1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinnan oopperajuhlat

Tällaista oopperaa presidentti Putin menee katsomaan – "Tšaikovskia parhaimmillaan"

Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö näkevät torstaina Savonlinnan oopperajuhlilla Pjotr Tšaikovskin Jolanta-oopperan.

Savonlinnan oopperajuhlat
Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
Moskovalaisen Bolshoi-teatterin tuottaman Jolanta-oopperan näki paikan päällä Savonlinnassa vuonna 2017 muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin.Jussi Mankkinen / Yle

Presidentti Putinin Suomen vierailuun kuuluu myös kulttuuriosio. Venäjän ja Suomen presidentit matkaavat torstai-iltana Savonlinnan Oopperajuhlille, jossa maailman kuuluisimpiin teatteri- ja oopperataloihin kuuluva Bolshoi esiintyy kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Savonlinnassa Bolshoilta nähdään konserttiversio Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Oneginista, sekä säveltäjän viimeinen ooppera, Jolanta. Varsin lyhytkestoista oopperaa täydennetään prologilla, jossa on osia Pähkinänsärkijä-baletista.

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
JolantaJussi Mankkinen / Yle

Jolanta on kuulunut Bolshoin ohjelmistoon jo yli 120 vuotta ja se on edelleen hyvin suosittu ooppera Venäjällä. Bolshoin musiikillisen johtajan Tugan Sokhievin mukaan teoksen mestarillisuutta on turha lähteä kiistämään.

Jolanta on ehdottomasti Tšaikovskia parhaimmillaan, niin säveltäjänä kuin instrumenttien, orkesterin ja ihmisäänen käsittelijänä. Melodiat ovat kauniita ja harmoniat epätavallisia. On surullisia että Tšaikovski kuoli niin pian teoksen valmistumisen jälkeen. Emme pysty näkemään hänen ammatillista kehitystään emmekä sitä, mihin suuntaan hänen tyylinsä olisi mennyt.

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
JolantaJussi Mankkinen / Yle

Jolanta on suuri arvoitus

Satumaailmaan sijoittuva Jolanta kertoo tarinan sokeasta prinsessasta. Tarinaan liittyy huijaamista, mutta sen loppua leimaa optimismi, siinä on happy ending, joka Tšaikovskin oopperoissa on harvinaista.

– Esimerkiksi Jevgeni Oneginissa on hyvin dramaattinen ja surullinen loppu, ihmisiä kuolee. Se että Tšaikovskin kirjoitti viimeisestä oopperastaan teoksen, jossa on paljon valoa ja uskoa tulevaan, se on suuri arvoitus, Tugan Sokhiev pohtii.

Jorma Silvasti, Savonlinnan Oopperajuhlat
Jorma SilvastiJussi Mankkinen / Yle

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Jorma Silvastin mukaan Jolantan tematiikkaa voi liittää myös nykypäivään – asioita pimitetään ja pidetään piilossa.

– Kyllähän siitä on helppoa vetää allegorioita nykymaailmaan ja tiedotusvälineidenkin toimintaan. Ihmiset eivät aina välttämättä saa kaikkea tietoa ympäristöstään ja tässäkin oopperassa se tieto tulee lopulta ulkopuolelta. Jossakin vaiheessa hoviin pääsee mies, joka kertoo Jolanta-prinsessalle, kuinka asiat itse asiassa oikeasti ovat.

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
JolantaJussi Mankkinen / Yle

Barokkioopperasta Benjamin Britteniin

Bolshoi vieraili Savonlinnassa viimeksi kymmenen vuotta sitten, jolloin siltä nähtiin Rosenthalin lapset ja Boris Godunov. Jorma Silvastin mukaan Bolshoille sataa jatkuvasti kutsuja ympäri maailmaa, eikä sen suosiota horjuta mikään.

– Venäjällähän on kaksi tällaista suurta teatteri- ja oopperataloa, Pietarin Mariinski ja Moskovan Bolshoi. Uskaltaisin olettaa näin suomalaisena, että venäläisten silmissä Bolshoi olisi se ykkönen. Tosin Mariinski on laajentanut toimintaansa Vladivostokiin saakka, joten ehkä tässä on jonkinlaista alueellista kilpailua meneillään.

Tugan Sokhiev, Bolshoi
Tugan SokhievJussi Mankkinen / Yle

Monien mielestä Tugan Sokhievin palkkaaminen Bolshoin musiikilliseksi johtajaksi vuonna 2014 on ollut talolle lottovoitto. Näyttävän kansainvälisen uran luoneen Sokhievin arvellaan tuovan Bolshoin toimintaan uutta puhtia.

– Tällä hetkellä meillä on muutamia erilaisia painopisteitä. Haluamme näyttää yleisöllemme suurisuuntaisia romanttisia oopperoita ja pari vuotta sitten ryhdyimme esittelemään barokkioopperoita, kuten Händeliä. Teemme myös projekteja lapsille ja nuorille sekä nykyoopperoita. Meillä on laaja skaala.

Viime vuonna Bolshoin ohjelmistoon kuului myös Benjamin Brittenin haastava Billy Budd -ooppera.

Billy Budd oli valtaisa menestys, meillä jokainen kerta täysi talo ja suosiota osoitettiin seisten, Sokhiev hymyilee.

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
JolantaJussi Mankkinen / Yle

Nurejev-baletin ensi-ilta siirtyi

Bolshoissa työskentelee satoja oman alansa huipputaiteilijoita, joten toisinaan talon ympärillä kuohuu. Äskettäin teatteritalo teki viime hetken muutoksen ja siirsi eteenpäin tanssijalegenda Rudolf Nurejevista kertovaa balettia. Joidenkin lähteiden mukaan syynä olisi ollut se, että teoksessa käsitellään homoutta, joka on Venäjällä arka aihe.

Tugan Sokhievin mukaan ensi-iltaa siirrettin taiteellisten syiden takia.

– Teoksen koreografia ei ollut aivan valmis. Koska Bolshoin baletti on niin kuuluisa, meidän täytyy pitää yllä standardeja ja tiettyä tasoa. Tanssijaryhmämme oli äskettäin pitkällä Japanin kiertueella ja se vaati veronsa.

Mutta millaista sitten on esiintyä presidentti Niinistölle ja presidentti Putinille?

– Tämä paikka, Olavinlinna, on hyvin tärkeä sekä meille venäläisille että teille suomalaisille, ja nythän Suomi juhlii myös satavuotista itsenäisyyttään. Olen hyvin iloinen ja kunnioitettu siitä, että molemmat presidentit ovat täällä torstaina, Tugan Sokhiev summaa.

Lue seuraavaksi