Työvoimapalveluihin tulossa merkittävä muutos Pirkanmaalla – Yli 20 000 työnhakijaa siirtyy kuntien kontolle

Työllisyyskokeilussa on Pirkanmaan lisäksi mukana kahdeksan muuta aluetta eri puolilta Suomea.

työnhakijat
Asiakas te-keskuksen kassalla.
Yle

Kymmenen Pirkanmaan kuntaa vastaa elokuusta lähtien Kelan työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavien työnhakijoiden työllisyyspalveluista. Muutos on merkittävä, sillä se koskee Pirkanmaalla noin 22 000 työtöntä työnhakijaa. Tampereella heistä asuu noin 15 000 ihmistä.

Työnhakijan reitti ei enää elokuun alusta lähtien kulje Tampereella ja sen ympäristökunnissa sekä Sastamalassa ja Punkalaitumella tutun TE-toimiston ovelle. Ensi vuoden loppuun kestävässä kokeilussa työvoimapalvelut saa kuntien omista työllisyyspalvelupisteistä.

Palvelut virastoista ihmisten ulottuville

Kokeilun avulla yritetään saada säästöjä kuntien työmarkkinatukimaksuosuuksiin mutta myös vähentämään pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä. Työllisyyskokeilussa kunnat pyrkivät löytämään synergiaa eri toimialoista ja tuomaan palveluja lähemmäksi työnhakijaa.

– Palvelut on tarkoitus viedä pois perinteisistä virastoista esimerkiksi kunnan alueella oleviin oppilaitoksiin tai Tampereella oleviin hyvinvointikeskuksiin, kertoo Tampereen kaupunkiseudun työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari.

Lähemmäksi ihmisiä tuotavilla palveluilla ja entistä henkilökohtaisemmalla avulla kokeilun uskotaan tukevan ihmisten työllistymistä.

Tarjolla omavalmentajaa ja monialaista apua

Hokkuspokkustemppuja työnhakijoiden työllistämiseksi ei ole luvassa. Työnhakijan oma aktiivisuus on työnsaannissa tärkeintä. Sen sijaan kokeilussa mukana olevista Pirkanmaan kunnista luvataan nykyistä henkilökohtaisempaa palvelua.

Ohjelmajohtaja Saari kertoo, että asiakkaiden palautetta sähköisestä asioinnista ja henkilökohtaisen palvelun puutteesta on kuunneltu herkällä korvalla.

– Kokeilussa jokainen saa oman valmentajan tai palveluohjaajan, jonka kanssa ihminen pääsee suunnittelemaan omaa työllistymistään tai etsimään piilotyöpaikkoja, Regina Saari lupaa.

Ohjelmajohtaja Regina Saari
Ohjelmajohtaja Regina Saaren mukaan työvoimapalvelut viedään esimerkiksi hyvinvointikeskuksiin.Marko Melto / Yle

Haasteellisimmissa tilanteissa voidaan kunnan sisällä katsoa monialaisesti, kuinka asiakasta voitaisiin kokeilun puitteissa tukea työllistymiseen tai muihin ratkaisuihin.

Resurssien uskotaan riittävän

Jokainen kokeilun piiriin kuuluva ihminen saa lisätietoa kirjeitse elokuussa sekä syyskuun loppuun mennessä yhteydenoton omasta kotikunnastaan. Pirkanmaan työllisyyskokeilu omavalmentajineen ja ohjaajineen vaatii paljon resursseja, mutta niitä luvataan löytyvän.

TE-hallinnosta Pirkanmaan kokeilualueelle on luvassa 76 työntekijää. Lisäksi kunnilla on ohjelmajohtaja Saaren mukaan ainakin saman verran työllisyydenhoidon henkilöstöä. Kyseessä on hänen mukaansa voimavaroja yhdistelemällä saatava uudenlainen palvelu.

– Tämän lisäksi Tampereen kaupunki on jo rekrytoinut ja rekrytoi vielä syksyllä lisää henkilökuntaa kaupungin pormestariohjelman mukaisesti, Saari jatkaa.

Korjattu 27.7.2017 kello 9.45 sana TE-keskus TE-toimistoksi

Korjattu 27.7 kello 13.11 lause "Jokainen kokeilun piiriin kuuluva ihminen saa syyskuun loppuun mennessä kirjeen siitä, kuinka jatkossa toimitaan." lauseella "Jokainen kokeilun piiriin kuuluva ihminen saa lisätietoa kirjeitse elokuussa sekä syyskuun loppuun mennessä yhteydenoton omasta kotikunnastaan."