Hyppää sisältöön

Musiikin harrastajasta tuli yrittäjä tahtomattaan – 8 500 euron takaisinperinnästä luovuttiin: "Minulla ei ole tuloja"

Tommi Ignatiusta vaadittiin aikaisemmin maksamaan työttömyystukia takautuvasti musiikin harrastamisen takia. TE-toimiston mukaan harrastaminen on tapauskohtaista.

Tommi Ignatius aikoo jatkaa musiikin harrastamista. Tällä hetkellä hän ei ole enää tekemisissä TE-toimiston kanssa vaan hän ryhtyi sivutoimiseksi yrittäjäksi. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Espoolainen musiikin harrastaja Tommi Ignatius ei ollut uskoa silmiään, kun työvoimatoimistosta ilmoitettiin keväällä, että hän on päätoiminen yrittäjä ja hänen täytyisi maksaa 8 500 euroa työttömyystukea takaisin.

Tapaus sai runsaasti huomiota julkisuudessa ja Ignatius lähettikin takaisinperintäpäätöksestä tyrmistyneenä oikaisun, että häntä on kehotettu harrastamaan musiikkia, eikä kyse ole yrittäjyydestä.

Tuorein toukokuussa tapahtunut käänne Ignatiuksen tapauksessa on kuitenkin se, että takaisinperinnästä luovutaan.

– Taistelu kesti noin kuukauden ja sitten minut katsottiin sivutoimiseksi yrittäjäksi eli tukea ei nyt peritäkään takaisin. Ei minulla olisi ollutkaan sellaisia rahoja, Ignatius sanoo.

Ammatinvalintapsykologi kehotti harrastamaan

Ignatius kertoo harrastaneensa musiikkia koko elämänsä. Hän valmistui media-assistentiksi vuonna 2005 ja teki mainosalan töitä 2005–2012.

Jäätyään työttömäksi vuonna 2012 Ignatius meni työvoimatoimistoon ammatinvalintapsykologille juttelemaan. Ignatiuksen tapauksesta erikoisen tekee se, että ammatinvalintapsykologi kehotti häntä tuolloin harrastamaan musiikkia.

Tämän vuoden maaliskuussa tulleessa TE-toimiston lausunnossa sanottiin, että hakija aloitti musiikkialbumin teon 1. kesäkuuta, joten toimintaa ei pidetä harrastustoimintana. Hakija on yrittäjä, koska tekee työtä ansiotarkoituksessa olematta työsuhteessa.

27. huhtikuuta päivätyssä Uudenmaan TE-toimiston lausunnossa puolestaan sanottiin, että hakijan katsotaan tekevän äänittämistä ansaintatarkoituksessa, koska hakija on ilmoittanut haluavansa äänittämis- ja tuottamistyöskentelyn kautta ammatin itselleen.

– Minulla ei kuitenkaan ole yritystä, enkä ole tienannut mitään. Silti minulta haluttiin karhuta tukia takaisin.

8. toukokuuta päivätyssä lausunnossa puolestaan sanottiin, että työttömyysetuuden maksamiselle ei ole työvoimapoliittista estettä 1. kesäkuuta 2016 alkaen. Hakijan oma työ on sivutoimista ja aikaisempi lausunto poistetaan.

Uudenmaan TE-toimisto: "Meillä ei ole tuntimääriä"

Ignatius ei edelleenkään tiedä, mikä tuntimäärä harrastamista tekee työttömän yrittäjäksi.

– Eihän sitten voi mitään harrastaa. Jos käyt lenkillä kaksi tuntia, niin olet ammattilaisjuoksija. Jos teet himassa ruokaa yli kaksi tuntia, niin olet ammattikokki. Minun mielestäni tästä kuviosta puuttuu maalaisjärki ihan täysin.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrottiin aikaisemmin, että Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo muistuttaa TE-toimistoja, jotta vääriä tulkintoja ei pääsisi syntymään.

Meillä ei ole tuntimääriä, koska asiat käsitellään tapauskohtaisesti

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Merja Forsström

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Merja Forsströmin mukaan työttömyysetuuksiin liittyvät selvitykset ratkaistaan tapauksittain. Harrastamiselle päivässä ei ole tuntimääriä.

– Meillä ei ole tuntimääriä, koska asiat käsitellään tapauskohtaisesti.

Harrastustoiminta eroaa yritystoiminnasta siten, ettei henkilö tee ansaintatarkoituksessa harrastustoimintaa.

– Periaate on, ettei yritystoiminta ole harrastusta, Forsström sanoo.

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Merja Forsström sanoo, että harrastaminen katsotaan tapauskohtaisesti. Jos kertoo harrastavansa jotakin, siitä pyydetään selvityksiä. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan yritystoiminnassa työllistyminen on päätoimista, jos työmäärä on niin suuri, että se estää kokoaikatyön vastaanottamisen. Yritystoiminta voidaan katsoa sivutoimiseksi toiminnan vaatiman työmäärän vähäisyyden perusteella.

– Yritystoiminnasta saatavilla tuloilla tai tulojen puuttumisella ei ole suoranaista merkitystä arvioitaessa työllistävyyttä, sillä myös heikosti kannattava tai tappiollinenkin toiminta voi työllistää siten, ettei kokoaikatyön vastaanottaminen ole mahdollista, kertoo Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Merja Forsström.

Jos menettelee moitittavasti, eikä siihen ole pätevää syytä, seurauksena saattaa olla korvaukseton määräaika

Uudenmaan TE-toimiston palvelupäällikkö Merja Forsström

Työnhakijoilta pyydetään selvitystä yritystoiminnasta silloin, kun hän itse ilmoittaa olevansa yrittäjä tai jos työttömyysetuuden maksajat pyytävät selvittämään henkilön yritystoiminnan. Jos kertoo harrastavansa jotakin, siitä vaaditaan aina Forsströmin mukaan lisäselvityksiä.

– Ellei muuhun arvioon ole aihetta, työllistyminen katsotaan sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään kuusi kuukautta kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä, Forsström sanoo.

Työnhakijan on Forsströmin mukaan vastattava kaikkiin selvityspyyntöihin ja liitelomakkeisiin.

– Lisäksi hänen tulee toimittaa kaikki asiakirjat, mihin haluaa vedota, kuten esimerkiksi lääkärin kantaaottava todistus, Forsström jatkaa.

Forsströmin mukaan esimerkiksi työstä eroaminen tai kieltäytyminen voi johtaa karenssiin.

– Jos menettelee moitittavasti, eikä siihen ole pätevää syytä, seurauksena saattaa olla korvaukseton määräaika.

Elää säästöillä

Ignatius ei nyt ole tekemisissä Uudenmaan TE-toimiston kanssa. Hän ei ole saanut työttömyystukea maaliskuun jälkeen, koska hänelle tuli silloin karenssi musiikin harrastamisesta vaaditun takaisinperinnän yhteydessä. Ignatius ei reagoinut ajoissa haastattelukutsuun, joka oli lähetetty hänelle postissa. Perään ei soitettu.

– En saanut sieltä mitään muuta kuin kiusausta. En jaksa taistella.

Tuloja musiikista hänellä ei edelleenkään ole. Tommi Ignatius ei ole saanut vastausta siihen, voiko hän saada starttirahaa, koska hän on nyt sivutoiminen yrittäjä.

– Voisin sitten alkaa markkinoimaan työtäni eteenpäin. Tällä hetkellä minulla ei ole tuloja. Elän säästöillä.

Uudenmaan TE-toimiston yrityspalveluiden palveluesimies Kari Koivisto kertoo, että starttirahaa myönnetään päätoimisen yritystoiminnan aloittavan asiakkaan toimeentulon turvaamiseksi.

Tämän vuoden alusta alkaen starttirahaa on voitu myöntää myös sivutoimiselle yrittäjälle, joka laajentaa toimintansa päätoimiseksi.

– Joillakin toimialoilla jatkuvan kannattavan toiminnan edellytyksiä on hankala osoittaa. En heti muista, että muusikolle olisi myönnetty starttirahaa, Koivisto sanoo.

Kotona maalaamista, pöytälaatikkoon runoilua sen paremmin kuin musiikin harrastamista soittamalla tuskin missään muodossa voidaan katsoa yritystoiminnaksi

Suomen Muusikkojen Liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio

Suomen Muusikkojen Liiton sopimuspäällikkö Miika Tarhio kertoo, että musiikkialalla isoimpana haasteena on se, miten keikkapuolen ammattimaisen soittamisen sosiaaliturva saadaan pysymään kasassa.

– Perinteiseen työsuhteeseen perustuva ansio-, eläke- ja muu sosiaaliturva menettää merkitystään työsuhteiden vähentyessä eräänlaisen pakkoyrittäjyyden hyväksi.

Pakkoyrittäjyydellä Tarhio tarkoittaa sitä, että luovan alan tekijät niputetaan yleisessä puheenparressa itsensä työllistäjiksi ja sitä kautta yrittäjiksi.

Luovan alan harrastaja voi ryhtyä yrittäjäksi perustamalla yrityksen. Muu pitäisi nähdä harrastamisena.

– Kotona maalaamista, pöytälaatikkoon runoilua sen paremmin kuin musiikin harrastamista soittamalla kavereiden kanssa tuskin missään muodossa voidaan sellaisenaan katsoa yritystoiminnaksi, Tarhio muistuttaa.

Tommi Ignatius on harrastanut musiikkia koko elämänsä ajan. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Luovalla alalla tunnistettu asia

Tommi Ignatiuksen unelmana on tällä hetkellä se, että hän voisi työllistää itsensä musiikilla.

– Minulla on pieni kotistudio ja tietokone. Teen musiikkia vaatimattomin välinein, että ei ole kyse mistään ammattilaishommista. Olen opiskellut itse, miten niitä käytetään.

Ignatius kehottaa kaikkia luovan alan ihmisiä tekemään sitä, missä he ovat hyviä.

– Joskus siitä saa myös rahallisen palkkion ja toiset taas ei saa. Siksi varmaan on paljon luovan alan ihmisiä työttömyystuilla, koska rahallinen menestys on kovin epävarmaa tällä saralla.

Ignatius toivoo, että työttömyystukipäätöksissä olisi yhdenmukainen linja. Jos musiikkia ei voi työttömänä harrastaa, siihen ei saisi kannustaa.

– Kai sielläkin on monta ihmistä ja asiat menevät ristiin rastiin. Henkisesti olen niin loppu koko kuvioon, etten jaksa enää vääntää. Nykyhallitus sai taas siivottua tilastoja.

_Juttua päivitetty 7.8. klo 13.40 Poistettu otsikosta ilmaisu TE-toimisto luopui. TE-toimisto antaa lausuntoja, jonka myötä takaisinperintäpäätökset voidaan tehdä. _

.
.