Yli 20 ihmistä tutkintavankeudessa Helsingin pillerikaupassa – Poliisi: Takavarikko Euroopan mittavin

Rikoskokonaisuudessa on takavarikoitu yli 400 000 kappaletta Rivotril-lääketabletteja, kertoo Helsingin poliisi.

Helsingin poliisi sanoo takavarikoineensa yli 400 000 kappaletta Rivotril-lääketabletteja. Kuva: Helsingin poliisi

Helsingin pillerikauppatutkinnassa on tutkintavankeudessa nyt yli kaksikymmentä henkeä, Helsingin poliisi tiedottaa. Poliisin mukaan he kaikki ovat ulkomaalaisia.

Yle on uutisoinut kirkkaassa päivänvalossa käytävästä pillerikaupasta aiemmin tässä kuussa. Ylen tietojen mukaan asiassa on ollut vangittuna noin kaksikymmentä Romanian kansalaista. Helsingin poliisi kuitenkin kiisti aluksi Ylen tiedon, mutta kieltäytyi kommentoimasta, kuinka paljon vangittuja tuolla hetkellä oli.

Myöhemmin poliisi vahvisti, että rikostutkinnan yhteydessä oli vangittuna yli kymmenen ihmistä. Nyt poliisi kertoo, että rikoskokonaisuuden tutkinta on edennyt ja tutkintavankeudessa on tässä vaiheessa yli kaksikymmentä henkilöä.

– Esitutkinta on vielä kesken, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme saaneet paljastettua rikollisen organisaation, joka on Euroopasta käsin järjestellyt laittomia lääkeaineita Suomeen levitettäväksi. Meillä on erittäin suuret takavarikot, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että nämä takavarikoidut pillerit olivat tulossa tänne Helsinkiin katumarkkinoille, rikosylikomisario Jukka Paasio sanoo Ylelle.

Poliisi kertoo, että se on takavarikoinut asiassa yli 400 000 kappaletta Rivotril-lääketabletteja. Kyseessä on Euroopankin mittakaavassa "mittavin huumausaineeksi luokiteltavien lääketablettien takavarikko", poliisi toteaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Paasion mukaan Rivotril on käytännössä tarkoitettu epilepsian hoitamiseen. Kotimaassa sitä myydään toisella tuotenimellä.

– Kaikki [tutkintavankeudessa olevat] ovat tulleet Suomeen ainoastaan siinä tarkoituksessa, että he levittävät tätä lääkeainetta ja tuovat sitä maahan salakuljetettuina.

"Jokainen henkilö on pieni pala organisaatiota"

Pillerit oli kuljetettu Suomeen henkilöautojen rakenteisiin kätkettyinä.

– Suurin yksittäinen salakuljetustapahtuma käsitti useiden ajoneuvojen kolonnan, joiden ajoneuvojen rakenteista takavarikoitiin noin 350 000 pilleriä, Paasio sanoo poliisin tiedotteessa.

Hänen mukaansa autot saapuivat maahan Tornion kautta ja niiden lähtöpaikka oli Euroopassa. Takavarikkoja on tehty kevään ja kesän aikana.

– Tämä on täysin ammattimaista ja järjestelmällisesti toteutettua rikollisuutta, jota johdetaan Euroopasta käsin, hän sanoo Ylelle.

– Jokainen henkilö on pieni pala organisaatiota. Heillä on oma rooli, jota he ovat suorittamassa. Ilman sitä roolia tämä rikoskokonaisuus ei toteudu. Tässä puhutaan myös mittavista rikoshyödyistä.

Helsingin poliisi on aiemmin arvioinut, että tapauksen esitutkinta valmistuu syyskuun aikana. Paasion mukaan yhteistyötä on tehty ja tietoja vaihdettu myös muiden maiden kanssa.