1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomalaisuus

Pieni jenkkikaupunki on täynnä Suomi-faneja – Nyt lähes sata heistä on Suomessa historiallisella vierailulla

Monilla Yhdysvaltalaisen Marquetten kaupungin ihmisillä on suomalaisia sukujuuria. Kuoro ja puhallinorkesteri kiertävät ympäri Suomea.

Suomi kiinnostaa ihmisiä Marquettessa ja myös muualla Ylä-Michiganissa Yhdysvalloissa. Kuvassa vasemmalta: Barbara Michael, Margaret Vainio, Peter Gummerson, Debra Wahlberg, Debra Nance, Mary Vaisanen ja Jim Matteson. Kuva: Mika Niskanen / Yle

KAJAANI Pieni Marquetten kaupunki Yhdysvaltojen Michiganissa on täynnä Suomea fanittavia ihmisiä.

Sitä mieltä ovat kaupungissa ja sen lähialueilla asuvat henkilöt, jotka ovat nyt käymässä Suomessa. Kiinnostus Suomeen johtuu pääosin siitä, että monella alueen asukkaista on suomalaisia sukujuuria. Heidän lisäksi myös muut ovat kiinnostuneet Suomesta.

– Tälläkin kiertueella on paljon ihmisiä, joilla ei ole suomalaisia juuria, mutta he ovat aina halunneet tulla käymään Suomessa, sanoo Marquette Choral Society -kuoron Margaret Vainio.

Kiertueella Vainio viittaa Marquetten alueen ryhmien vierailuun. Marquettesta ja sen lähialueilta on tullut heinäkuun lopuksi Suomeen kiertueelle 94 hengen ryhmä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

He haluavat pitää juuristaan kiinni.

Hannu Makkonen

Joukko koostuu Marquette City Band -puhallinorkesterista ja Marquette Choral Society -kuorosta. Ryhmät ovat lähteneet esiintymään eri reittejä pitkin ympäri Suomea ja pitävät yhteiskonsertin lopuksi Kajaanissa, Marquetten ystävyyskaupungissa.

Marquettessa vierailu huomioitiin esimerkiksi paikallisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun) (Upper Michigans Source).

– Meillä on aina kiinnostusta suomalaisiin asioihin, sanoo paikkakuntalainen Pauline Pietilä.

Vierailu kuuluu viralliseen Suomi100-ohjelmaan (siirryt toiseen palveluun) (Suomi 100). Kajaanin seudun Suomi–Amerikka-yhdistyksen mukaan vierailu on historiallinen. Aikaisemmin Kajaanissa on vieraillut Marquettesta pienempiä ryhmiä. Kaupungissa asuu noin 21 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun) (Marquette).

Suomalaisia sukulaisia

Koko Michiganin pohjoisella niemimaalla asuu paljon suomensukuisia henkilöitä, kuten myös Marquettessa. Myös ihmiset, joilla ei ole sukua Suomesta, sulautuvat helposti suomalaiseen kulttuuriin.

– Monesta Michiganin pohjoisen niemimaan alueella asuvista tulee suomalaisia sulautumisen kautta, vaikka heillä ei ole suomalaisia sukujuuria Vainio nauraa.

Kaupungissa sijaitsee esimerkiksi yhteisösauna ja suomalaisia tavaroita myyvä kauppa. Lisäksi Michiganin pohjoisen niemimaan alueella näkyi1960-luvun alusta asti ohjelmaa nimeltä "Finland Calling" (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Sarja loppui vuonna 2015.

– Se oli yksi pisimpään jatkuneista ohjelmista koko maassa, sanoo kuorolainen Barbara Michael.

Pauline ja John Kiltinen ovat kotoisin Marquettesta. Kuva: Mika Niskanen / Yle

Kajaanin seudun Suomi–Amerikka-yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Makkonen sanoo, että Marquette sijaitsee niin sanotulla suomalaisseudulla.

– He haluavat pitää juuristaan kiinni. Esimerkiksi Marquetten kaupungissa on olemassa Suomi-huone, jossa on suomalaisten ja amerikkalaisten kirjallisuutta Suomesta, Makkonen sanoo.

Minä jäin ja muut lähtivät.

Margaret Vainio

Vierailun taustalla vaikuttaa Makkosen mukaan kiinnostus suomalaisuuteen.

– Aika harvalla vieraista on suomalaista sukunimeä, mutta kaikki haluavat tulla Suomeen juuri tämän ystävyyden merkeissä, Makkonen kiteyttää.

Saunan muistaa lapsuudesta

Amerikansuomalaisilla sukujuuret voivat näkyä monin eri tavoin arjessakin.

Yksi kuorolaisista, suomensukuinen Debra Wahlberg, asuu parin tunnin ajomatkan päässä Marquettesta. Wahlberg kertoo, että esimerkiksi saunassa on käyty lapsuudessa. Lapsena täytyi tyytyä lattialla olevaan ammeeseen, mutta isompana pääsi ylemmille lauteille.

– Suomalaisuus on perinnössämme. Michiganin pohjoinen niemimaa on järviltään ja vehreydeltään samanlainen kuin Suomi. Ympäristö on niin samanlaista, että tunnemme yhteyden, Wahlberg sanoo.

Olemme hyvin ylpeitä, että saamme olla osa juhlintaa.

Barbara Michael

Kuorolainen Peter Gummerson puolestaan kertoo suomensukuisesta ystävästä, jonka hän tapasi lapsuudessa jo nelivuotiaana.

– Hän opetti minua metsästämään lintuja, kalastamaan ja saunomaan, Gummerson muistelee.

Rakastui suomalaiseen mieheen

Yhdysvaltalaisten vierailu pohjautuu Kajaanin ja Marquetten ystävyyskaupunkitoimintaan.

Kajaanin kaupungin talousjohtaja Eeva Suomalainen kertoo, että ystävyyskaupunkitoimintaan budjetoidaan vuosittain 10 000 euroa. Tämä käsittää yhteistyön kaikkien ystävyyskaupunkien kanssa.

– Ystävyyskaupunkitoiminta on osa Kajaanin kansainvälistä yhteistyötä ja siihen panostetaan mahdollisuuksien mukaan käytössä olevien resurssien puitteissa.

Kuoron ja puhallinorkesterin kiertueet ovat sujuneet Suomessa hyvin. Ryhmät ovat kiertäneet hieman eri reittejä.

– Olemme hyvin ylpeitä, että saamme olla osa Suomen 100-vuotisjuhlaa, Barbara Michael sanoo.

Kuoron jäsenet kehuivat Suomea kauniiksi ja suomalaisia ystävällisiksi. Kuva: Mika Niskanen / Yle

Debra Wahlberg kertoo, että esimerkiksi Oulussa kuoron konserttiin osallistui 300 ihmistä. Moni jäi myös juttelemaan konsertin jälkeen. Tampereella myös Wahblergin puolison sukulaisia tuli juttelemaan hänen kanssa.

Yhtyeet kokoontuvat Kajaaniin soittamaan yhdessä, sillä he haluavat juhlistaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

– Samaan aikaan on Kajaanin ja Marquetten välisen ystävyyskaupunkisopimuksen 20-vuotisjuhla, Kajaanin seudun Suomi–Amerikka-yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Makkonen kertoo.

Tälläkin matkalla on paljon ihmisiä, joilla ei ole suomalaisia juuria, mutta he ovat aina halunneet tulla käymään Suomessa.

Margaret Vainio

Debra Wahlberg ja Margaret Vainio kävivät Suomessa yliopistonsa kautta kiertueella jo 1970-luvulla. Tuolloin Vainio rakastui suomalaiseen mieheen Lopulta Vainio tuli opiskelemaan Suomeen ja avioitui miehen kanssa. Pariskunta sai kolme lasta.

– Minä jäin ja muut lähtivät. Äitini oli odottamassa lentokentällä Marquettessa, eikä hän tiennyt, etten tulisikaan, Vainio kertoo.