Kantaesitys on säveltäjälle kuin oman lapsen syntymä – Korsholman musiikkijuhlat käynnistyvät

Korsholman musiikkijuhlilla on tänä vuonna peräti neljä kantaesitystä. Yksi niistä on Uljas Pulkkiksen säveltämä Evolution-kaksoiskonsertto.

kamarimusiikki
Säveltäjä Uljas Pulkkis (vas.) käy läpi Evolution -kantaesitystä harmonikansoittaja Janne Rättyän ja pianisti Henri Sigfridssonin kanssa.
Säveltäjä Uljas Pulkkis (vas.) käy läpi Evolution -kantaesitystä harmonikansoittaja Janne Rättyän ja pianisti Henri Sigfridssonin kanssa. Mirva Ekman / Yle

Vaasan kaupungintalon juhlasalissa soivat harmonikka ja piano. Salissa harjoitellaan Uljas Pulkkiksen säveltämää teosta Evolution, joka saa kantaesityksensä Korsholman musiikkijuhlien (siirryt toiseen palveluun) avajaiskonsertissa.

Harmonikansoittaja on kansainvälisestikin mainetta niittänyt Janne Rättyä ja pianon takana istuu pianisti, Korsholman musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson. Harjoituksessa ei ollut vielä tiistaina mukana Sakari Oramon johtamaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria.

– Kantaesitys on jännittävä tilanne. Se on kuin oman lapsen syntymä – on tulossa jotain, mitä on itse tehnyt, mutta ei tiedä vielä tarkasti millaisena se näyttäytyy, kun astuu lavalle, miettii säveltäjä Uljas Pulkkis.

Inspiraatioita kirjallisuudesta

Uljas Pulkkis ammensi inspiraationsa Evolution-teokseen luonnontieteistä ja kirjallisuudesta.

– Itselläni on tullut tässä neljänkympin kriisissä innostus kirjoihin aikaisempaa enemmän ja luenkin pari kirjaa viikossa. Inspiraatio kumpuaa usein kirjoista ja huomaan valitsevani sellaisia teoksia, jotka eivät ole juuri vaikkapa otsikoissa. Niistä voi löytyä unohdettua tietoa, josta voi ammentaa jotain uutta sävellyksiinkin, Pulkkis kertoo.

Säveltäjä Uljas Pulkkis ja harmonikansoittaja Janne Rättyä Evolution-kantaesityksen harjoituksissa Vaasassa.
Mirva Ekman / Yle

Säveltäjä odottaa yleisön inspiroituvan esityksestä.

– Odotan, että yleisö löytäisi jotakin uutta itsestään tai uusia ideoita. Tai alkaisi miettiä esimerkiksi evoluutioasioita, mitkä minuunkin ovat vaikuttaneet tämän teoksen aikana.

Taiteellisena johtajana viimeistä kertaa

Evolution-teoksen pianisti Henri Sigfridsson toimii tänä vuonna viimeistä kertaa Korsholman musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Hän on tyytyväinen viiden vuoden pestiinsä Pohjanmaalla.

– Olen kyllä hyvin ylpeä, että olen saanut olla tässä kaikessa mukana. Kaikki on sujunut ihan uskomattoman hyvin ja tämä on ollut suuri kokemus. On ollut fantastista käydä läpi valtava määrä ohjelmistoa, Sigfridsson sanoo.

Sigfridsson kertoo Korsholman musiikkijuhlien olleen hänelle loistava matka sekä taiteellisessa että henkilökohtaisessa mielessä. Musiikkijuhlien kehityksestä jatkossa hän ei osaa arvioida, mutta toteaa, että pelkkä kehityshakuisuuskin voi olla yksipuolista.

– Näiden viiden vuoden aikana on ollut kehitystä esimerkiksi se, että on mietitty uusia teemoja, uusia mahdollisuuksia, esiintymispaikkoja ja taiteilijoita tietysti – on monta sellaista asiaa, millä voi kehittyä. Toisaalta pitää olla vahva pohja, mutta katse koko ajan eteenpäin, Sigfridsson hymyilee.