Viestintävirasto epäilee Postin toiminnan lainmukaisuutta – Kirjeitä ei enää jaeta tiistaisin

Viestintävirasto voi velvoittaa Postia muuttamaan uutta käytäntöään, jos postimerkkikirjeitä koskeva viiden arkipäivän jakeluvelvoite ei täyty.

politiikka
Kaksi korttia, joissa on Kaarlelan kirkkoa kuvaavat postimerkit.
Kalle Niskala / Yle

Viestintävirasto pitää Postin vastikään käyttöön ottamaa jakelupäiväuudistusta kyseenalaisena.

Posti ilmoitti äskettäin, että kirjepostia ei jaeta enää tiistaisin. Tiistaisin ei jaeta myöskään, aikakauslehtiä, mainoksia tai ilmaislehtiä, jos lähetykset on saatu jaettua jo maanantain aikana.

Samalla muutos tarkoitti sitä, että myös viiden arkipäivän jakeluvelvoitteen piiriin kuuluvien postimerkillä varustettujen kirjeiden ja korttien eli yleispalvelukirjeiden jakelu tiistaisin loppui.

Sanomalehtien ja pakettien jakeluun ei tullut muutoksia.

Posti katsoo tiistaijakelun poistumisen täyttävän silti yleispalvelukirjeitä koskevan velvoitteen eli sen että yksityishenkilön tai yrityksen postimerkillä lähettämät kirjeet pitäisi jakaa viitenä arkipäinä viikossa.

– Jos postimerkillä varustettu kirje on postitettu perjantaina, jaamme sen maanantaina. Maanantaina postitetut kirjeet jaamme puolestaan keskiviikkona. Tavaomaisilla kirjeillä jakelutiheyttä ei ole määritelty vaan se riippuu Postin kanssa tehdystä sopimuksesta, kertoo Postin kirje- ja markkinointipalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp.

Posti ei yllättynyt Viestintäviraston tiistaina Postille lähettämästä selvityspyynnöstä.

Tätä muutosta on valmisteltu jo pitkään. Viestintävirasto on ollut siitä tietoinen. Muutoksen myötä he toimenkuvansa mukaisesti selvittävät onko se toteutettu postilain mukaisesti, Kulp sanoo.

Selvitämme onko nelipäiväiseltä näyttävä jakelu toteutettu viisipäiväisen vaatimuksen mukaan

apulaisjohtaja Petri Makkonen, Viestintävirasto

Viestintävirasto ei pidä selvityspyyntöään rutiinitoimenpiteenä. Viestintävirastoa kiinnostaa miten postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja koskeva viiden arkipäivän jakeluvaatimus on saatu sullottua neljään päivään.

– Postilaki aika yksiselitteisesti edellyttää, että yleispalvelukirjeet on jaettava viitenä arkipäivänä viikossa. Nyt täytyy selvittää onko tämä nelipäiväiseltä näyttävä jakelu toteutettu viisipäiväisen vaatimuksen mukaan, sanoo apulaisjohtaja Petri Makkonen Viestintävirastosta.

Postin jakelupäivämuutos ei välttämättä ole lainvastainen. Jos näin kuitenkin kävisi, Viestintävirasto voisi velvoittaa Postia muuttamaan jakeluaan.

Näin on tehty ennenkin, jos ongelmia on ilmennyt.

– Yleispalvelukirjeen viisipäiväisestä jakelusta on tehty parin viime vuoden aikana Postille jo kolme korjausta vaativaa päätöstä ja viime syksynä asetettiin uhkasakkokin tehosteeksi. Onneksi Posti sai viime talven aikana nostettua jakelun lain edellyttämälle tasolle eikä sakkoa tarvinnut maksaa, Makkonen kertoo.

Posti pyrkii jakelupäiväuudistuksellaan tehostamaan toimintaansa. Lisäksi kirjepostin ja etenkin juuri yleispalvelupostin lähetysmäärät ovat vähentyneet kovaa tahtia jo vuosia. Paperikirjeen ovat korvanneet sähköiset yhteydenpitovälineet.

Uusi postilaki harventaa kirjejakelua

Postilainuudistus on tulossa voimaan mahdollisesti jo syksyllä. Uudistuksen myötä Postin yleispalveluvelvoite höllentyy.

– Rautalangasta väännettynä se tarkoittaa sitä, että kaupungeissa ja taajamissa on mahdollista siirtyä yleispalvelukirjeissä kolmipäiväiseen jakeluun.

Postille jakelun harventaminen toisi lisää joustoa kuljetuksiin ja voisi säästää kustannuksia. Kirjepostin perilletulo puolestaan voi hidastua. (siirryt toiseen palveluun)

Haja-astutus alueilla, joissa ei ole sanomalehtien ylläpitämään verkkoa eli lehtien varhaisjakelua yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi edelleen viitenä päivänä viikossa.