Liikenne ei merellä hiljene koleanakaan kesänä – merivartiostolla riittänyt tehtäviä

Kulunut kesä on sujunut merivartiostolla tavanomaisesti. Kovalle säästökuurille joutunut merivartiosto antaa kiitosta yhteistyölle muiden viranomaisten ja vapaaehtoisten kanssa.

meripelastus
Aurinko laskemassa Åminnessa
Aurinko laskemassa Åminnessa Maalahdessa. Merja Siirilä / Yle

Kesäiset tapahtumat keräävät Vaasan saaristoon paljon ihmisiä kylmästäkin säästä huolimatta.

– Täällä on tapahtumia ympäri rannikkoa, tansseja ynnä muita. Ne vetävät kyllä veneilijöitä vesille, Vallgrundin merivartioaseman päällikkö Seppo Penttilä kertoo.

Kulunut kesä on ollut tavanomaista viileämpi. Suurempaa tehtävien määrän laskua ei ole kuitenkaan ollut havaittavissa kahteen edelliseen vuoteen.

– Kun viime kesäkin oli kylmä, niin suurinpiirtein mennään tehtävissä viime kesän tahtiin Vallgrundissa ja Kokkolan suunnalla.

Pelastustehtäviä riittänyt

Turun meripelastuskeskuksen johtamia merellisiä avustustehtäviä ja -virka-aputehtäviä on ollut Länsi-Suomessa tänä kesänä yli 300. Kaikenkaikkiaan tehtäviä on ollut yli 600 kappaletta.

– Kylminä ja tuulisina päivinä tehtävämäärät ovat olleet vähäisemmät, mutta aurinkoisina päivinä hälytyksiä tulee sitäkin enemmän. Hätätilanteiksi meillä täällä meripelastuskeskuksessa on luokiteltu noin 30 tehtävää tänä kesänä. Valitettavasti muutamissa näissä on myös menehtynyt ihmisiä, kertoo Turun meripelastuskeskuksen meripelastusjohtaja Petri Kippola.

– Kylmä ja tuulinen sää luonnollisesti vähentää huviveneilyä ja sitä kautta vähentää myös meripelastustehtäviä. Toisaalta tuulinen sää kylläkin vaikeuttaa näiden tehtävien suorittamista ja tekee näistä pitkäkestoisempia, Kippola lisää.

Jaakko Viitala ja Rasmus Vikström odottelevat alkometrin tulosta
Jaakko Viitala ja Rasmus Vikström odottelevat alkometrin tulostaMerja Siirilä / Yle

Heinäkuun lopun muutaman lämpimän päivän ansiosta Länsi-Suomen merivartiostolla riitti paljon tehtävää. (siirryt toiseen palveluun) Vakava onnettomuus tapahtui Mustasaaressa Raippaluodon pohjoispuolella, kun kuusi lasta ja kaksi aikuista pelastuivat täpärästi moottoriveneen upottua.

Vaikka Merenkurkun saaristo on haasteellinen, saavat paikalliset merenkulkijoiden taidot kiitosta Penttilältä.

– Täällä merenkulku on geeneissä, että he ovat todella hyviä merenkulkijoita. Tietysti aina vahinkoja sattuu, mutta lähtökohtaisesti kyllä kehun heitä, Penttilä kertoo.

Yhteistyötä

Vanhan Vaasan läänin alueella riittää parisen sataa kilometriä partioitavaa rantaviivaa. Merivartioston resursseja on supistettu viimeisten vuosien aikana rajusti. Kun vielä neljä vuotta sitten työntekijöitä vanhan Vaasan läänin alueella oli 40, on niitä enää vain 30 henkilöä. Resursseista on viety pois neljännes.

– Tässä on ollut aikanaan monta merivartioasemaa ja näiden säästötoimien edetessä, niin meillä on tällä hetkellä kolme asemaa, Kokkola, Kaskinen ja Vallgrund, Penttilä kertoo.

Vähennysten vuoksi Kaskisten asema on miehitettynä vain puolet ajasta. Merivartioston tehtäviin kuuluu myös rajatarkastusten suorittaminen Vaasan, Seinäjoen ja Kruunupyyn lentokentillä. Tehtävää siis riittää.

Vähäiset resurssit vaativat toimimaan yhteistyössä yli rajojen. Penttilä kertoo merivartijoiden tekevän paljon yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, kuten myös meripelastusseuran (siirryt toiseen palveluun) kanssa.

– Tällä hetkellä ollaan siinä kipukynnyksellä, kun on lähtenyt 25 prosenttia henkilötyövuosista viimeisten neljän vuoden aikana. Tällä hetkellä tullaan toimeen, mutta nyt ei yhtään tarvitse enää kiristää, Penttilä toteaa.

Lue lisää: Ruoriraivoa, kaivinkone vesillä ja mystinen saunalautta: Seurasimme meripelastajien työtä läpi kesäyön