Hyppää sisältöön

Metsähallitus lupaa: Saanalle uudet portaat ensi kesänä

Metsähallituksen puistonjohtaja Pekka Sulkava ymmärtää, että portaiden pikainen purkaminen ihmetyttää paikallisia.

Saanalle vievien portaiden purkaminen on nostanut meteliä ainakin Enontekiöllä. Kuva: Pekka Sulkava / Luontopalvelut Metsähallitus

Metsähallitus lupaa rakentaa uudet portaat Saanalle. Metsähallitus ei kuitenkaan ole vielä saanut hankittua rahoitusta hankkeelle. Saanan portaiden purkaminen on herättänyt arvostelua ainakin Enontekiöllä. Portaiden purkamista pidetään hätiköitynä.

Puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksesta myöntää, että ilmoitus Saanan portaiden purkamisesta tuli pikaisesti.

– Tuli varmaan vähän äkkiä tämä ilmoitus (portaiden purkamisesta). Toisaalta ei voi liian aikaisinkaan ilmoittaa, että portaat eivät ole turvalliset. Parempi että tehdään toimenpiteitä ja todetaan, että Saanaa ei kuitenkaan ole suljettu. Tuoteturvallisuuslain mukainen vastuu niistä on. Tuossahan on rakennussuunnitelmat jo valmiina, se ei ole kuin ruveta tekemään, sanoo Sulkava.

Saanan rinne kesällä 2017. Kuva: Antti Ohenoja / Luontopalvelut Metsähallitus

Suunnitelman mukaan uudet portaat tehdään kivistä ja sorasta. Uudet portaat on aikomus rakentaa hieman eri paikkaan kuin nykyiset.

Paikalla on käynyt myös nepalilainen kivirakentamiseen erikoistunut yritys. Norjassa nepalilaiset ovat rakentaneet vuoristoon kivestä polkuja ja rappuja.

– Jouduimme toteamaan, että nepalilaisten tekniikka ei kuitenkaan sovellu Saanalle.

Nyt purettavat portaat on Metla rakentanut 1990-luvulla. Aiemmin Saanalle on kiivetty pelkkää polkua pitkin.

Rahaa haetaan

Rahoitus on viellä auki. Kustannusarvio on noin 130 000 euroa. Summa sisältää myös polkujen kestävöintiä.

– Sillä summalla saa koko Saanan reitistön kuntoon.

Jotkut ovat spekuloineet , että jos Kilpisjärvelle olisi saatu kansallispuisto, sen perustamistuesta  (yli kolme miljoonaa euroa) olisi helposti saanut maksettua uudet portaat ja paljon muutakin.

Enontekiön kunnanvaltuutettu Elli-Marja Kultima (kesk.) pitää nykyisten portaiden kuntoa ihan hyvänä. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) puolestaan arveli Metsähallituksen pitävän portaiden kunnossapitoa liian kalliina.

Portaiden purkamisesta huolimatta Saanalle pääsee yhä kiipeämään, mutta aiempaa työläämmin. Mallan pysäköintialueelta Saanalle kulkeva alarinteen polku on kunnossa ja märkiin paikkoihin rakennetaan tarvittava pitkospuuosuus purkutyön yhteydessä.

Saanalla vierailee vuosittain 20 000 ihmistä.

.
.