1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libya

Libyan johtajat sopivat tulitauosta ja vaaleista Pariisin-tapaamisessa

Kilpailevat päämiehet tapasivat Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kutsusta Pariisissa.

Libya
Ranskan presidentti Emmanuel Macron (kesk.), Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj (vas.) ja Libyan itäisen hallituksen johtaja, kenraali Khalifa Haftar (oik.) tapasivat Pariisissa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron (kesk.), Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj (vas.) ja Libyan itäisen hallituksen johtaja, kenraali Khalifa Haftar (oik.) tapasivat Pariisissa.Yoan Valat / EPA

Kaksi konfliktin riivaaman Libyan johtajaa on saavuttanut yhteisymmärryksen tulitauosta ja vaalien järjestämisestä.

YK:n tukeman ja kansainvälisesti tunnustetun Libyan hallinnon pääministeri Fayez al-Sarraj ja Libyan itäisen hallituksen johtaja, kenraali Khalifa Haftar tapasivat tiistaina Pariisissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtamissa keskusteluissa.

Macronin mukaan vaalit käydään ensi vuoden keväällä.

– Sitoudumme tulitaukoon ja pidättäydymme käyttämästä aseellista voimaa tarkoituksiin, jotka eivät liity tiukasti terrorismin vastaisiin toimiin, kahden johtajan lausunnossa sanottiin.

Lausunnon mukaan molemmat johtajat ovat sitoutuneita lainvoiman rakentamiseen maahan, jota kymmenet aseelliset ryhmät ovat hallinnoineet viime vuosina.

– Rauhan aikaansaamisessa on edistytty tänään paljon, Macron sanoi toimittajille, kun al-Sarraj ja Haftar kättelivät.

Sekavaan Libyaan ei ole onnistuttu muodostamaan toimivaa keskushallintoa sen jälkeen, kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Maassa on kaksi kilpailevaa parlamenttia ja kolme hallitusta.

Lähteet: AFP, Reuters

Kattava taustajuttu Libyan tilanteesta: Tausta: Onko Manchesterin iskun taustalla Libyan sekasorto?

Lue seuraavaksi