1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saamelaiset

Tenon sopimuksen vastainen konsertti yleisömenestys – "Saamenmaa on täällä"

Tiistai-iltana järjestetty Ellos Deatnu! -konsertti veti yli 700 ihmistä Utsjoen Onnelantörmälle. Järjestäjille suosio tuli yllätyksenä.

saamelaiset
Tuija Guttorm
Lipunmyynnistä Utsjoen kulttuuritoimen puolesta huolehtinut Tuija Guttorm ei osannut odottaa niin suurta yleisömäärää.Martta Alajärvi / Yle

Tenojoen uusia kalastussäännöksiä vastustava ja saamelaisten itsemäärämisoikeutta puolustava Ellos Deatnu! (suom. Eläköön Teno!) -liike kokosi tiistaiseen tukikonserttiinsa Utsjoelle 700 hengen yleisön.

Saamen maan suurimmat artistit näyttivät tukensa taiteen keinoin: joikujen, runojen ja laulujen muodossa.

Katsojat nauttivat hyvästä säästä ja musiikista, ja lapset juoksivat ympäri Onnelantörmän kenttää. Ellos Deatnu! haluaa mahdollistaa lohen perinteisen pyynnin myös tulevaisuudessa – ja tulevat sukupolvet olivatkin monissa keskusteluissa läsnä.

Järjestäjien odotukset ylittyivät

Konserttiin myytiin noin 700 lippua, mutta järjestäjät ja artistit mukaan lukien ihmisiä oli paikan päällä vieläkin enemmän.

Lipunmyynnistä Utsjoen kulttuuritoimen puolesta huolehtinut Tuija Guttorm ei osannut odottaa liikkeelle näin suurta tukea.

– Tapahtuman Facebook-sivun mukaan tänne oli tulossa noin 250 ihmistä. Odotimme ehkä noin 300 katsojaa, mutta heitä tulikin paljon enemmän, Guttorm kertoo.

"Aivan kuin sukutapaaminen"

Konserttiin oli saapunut ihmisiä niin Tenon ylä- ja alajuoksulta kuin jokilaakson ulkopuoleltakin.

Myös kaverukset Márjá-Liissá Partapuoli ja Saia Stueng olivat saapuneet paikan päälle tukemaan heille tärkeää asiaa. Heidän mielestään on tärkeää selittää, mistä Ellos Deatnu! -liikkeessä on kyse ja keskustella asioista avoimesti.

Saia Stueng ja Márjá Liissá Partapuoli
Kaverukset Márjá-Liissá Partapuoli ja Saia Stueng olivat saapuneet paikan päälle tukemaan heille tärkeää asiaa.Martta Alajärvi / Yle

– Uskon, että monet pelkäävät, koska eivät tiedä mistä on kyse. On tärkeää keskustella asiasta ja siitä, mitä meidän pitää tehdä – ja nimenomaan yhdessä edistää asiaa, se on tärkeintä, Partapuoli sanoo.

Naisten mielestä konsertissa oli vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Aivan kuin koko suku olisi kokoontunut yhteen paikkaan, he kuvailevat.

– Meillä oli ennen tapana kokoontua sukulaisten kanssa katsomaan jäidenlähtöä. Nyt olemme taas täällä, seisomme rintarinnan yhdessä Tenon varrella, Márjá-Liissá Partapuoli kuvailee.

"Saamenmaa on täällä"

Saamelainen yhteiskunta-aktiivi Asta Balto on seurannut Ellos Deatnu! -liikkeen toimia ja haluaa tukea pääasiassa nuorista koostuvaa ryhmää.

Balto on myös vieraillut ryhmän moratorioalueella Utsjoen Tiirasaaressa. Hänen mielestään tukikonsertti oli hieno kokemus.

– On hienoa, kun näin paljon ihmisiä kokoontuu tänne Tenon rantaan. Hieno joki virtaa tästä, niin puhtaana, kuin elämän suonena, Balto sanoo.

Asta Balto
Asta Balto (vas.) saapui ystäviensä kanssa seuraamaan konserttia. Hänelle kokemus oli hieno.Martta Alajärvi / Yle

Riku Laiti halusi osallistua tapahtumaan, jossa näytettiin saamelaista yhteishenkeä.

– Moratorioasia on hyvin tärkeä minunkin mielestäni. Olemme yhdessä, sellainen tunne minulla on. Saamenmaa on täällä, Laiti sanoo.

Riku Laiti
Riku Laiti.Martta Alajärvi / Yle

Kesän aikana Tenolle noussut, uuden kalastussopimuksen vastustajien kansanliike Ellos Deatnu! vastustaa valtion oikeutta päättää lohenpyynnistä saamelaisten perinteisillä alueilla. Ryhmä katsoo uuden sopimuksen rikkovan heidän oikeuksiaan saamelaisina ja alueen alkuperäiskansana.

Ryhmä järjesti tukikonsertin nostaakseen asiaansa tietoisuuteen ja kerätäkseen rahaa toimiansa varten.

Korjattu 26.7.2017 9:48: Riku Laiti ei ole Utsjoelta kotoisin, kuten jutussa mainittiin.

Lue seuraavaksi