1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuoli

Minna-Maaria Lax taitoluistelee miesten sarjassa hame päällä, vaikka miinuspisteitä satelee

Urheilun sukupuolijaottelu herättää hämmentäviäkin tilanteita. Tapasimme taitoluistelijan, mäkihyppääjän ja shakinpelaajan.

sukupuoli
Minna-Maaria Lax.
Markku-Pekka Antikainen työskentelee maaseudun hankeneuvojana. Hänet valittiin hiljattain vuoden eteläkarjalaiseksi maaseututoimijaksi.Janne Ahjopalo / Yle

Parikkalalainen Markku-Pekka Antikainen, 54, on toteuttanut lapsuuden haaveensa. Televisiossa nähdyt taitoluistelukisat ovat vaihtuneet todellisuudeksi, kun hän aloitti aikuistaitoluistelun neljä vuotta sitten.

Minna-Maaria Laxina tunnettu Antikainen on uhmannut lajinsa odottamia sukupuolirooleja käyttämällä miesten sarjassa hametta.

– Sehän on merkinnyt kisoissa miinuspisteitä, koska olen rikkonut sääntöjä. Mies ei saisi käyttää hametta.

Virallisissa säännöissä todetaan yksiselitteisesti, että miesluistelijan on käytettävä housuja.

Kaikessa Antikaisen ei kuitenkaan tarvitse rikkoa sääntöjä. Valkoiset taitoluistimet, meikki ja kampaukset eivät ole miesten sarjassa kiellettyjen listalla, kerrotaan Suomen taitoluisteluliitosta. Silloin ne siis voidaan tulkita sallituiksi.

Minna-Maaria Lax.
Markku-Pekka Antikainen toimi Suomen transvestiittiyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2009-2015. Tuona aikana tautiluokitus poistettiin ja tasa-arvolakiin kirjattiin syrjintäkielto sukupuolen ilmaisuun liittyen.Janne Ahjopalo / Yle

Antikainen koki hämmentävän tilanteen aikuisten taitoluistelukilpailussa Saksan Oberstdorfissa (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa. Kansainvälisen luisteluliiton alaisessa kilpailussa menestynyt Antikainen ei noussut palkintokorokkeelle.

– Nousuni palkintopallille estettiin. Päreeni paloivat.

Suomen taitoluisteluliitossa ei tapauksesta tiedetä tarkemmin, mutta liiton mukaan kyseessä oli ollut paikallisen kilpailunjärjestäjän tulkinta ilmeisesti kilpailuasuun liittyen.

Sehän on merkinnyt kisoissa miinuspisteitä, koska olen rikkonut sääntöjä.

Markku-Pekka Antikainen

Ihannetilanne Antikaiselle olisi, että ihminen voisi Suomessa määrittää sukupuolensa ilmoitusluontoisesti.

– Silloin pääsisin luistelemaan naisten sarjassa, eikä hameestakaan tulisi miinuspisteitä.

Liian lahjakas mäkihyppääjä?

Suomen maajoukkueesta tunnettu lahtelainen mäkihyppääjä Julia Kykkänen, 23, hyppäsi nuoruutensa poikien kanssa. Kykkänen paljastaa, että suhtautuminen häneen ei aina ollut myönteistä.

– Osa poikien vanhemmista katsoi minua kieroon. Kai se otti koville, kun tyttö hyppäsi paremmin kuin oma poika.

Osa vanhemmista jopa vaati Kykkästä pois poikien sarjasta. Nykyisin tilanne on selkeämpi, sillä juniorimäkihypyssä on erikseen tyttöjen ja poikien sarja.

Julia Kykkänen Lahdessa.
Julia Kykkänen osallistui ensimmäisenä suomalaisena naisena mäkihypyn arvokilpailuihin kilpaillessaan nuorten MM-kisoissa vuonna 2008.Vihtori Koskinen / Yle

Kykkäsen mielestä tytöt ja pojat ovat vielä varsin samalla tasolla, mutta myöhemmin erilliset miesten ja naisten sarjat ovat täysin perustellut.

– Nainen ei miestä kevyemmän ruumiinrakenteensa vuoksi saa niin hyvää vauhtia mäessä. Naisen pitäisi lähteä muutama puomi ylempää matkaan, jotta vauhti olisi samalla viivalla.

Shakkihirmu muistuttaa lajin naisosaamisesta

Joensuulainen Alia Dannenberg, 42, on nelinkertainen shakin SM-mitalisti naisten sarjassa. Yleistä ihmetystä on aika ajoin herättänyt se, miksi shakissa ylipäätään on erillinen naisten sarja.

– On ajattelua, että naisilla olisi miehiä heikommat henkiset kyvyt pelaamiseen. Jopa osa naispelaajista ajattelee näin, kummeksuu Dannenberg.

Alia Dannenberg.
Alia Dannenberg on talousasiantuntija, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja kirjailija.Janne Ahjopalo / Yle

Dannenbergin mukaan naisten ja miesten henkiset kyvyt pelata shakkia ovat samat, mutta naisten pieni osuus pelaajista aiheuttaa tilastollisen harhan.

– Naispelaajien taso huipulla on keskimäärin huonompi kuin miehillä. Mutta jos naispelaajia olisi yhtä paljon kuin miehiä, kyvyt ovat yhtäläiset.

Dannenbergia harmittaa, että shakilla on Suomessa maine yksinäisten miesten harrastuksena.

– Esimerkiksi Iranissa naiset kisaavat shakin mitalipaikoista. Se on oikein kansallinen ylpeys. Iranilaiset miehet eivät ole pärjänneet niin hyvin.

Lue seuraavaksi