Ojaan pudonnut sonni kääntää vasta kylkeään – tilaa tarkkaillaan kellon ympäri

Arvokkaan siitossonnin kohtalo selviää parin päivän kuluessa.

Eläinpelastus
Sonni
Simo Päivärinta

Maanantaina ojaan pudonnut sonni on edelleen lähes samassa paikassa, jossa putoaminen tapahtui. Eläimen omistaja Heli Rosvall kertoo, että se on liikkunut vasta vähän.

– Yön aikana se on kääntänyt kylkeään itsekseen, mutta ei se vielä jalkeilla ole, kertoo Rosvall.

Nukuin viime yön teltassa sonnin vieressä.

Heli Rosvall

Sonnia tarkkaillaan koko ajan vuorokauden ympäri. Vaarana on, että se ajautuu takaisin ojaan, josta se pelastettiin maanantaina lähellä puolta yötä.

– Nukuin viime yön teltassa sonnin vieressä. Aamuherätys oli hieno kokemus. Lehmät ja vasikat kerääntyivät tuijottamaan sonnia, kertoo Rosvall, joka on menossa valvomaan sonnia myös ensi yöksi.

Arvokas siitossonni on työkaveri 

Ojaan putoaminen ja pelastustoimet olivat kova koettelemus Aonghas-nimiselle sonnille. Eläimen omistaja Heli Rosvall kertoo, että sonni on hänelle tärkeä työkaveri. Jos omistaja joutuu lopettamaan sonnin, se on myös rahallisesti kova menetys.

Haluan sille hyvän kuoleman, jos joudun lopettamaan sen.

Heli Rosvall

– Se on tuontisonni ja arvoltaan useita tuhansia euroja. Sonni on työkaveri, johon olen kiintynyt. Haluan sille hyvän kuoleman, jos joudun lopettamaan sen, pohtii Rosvall.

Sonnin tilaa seurataan rauhassa pari päivää. Sen annetaan olla rauhassa, ja sen tilaa tarkkaillaan.

– Koetamme nostaa sen muutaman päivän päästä jaloilleen.

Sonni painaa lähes tonnin, joten nosto-operaatio vaatii taitoa. Ojasta sonnin nostivat palomiehet, jotka kiersivät liinat sonnn vatsan alle ja saivat sen sillä tavoin liikkeelle, kertoo Heli Rosvall.