Benjihyppyköysiä ei voi ostaa kaupasta – ne punotaan käsityönä sadoista ohuista kumisuikaleista

Tuhansien kilojen painon kestävä benjiköysi koostuu spagettimaisista, ohuista kumisuikaleista. Köysi vaihdetaan aina 300 hypyn välein.

benjihyppy
benjihyppy skybreakers markku eklund
Benjihyppyyn tarvittava köysi punotaan käsityönä ohuista kumisuikaleista. Benjihyppyjä järjestävän Sky Breakersin perustaja Markku Eklund esittelee köyden punomisen saloja.

Tiistaina aamukolmelta Keski-Espoon Puolarmaarissa alkaa erikoinen toimitus. Markku Eklund kaivaa pakettiautostaan pahvilaatikollisen lasagnelevyjä muistuttavia kumisuikaleita, ja alkaa punoa niitä järjestelmällisesti yhteen.

Noin puoli vuorokautta myöhemmin kumilevyistä punottu köysi on valmis, ja Eklund lähtee tiimeineen kohti Helsingin Kaivopuistoa, jossa hänen Sky Breakers -firmansa järjestää 150 metriä korkeita benjihyppyjä.

Köysien punomisen taito on ammattilaisille välttämätön, sillä benjiköysiä ei myydä valmiina. Samassa paketissa tulee myös luottamus tuotteseen: kun tekee itse, tietää mitä saa.

– Joku uusiseelantilainen kaveri on keksinyt tämän taidon. Sieltä menetelmä levisi Etelä-Ranskaan, josta minäkin olen oppini saanut. Tosin metodi on jonkin verran muuttunut sen 27 vuoden aikana, mitä olen hyppyjä järjestänyt, Eklund kertoo.

Köysi vaihdetaan 300 hypyn välein

Benjiköyden perusraaka-aineena toimii Thaimaassa tai Malesiassa valmistetut ohuet, laatuvalvotut kumisäikeet. Samaa materiaalia käytetään tekstiiliteollisuudessa.

Yksi lasagnelevyä muistuttava suikale muodostuu 40 säikeestä. Näitä levyjä menee valmiiseen benjiköyteen 26 kappaletta. Punomisen aikana pohjaköysi venytetään auton avulla noin 70-metriseksi, ja tämän jälkeen alkaa köyden pintapunominen.

benjihyppy skybreakers markku eklund
30-metrinen benjiköysi venyy hypyn aikana nelinkertaiseksi.Vesa Marttinen / Yle

– Se on aika hidasta hommaa. Kuusi ihmistä punoo pintapunosta noin neljän tunnin ajan. Kaikkineen köyden tekeminen on noin puolen päivän homma, Eklund kertoo.

Hän sanoo aloittavansa punomisen mielellään varhaisina aamun tunteina, jolloin tuuli on vähäistä ja uteliaita kyselijöitä on vähemmän.

Projekti täytyy toistaa säännöllisesti, sillä yksi köysi on käytössä vain 300 hypyn ajan.

Jos meillä on Kaivarissa hyvä viikonloppu, köyden käyttöikä voi olla vain kolme päivää.

Markku Eklund

– Jos meillä on Kaivarissa hyvä viikonloppu, köyden käyttöikä voi olla vain kolme päivää. Sitten ollaan taas punomassa uutta.

Alkuaikoina rajana oli vain 150 hyppyä, mutta kokemuksen ja testien kautta määrä on vakiintunut kolmeen sataan.

– Olen kuullut, että jossain köysiä käytetään paljon pidempäänkin, mutta meillä raja on tämä. Sehän ei ole pelkästään 300 hyppyä, sillä hyppääjälle tulee kolme neljä kunnon joustoa yhden suorituksen aikana.

3000 hypyn mies

Kun punominen on saatu valmiiksi, köysi vapautetaan jännityksestä. Lopputuloksena on noin 30-metrinen köysi, jolla voidaan hypätä turvallisesti 150 metrin korkeudesta.

benjihyppy skybreakers markku eklund
Markku Eklund oppi benjiköyden punomisen salat Ranskassa 1980-luvun lopulla.Vesa Marttinen / Yle

– Satakiloisella hyppääjällä köysi venyy noin nelinkertaiseksi, eli 120 metriin, Eklund tietää.

Köysi kestää laskennallisesti jopa kahden tonnin painon, mutta keskivertohyppääjällä kuormitus jää alhaisemmaksi. Esimerkiksi 80 kiloa painavan hyppääjän aiheuttama paine on hypyn ääripäässä noin nelinkertainen, eli 320 kiloa. Eklund on ryhmineen tutkinut asiaa erilaisilla venytyskokeilla.

Hän puhuu kokemuksen äänellä: takana on noin 3000 omaa hyppyä ja vajaat 30 vuotta ammattimaista hyppyjen järjestämistä. Suomen lisäksi Sky Breakers on hyppyyttänyt kansaa muun muassa Keniassa, Dominikaanisessa tasavallassa, lähes kaikissa arabimaissa, Malesiassa, Kreikassa, Saksassa, Liettuassa ja Virossa.

Vielä kuukausi sitten Eklund oli joukkoineen järjestämässä benjihyppyjä Karibianmerellä Trinidad ja Tobagossa. Köydet punotaan aina itse.

– Se on aina tietynlainen haaste. Kerran mut kutsuttiin Malesiaan, jossa kuvattiin Irakin Pelkokerroin-ohjelmaa. Meillä oli mukana vain laatikollinen raakamateriaalia, eli 40 kiloa kumia. Meillä ei ollut tarkempaa tietoa, minkä kokoinen hyppypaikka siellä odottaa. Valmistimme sitten köyden malesialaisen hautausmaan parkkipaikalla. Siinä oli hieno tunnelma!