1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanperinteen harrastajat haluavat nostaa perinteet uuteen kukoistukseen – “Kolmen vuoden päästä kaikki vetää kansantanssia”

Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma Europeade järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Kansantanssijoiden ja kansanmuusikoiden suurteos Joki - Ån avaa Europeaden Turussa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Kansantanssijoiden ja kansanmuusikoiden suurteos Joki - Ån avaa Europeaden Turussa

TurkuPari vuotta valmisteltu Europeade-tapahtuma on vihdoin täällä.

Suomi ja Turku kiehtovat, ja ennätysmäinen osallistujamäärä täyttää Turun kadut loppuviikoksi. Kansantanssijoita ja muusikoita osallistuu tapahtumaan noin 6500.

Kun Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma on saatu Suomeen ensimmäistä kertaa, ohjelmistoonkin on tuotu suomalainen perinne mukaan.

– Osallistujat pääsevät soutamaan kirkkoveneillä, suomalaista tangoa opetetaan, ihmisiä saunotetaan ja lauantaina tehdään vielä humpan tanssimisen maailmanennätys, sanoo Turun Europeaden koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo.

Europeade
Petra Ristola / Yle

Lederhosenit ja tykkimyssyt sulassa sovussa

Turkulainen kansantanssinopettaja Leena Aho osallistui ensimmäiseen Europeade-tapahtumaansa jo 1970-luvulla. Siitä saakka pienellä porukalla on ollut toiveissa saada tapahtuma Suomeen.

– Tämä on mahtava juhla, kun jokainen saa olla oma itsensä ja esittää omalla temperamentillaan oman kansansa perinnettä, sanoo Leena Aho.

Ahon ja muiden esittämän toiveen ansiosta Europeade saatiin Turkuun, kun kaupunginjohtaja Aleksi Randell tarttui esitykseen.

– Olemme kiitollisia ja onnellisia siitä, että meidän unelma nyt toteutuu.

Belgiasta saapuvat taiturit puujaloilla, Saksasta miehet lederhosenit yllään.

Hilu Toivonen-Alastalo

Turussa esitellään kansantanssin- ja musiikin kirjo kaikkialta Euroopasta. Väriä katukuvaan tuovat lukemattomat kansallispuvut.

– Belgiasta saapuvat taiturit puujaloilla, Saksasta miehet lederhosenit yllään ja Belgian ranskankieliseltä alueelta lipunheittäjät huikeine heittokuvioineen, sanoo Turun Europeaden koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo.

Europeade-tapahtuman taustalla on flaamilainen voittoa tavoittelematon yhdistys. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 1964 Antwerpenissa. Suomen tapahtuma on järjestyksessään 54.

Europeade
Petra Ristola / Yle

Suomalainen kansanperinne uuteen nousuun

Suomalaiseen kansanperinteeseen saa hyvän tuntuman jo keskiviikkona illalla, kun Varvintorilla 300 varsinaissuomalaista kansantanssijaa ja muusikkoa esittää suurtanssiteoksen Joki - Ån ilmaisnäytöksenä.

28 vuotta kansantanssia harrastanut Mauri Leino on innoissaan esityksestä.

– Tämä on kansantanssijan uran kohokohtia.

Meilläkin on vastaava hieno tanssiperinne ja musiikkiperinne olemassa, ja siitä voi iloita.

Mirkku Weckström

Kansanperinteen harrastajat uskovat kansanperinteen uuteen nousuun. Suurtanssiteoksen koreografi Mirkku Weckström sanoo, että Europeade-tapahtuma muistuttaa meitä perinteistämme.

– Irlantilaisilla on tuota ja espanjalaisilla on tätä. Meilläkin on vastaava hieno tanssiperinne ja musiikkiperinne olemassa, ja siitä voi iloita.

Turun Europeade-tapahtuman koordinaattori Hilu Toivonen-Alastalo ennustaa tulevaisuutta.

– Väitän, että parin kolmen vuoden päästä zumba on passé ja kaikki vetää kansantanssia.

Lue seuraavaksi