1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Espanjalainen vaatejätti Zara kasvaa pysähtymättä: 13-vuotiaana koulun lopettanut perustaja on nyt Euroopan rikkain mies

Vaatekaupan nimi vaihdettiin viime hetkellä 40 vuotta sitten, sillä se ei kelvannut lähikadun baarin omistajalle.

Ulkomaat
Amancio Ortega
Zaran perustaja Amancio Ortega, 81, välttelee julkisuutta. Hänet kuvattiin saapumassa entisen vaimonsa hautajaisiin elokuussa 2013. Cabalar / EPA

MADRID. Luz Sánchez Mellado seisoo Carretas-kadulla, Madridin ydinkeskustan hälinässä, ja osoittaa vastapäistä liikettä.

Siinä se on edelleen. Vaatekauppa Zara.

Sánchez Mellado oli 18-vuotias teinityttö, kun hän löysi Madridista silloin aivan uudenlaisen muotiliikkeen.

Elettiin 1980-luvun puoliväliä. Espanja oli siirtynyt demokratiaan, mutta maa oli vanhoillinen ja köyhä.

– Äidit pukivat tyttärensä miltei aikuisikään asti. Kaupoissa oli joko kalliita muotivaatteita tai tavallista halpatavaraa, Sánchez Mellado sanoo.

Zara-fani Luz Sánchez Mellado.
Luz Sánchez Mellado tunnustautuu "Zara-riippuvaiseksi".Paloma García

Zara oli erilainen. Sieltä pystyi omilla taskurahoilla ostamaan vaatteita, joita halusi; nuorekkaita, muodikkaita, eikä samaa kuin äidillä.

Tänään Luz Sánchez Mellado on 50-vuotias El País -päivälehden toimittaja, mutta tunnustautuu yhä "Zara-riippuvaiseksi".

– Espanjasta on tullut moderni, vauras ja maailmalle avoin. Demokratia on kypsynyt. Minusta siihen liittyy paljon symboliikkaa, että minun sukupolveni on kasvanut yhtaikaa Zaran kanssa, hän suitsuttaa.

Ja Espanjan tekstiiliteollisuuden lippulaiva todella on kasvanut. Neljä vuosikymmentä, vuosi vuodelta.

Ensimmäinen Zara avattiin La Coruñan kaupungissa Pohjois-Espanjassa 1970-luvulla. Silloin se oli vain yksi vaatturiliike Euroopan syrjäseudulla, köyhässä diktatuurimaassa.

Nyt Zaran emoyhtiö Inditex on maailman kolmanneksi suurin tekstiili- ja vaateteollisuusjätti Christian Diorin ja Niken jälkeen.

Sillä on pitkästi yli 7 000 omaa kauppaliikettä keskeisillä paikoilla yli 90 maassa.

Pelkästään tänä vuonna on tarkoitus avata 450–500 uutta liikettä. Samalla tosin suljetaan parisataa vanhaa. Suunta vie kohti isoja, verkkomyyntiin kytkettyjä megakauppoja.

Inditexin pörssiarvo on jo noin sata miljardia euroa, mikä vastaa kolmea nykyistä Nokiaa.

Suuri ja kiiltävä Zaran liiketalo, ulos astuu ihminen.
Maailman suurin Zara-vaateliike sijaitsee Madridin keskustassa.Paloma García

Espanjan arvokkaimman yrityskonsernin vauhti ei taantunut edes Espanjaa kuristaneen talouskriisin aikana. Vuosina 2012–2016 Inditex kertoo palkanneensa kotimaassa lähes 9 500 uutta työntekijää.

Talouslehti Forbesin globaalien suuryritysten listalla Inditex on sijalla 276. Tärkein kilpailija, ruotsalainen H&M löytyy sijaluvulta 506. Nokian sijoitus on 608.

Viime vuonna Inditexin nettovoitto ylitti ensimmäistä kertaa kolme miljardia euroa.

Suurimman osan yhtiöstä omistaa 81-vuotias Amancio Ortega.

Espanjan talouslehdistö laskeskeli, että hän kuittasi osinkoja viime vuonna verojenkin jälkeen noin miljardin euron arvosta.

Ortega perusti ensimmäisen Zaran La Coruñaan 39-vuotiaana yhdessä vaimonsa kanssa vuonna 1975, samana vuonna kun diktaattori Francisco Franco kuoli.

Hän omistaa yhtiöstään yhä liki 60 prosenttia.

Köyhästä kodista lähtenyt Amancio Ortega on Forbesin mukaan tällä hetkellä maailman neljänneksi rikkain, ja ainoa eurooppalainen maailman kymmenen rikkaimman joukossa. Hänen omaisuutensa arvo ylittää 60 miljardia euroa.

Edesmenneen vaimon Rosalia Meran pienehkö, vain muutaman miljardin euron arvoinen, omistus on siirtynyt tyttärelle Sandralle.

Zaran valmistamia vaatteita logistiikkakeskuksessa.
Zaran logistiikkakeskus Espanjassa on jättimäinen. Inditex

Inditexin johtovastuun vanha Ortega on jo jättänyt toimitusjohtajansa Pablo Islan käsiin.

– Mutta joka päivä Ortega käy yhä tehtaalla ja seuraa kaikkea, kertoo Xabier R. Blanco, joka on kirjoittanut miljardööristä epävirallisen elämäkerran "De Cero a Zara", eli Tyhjästä Zaraan.

– Hän syö työpaikkaruokalassa, eikä ole autoritäärinen. Vaikka hän ei ole käynyt kouluja, hänessä on käytännön luovuutta ja liikemiesälyä, Blanco kertoo puhelinhaastattelussa.

Ortega lähti 13-vuotiaana koulunpenkiltä vaatekaupan apulaiseksi La Coruñaan. Hän oli ylennyt myymälänhoitajaksi, kun kauppaan tuli töihin 14-vuotias Rosalia samalla tavalla elämäänsä aloittamaan.

Zorbas-nimikyltin muotit oli maksettu. Katsottiin, mitä muuta niistä saataisiin aikaan.

Pari alkoi 1960-luvun alkupuolella itse ommella ja myydä vaatteita Arteixossa, joka on La Coruñan lähellä. Paikka vastaa kooltaan Nokiaa Tampereen kupeessa.

Samoilla alkusijoilla kohoaa tänään Inditexin valtakunta – pääkonttori, logistiikkajohto, globaali myynnin seuranta ja strategisesti keskeiset tuotantolaitokset.

Zaran valmistamia vaatteita logistiikkakeskuksessa.
Zaran vaatesäiliö Espanjassa.David Frutos / Inditex

*Zara-niminen kauppa *nousi La Coruñaan aikoinaan sattumalta. Ortega oli tykännyt elokuvasta Zorbas ja ajatteli panna sen kaupan nimeksi.

Mutta lähikadulla oli samanniminen baari. Sen omistaja tuli sanomaan, että samasta nimestä syntyisi sekaannusta.

Nimikyltin muotit oli jo maksettu, joten katsottiin, mitä muuta niistä saisi aikaan. Niin syntyi tuotemerkki Zara.

– Kun Ortega alkoi laajentaa, hän ei heti mennyt suuriin keskuksiin, vaan eteni sen mukaan mihin rekkareitit kätevimmin jatkuivat, Xabier Blanco sanoo.

Ensimmäinen ulkomaille perustettu Zara avattiin joulukuussa 1988 Portoon, Portugaliin. Se kun oli siinä La Coruñan lähellä.

Mutta vain vuotta myöhemmin avattiin jo kaupat New Yorkiin ja Pariisiin.

Inditexin imussa Espanjan monet muutkin muoti- ja vaateyritykset ovat murtautuneet maailman ostoskaduille.

Tunnettuja espanjalaisketjuja ovat Mango ja Desigual, vaikka Inditexin rinnalla ne ovat kärpässarjaa. Mangon myynti oli pari vuotta sitten 2,3 miljardia euroa yli sadassa maassa. Desigual ylsi yli miljardin euron myyntiin.

Samalla espanjalainen kenkäsuunnittelu, huipputasoiset (ja -hintaiset) hääpuvut sekä monet muodinluojat ovat löytäneet tien maailmalle.

Madridin keskustakortteleissa näkee nykyisin siellä täällä indie-liikkeitä, joissa nuoret suunnittelijat valmistavat luomuksiaan menestystä odottaen.

Mangon vaatekauppa
Mango on toinen tunnettu espanjalainen vaatekauppaketju. Paloma García

Zaran ylivalta on tuonut vaatebisnekseen pyrkiville myös huolia.

Pienyrittäjät valittavat, että heidän työstään "inspiroitunut" Inditex-jätti voi nopeasti pukata massatuotantoon siitä hieman muunnellun version.

Sen jälkeen sadat kaupat myyvät tuotetta omanaan. Etenkin Zara-mallistot ovat usein kopiointisyytösten kohteina, sillä yhtiö lainaa ja hyödyntää estoitta kaikkea, mikä ajassa liikkuu.

*Zarasta tuli nopeasti vaihtuvan *fast fashion -muodin alullepanija. Siinä on ollut myös sen menestyksen perusta.

Lontoolaisen Tank-muotilehden päätoimittaja Masoud Golsorkhi sanoi New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) muutama vuosi sitten, että Zara on muuttanut asiakkaiden käyttäytymisen.

– Kun näet Guccin tai Chanelin liikkeessä jotain lokakuussa, voit odottaa, että se on siellä vielä helmikuussa. Zaralla tiedät, että pitää ostaa heti, koska pian mallisto vaihtuu - ja kun hinta on edullinen, niin ostat, Golsorkhi kuvaili.

Zaran valmistamia vaatteita logistiikkakeskuksessa.
Ympäri Eurooppaa matkalla olevia vaatteita. David Frutos / Inditex

Myyntiä seurataan Inditexin päämajassa herkeämättä. New York Times pääsi harvinaisella tavalla näkemään miten "lentokonehallin tapaisessa avoimessa tilassa istuu rivissä myyntivastaavia pitämässä yhteyttä liikkeisiin kautta maailman".

Jos tietyllä vaatteella on kysyntää, sitä toimitetaan lisää. Jos myynti alkaa sakata, valmistus loppuu. Liikkeiden tarjonta pystytään uusimaan jopa kahdesti viikossa.

Yhtiön mukaan sillä on 600 vaatesuunnittelijaa, jotka tuottavat yli 50 000 mallia vuodessa. Kaikki suunnittelijat työskentelevät nimettöminä, eikä tunnettuja muotisuunnittelijoita käytetä.

*Inditexin ei osta mainostilaa *vaan markkinoi omalla tavallaan. Se hankkii näyttäviä liiketiloja parhailta paikoilta vanhojen, miljoonilla markkinoivien muotitalojen vierestä.

Nykyisin Amancio Ortegan oma kiinteistöyhtiö pystyy jo ostamaan kokonaisia rakennuksia. Jos Ortega hankkii vanhan palatsin jonkun metropolin keskustasta, siihen todennäköisesti ilmestyy uusi pramea Zara, joka tietenkin maksaa vuokrat isännälle.

Amancio Ortega
Amancio Ortega keskusteli Xavier Blancon kanssa laukkakisoissa.Amador Lorenzo, Xavier Blancon kotialbumi

Valtavasta kasvusta huolimatta Inditex-konserni on velaton. Tämän vuoden alussa sillä oli runsaan kuuden miljardin euron nettokassa investointeihin.

Rahanpaljous herättää myös arvostelua ja närää – etenkin kun Inditex käyttää halpatyövoimaa.

Sen työntekijöistä noin 30 prosenttia on yhä Espanjassa ja paljon myös naapurimaassa Portugalissa, mutta lisäksi tuotantoa on ainakin Marokossa, Turkissa, Intiassa, Brasiliassa ja Bangladeshissa.

Yhtiön mukaan sen alihankintaketju on "monimutkainen".

Yhtiön mukaan sen alihankintaketju on "monimutkainen". Siihen ovat liittyneet myös Intidexiä kohdanneet skandaalit.

Brasiliassa alihankkija oli ketjuttanut työtä toiselle alihankkijalle, joka piti väkeään orjuuden kaltaisissa oloissa.

Inditex myönsi tapahtuneen ja maksoi neljä miljoonaa euroa sosiaalihankkeisiin, jotta vastaava ei toistuisi.

Omia työntekijöitään tekstiilijätti voitelee tänä vuonna 483 miljoonan euron kannustinpotilla, ja maksaa vielä erikseen yli kaksi vuotta yhtiössä olleille 600 euron bonusrahan.

Viime vuonna bonus oli 40 euroa pienempi. Mutta silloin Amancio Ortegan osingotkin jäivät vielä alle miljardin.

Zaran ostoskassi.
AOP
Lue seuraavaksi