EU-tuomioistuimelle suositus: Unkarin ja Slovakian täytyy hyväksyä turvapaikanhakijoiden siirrot

Tuomioistuimen julkisasiamiehen linjaus on takaisku monille Itä-Euroopan maille, jotka vastustavat EU:ssa sovittua sisäisten siirtojen järjestelyä.

turvapaikanhakijat
Siirtolaisia tulossa rajan yli Unkariin 26. elokuuta.
Siirtolaisia tulossa rajan yli Unkariin 26. elokuuta 2015.Zoltan Balogh / EPA

Unkarin ja Slovakian valitus turvapaikanhakijoiden siirrosta EU:n sisällä pitäisi hylätä, suosittelee EU-tuomioistuimen julkisasiamies.

EU-maat sopivat toissa vuonna, että 160 000 Kreikkaan ja Italiaan tullutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan uudelleen EU:n sisällä tämän vuoden syyskuuhun mennessä. Tarkoituksena oli helpottaa Etelä-Euroopan maihin kohdistuvaa painetta.

Unkari ja Slovakia ovat pitäneet päätöstä laittomana ja suhteettomana. Ne vaativat EU-tuomioistuimelta, että päätös kumotaan.

Julkisasiamies Yves Bot suosittaa nyt tuomioistuimelle, että vaatimus hylätään. Tuomioistuin noudattaa ratkaisuissaan julkisasiamiehen näkemystä usein, joskaan ei aina.

– Kiistelty päätös [turvapaikanhakijoiden siirroista] auttaa helpottamaan Italian ja Kreikan turvapaikkajärjestelmiin kohdistuvaa huomattavaa painetta kesän 2015 siirtolaiskriisin jälkeen... ja on siksi tarkoituksenmukainen tavoitteen saavuttamiseksi, Bot sanoo.

EU-tuomioistuimen ratkaisu asiassa on odotettavissa kesätauon jälkeen.

Komissaari tyytyväinen

Julkisasiamiehen suositus on takaisku monille Itä-Euroopan maille, jotka ovat vastustaneet taakanjaoksikin kutsuttua pakollista siirtojärjestelyä.

EU-komissio ilmoitti kesäkuussa aloittavansa rikkomusmenettelyn Unkaria, Puolaa ja Tshekkiä vastaan, koska ne eivät ole tehneet omaa osaansa turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi. Maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos oli keskiviikkona tyytyväinen julkisasiamiehen linjaukseen.

– Mikään niiden [maiden] esittämistä väitteistä ei oikeuta sitä, etteivät ne pane toimeen siirtopäätöstä, Avramopoulos sanoi.

Turvapaikanhakijoiden siirrot EU:n sisällä eivät ole toimineet ylipäänsä alun perin aiotulla tavalla.

Tähän mennessä vain noin 24 700 ihmistä on saatu sijoitettua Kreikasta ja Italiasta muihin maihin, kertoi EU:n komissio keskiviikkona.

Päätös: Turvapaikanhakijoita sai käännyttää Kroatiaan

Keskiviikkona EU-tuomioistuimesta tuli myös ratkaisu, joka koski turvapaikanhakijoiden palauttamista ensimmäiseen saapumismaahansa.

Itävallalla ja Slovenialla oli oikeus palauttaa turvapaikanhakijoita takaisin Kroatiaan siirtolaiskriisin aikana vuosina 2015–2016, tuomioistuin päätti.

Päätös koski joukkoa Afganistanista ja Syyriasta tulleita turvapaikanhakijoita, jotka olivat ylittäneet EU-rajan ensimmäiseksi Kroatiassa. Siellä viranomaiset olivat kuljettaneet heidät eteenpäin, jotta he voisivat jatkaa matkaansa muihin EU-maihin.

Tulijat päätyivät hakemaan turvapaikkaa Itävallasta ja Sloveniasta, jotka kuitenkin palauttivat heidät Kroatiaan.

EU-tuomioistuin linjaa, että nimenomaan Kroatialla oli EU:n Dublin-asetuksen mukainen velvollisuus käsitellä laittomasti ulkorajansa ylittäneiden tulijoiden hakemukset. Dublin-järjestelmän mukaan kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä on vastuussa se jäsenmaa, johon hakija ensimmäiseksi saapuu.

Tuomioistuimen julkisasiamies oli esittänyt, että siirtolaiskriisissä oli kyse sellaisista poikkeuksellisista olosuhteista, joissa turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olivat pikemminkin ne maat, joissa hakemus jätettiin.

Julkisasiamiehen näkemys ei kuitenkaan ole sitova, ja tuomioistuin päätyi lopulta toisenlaiseen ratkaisuun.

Ei koske vain pientä joukkoa

Tuomioistuimen päätös koskee käytännössä suurempaakin joukkoa ihmisiä, arvelee Diakonie-avustusjärjestön itävaltalainen asianajaja Stephan Klammer.

Vaikka virallisia lukuja ei ole julkaistu, Klammer arvioi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Kroatiaan palautettiin useita satoja turvapaikanhakijoita.

Päätöksellä voi olla myös kauaskantoiset seuraukset. Italiaan on saapunut tänä vuonna meren yli runsaat 80 000 siirtolaista, mikä on selvästi enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Italia on vaatinut tulijoiden jakamista muiden EU-maiden kanssa, mutta siitä sopiminen on hankalaa kovan vastustuksen takia.

EU-tuomioistuimen ratkaisu voi ohjata muita EU-maita siirtolaisten palauttamiseen Italiaan, jos he pyrkivät hakemaan turvapaikkaa muualla, huomauttaa muun muassa verkkolehti Politico. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, STT