1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Aftonbladet: Oppositiolla on moukari käytössään

Ruotsin oikeisto-oppositio haluaa erottaa puolustus-, sisä- ja infrastruktuuriministerit.

Yhtenäinen oikeisto-oppositio haluaa erottaa puolustusministeri Peter Hultqvistin, sisäministeri Anders Ygemanin ja infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin. Kuva: AOP ja EPA

Ruotsin oppositio on ottanut moukarin käyttönsä, toteaa sanomalehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) poliittinen kommentaattori Lena Mellin. Oppositio haluaa nähdä kolmen sosiaalidemokraattisen ministerin pään vadilla Ruotsin tietovuotoskandaalin vuoksi.

Melin pitää erittäin epätavallisena, että oppositio esittää epäluottamuslausetta kolmea ministeriä vastaan yhtä aikaa.

– Tämä on uskomattoman harvinaista. En muista, että näin olisi tehty kertaakaan aiemmin. Epäluottamuslauseet ovat ylipäätään harvinaisia, eikä niistä yleensä seuraa mitään, sanoo Melin.

Yhtenäinen oikeisto-oppositio haluaa erottaa puolustusministeri Peter Hultqvistin, sisäministeri Anders Ygemanin ja infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin. Oppositio pitää heitä vastuullisina Ruotsin turvallisuuden vaarantamiseen, koska he eivät reagoineet vuotoon riittävän nopeasti.

Aftonbladetin Mellin uskoi etukäteen, että vain kuljetushallituksesta (transportstyrelsen) vastaavan ministerin Anna Johanssonin tehtävä tulisi uhatuksi. Opposition mielestä myös puolustus- ja sisäministeri ovat vastuussa, koska he kuuluvat kansallisesta turvallisuudesta vastaavaan neuvostoon.

Ruotsin valtiopäivät on kesälomalla, joten puhemiehen pitää ottaa kantaa siihen, kutsutaanko valtiopäiväedustajat lomiltaan äänestämään ministerien luottamuksesta.

Ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue ovat ilmoittaneet aiemmin, että ne voisivat tukea epäluottamuslausetta, mikä merkitsisi ministerien erottamista.

– On tavatonta, että kolme 24:sta ministeristä äänestettäisiin pois tehtävistään, toteaa Aftonbladetin Lena Mellin.