Kurja kesäsää sulatti terassiravintoloiden unelmat – yrittäjä: "Kamppaillaan siitä, että miten tästä jatketaan"

Matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestöstä arvioidaan, että terassilla varustettujen ravintoloiden myynti on notkahtanut paikasta riippuen jopa 40 prosenttia.

Ravintolaterassit
Terassituolit ja tyhjä terassi sateen jäljiltä
Terasseilla tuttu näky tälle kesää. Asiakkaita ei ole, mutta vettä riittää. Sakari Partanen / Yle

KuopioMeneillään oleva terassikesä uhkaa jäädä yrittäjien muistiin viime vuosien taloudellisesti huonoimpana kesänä.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestö MaRasta arvioidaan, että kaikkien terassilla varustettujen ravintoloiden myynti jää normaalista kesästä useita kymmeniä prosentteja.

– Mitään virallisia tilastojahan ei ole vielä edes valmistunut, mutta valistunut arvaus tässä kohtaa on, että puhutaan yrityksestä riippuen 20, 30 tai jopa 40 prosentista, arvelee MaRan Itä-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mika Moisander.

Vaikka elokuun helteet tai intiaanikesä yllättäisi, ei niistä ole korjaamaan tilannetta kokonaan.

– Ihmiset ovat sellaisia, että he lähtevät alkukesästä terassille. Vaikka koulujen alkamisen jälkeen tulisikin intiaanikesä, ei silloin kuljeta enää terassilla, Moisander huomauttaa.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi komppaa Moisanderia.

– Hyvä loppukesä voi pelastaa jotain, mutta ei tästä hyvää kesää tulee mitenkään, Lappi toteaa.

Uskoa on vielä

Erityisesti viileä kesä kurittaa kesäravintoloita ja -terasseja. Yksi tällainen on kuopiolainen Cafe Satama. Kesäterassi on auki säävarauksella, muina vuodenaikoina ravintola toimii tilausravintolana.

– Nyt on vuosikymmenen surkein toukokuu takana niin meillä kuin monella muullakin kesäyrittäjällä. En osaa tarkalleen sanoa, mutta myynnit ovat yli puolet pienempiä kuin aiempina vuosina, yrittäjä Jari Koponen harmittelee.

Koska kesäkuu oli Cafe Satamalle myynnillisesti hyvä lähialueen tapahtumien ansiosta, riittäisi muutaman viikon hellejakso paikkaamaan hieman kesän heikkoa myyntiä. Kokonaisuudessa Koponen arvelee myynnin jäävän kymmeniä prosentteja edellisestä kesästä.

Yrittäjä Jari Koponen katselee sadetta tyhjältä terassilta
Cafe Sataman yrittäjä Jari Koponen kertoo, että tämän vuoden toukokuu on ollut kesäyrittäjälle vuosikymmenen huonoin taloudellisesti. Sakari Partanen / Yle

Käytännössä huonot perättäiset vuodet alkavat näkyä alalla investointien lykkäämisenä ja työllisyydessä.

– Kyllä se vaikuttaa molempiin asioihin. Kun on ollut kolme huonoa vuotta peräkkäin, yrityshän kamppailee jo siitä, että miten tästä jatketaan, mutta vielä riittää uskoa, Jari Koponen kertoo.

Kate ja lämmitin löydyttävä

Alalla riittää uskoa, sillä ihan kaikkia asiakkaita kolea sää ei karkota. Lomalaisen askel suuntaa jossain vaiheessa terassille.

– On toki kelillä väliä, mutta kun on lomareissu, niin ajateltiin käydä muutamalla terassijuomalla, kertoo kuopiolaiselta terassilta tavoitettu kannuslainen Ismo Ojakangas.

Hyvä loppukesä voi pelastaa jotain, mutta ei tästä hyvää kesää tulee mitenkään.

Timo Lappi

Tosin terassilta on löydyttävä ainakin kate ja mieluusti lämmitin. Toisella terassilla lomareissun kunniaksi lasin viiniä nauttiva Jonna Laine myöntää, että kesän terassikäynnit ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

– Kyllä ne ovat jääneet ihan kolmeen tai neljään kertaan. Ei ole edes tullut sellaista kesäistä fiilistä, että lähtisi terassille.