vähän enemmän laulujuttuja ja r&b:hen kallellaan, mutta milloin Timi Lexikonin musiikki ei olisi ollut sinne kallellaan?

mies on ihmeissään
Terhi Marjakangas / Yle

Levyltään toivoo löytyvän useampia aikaa kestäviä biisejä, joita pääsee esittämään isommilla lavoilla. Ne ovat tämän hetken haaveet, mutta mistä teini-ikäinen Muuruvedellä asunut räppärin alku haaveili?

Hän asetti itselleen kolme tavoitetta. Yksi oli saada nimi jonkun suomalaisen räppärin kiitoslistalle, toinen oli päästä fiittaamaan Joniveli-räppärin biisille, kolmas oli vierailu Wu-Tang Clanin levylle.

– Se ei ole vielä tapahtunut, mutta ehkä ei ole kaikista realistisin haave mennä räppäämään newyorkilaisen kokoonpanon levylle, Timi Lexikon nauraa.

Ei ehkä realistista, mutta jotain ilosofista siinä on.