1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. golf

Hulavanne ja jalkapallo sopivat myös golfkentälle – Naperogolf kurssittaa päiväkoti-ikäisiä

Torniossa on aloitettu päiväkoti-ikäisten oma golfkurssi. Puttaus tulee tutuksi, mutta ei välttämättä samoin kuin aikuisten kursseilla.

Tuuli Pohjanen katselee kentälle. Pelikaveri Stella Mäenalanen saa mailan Susanna Söderiltä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Päiväkoti-ikäiset kirmaavat intoa puhkuen golfkentälle. Heidän vanavedessään tulee erilaisten varusteiden kanssa yksi Tornion golfkummeista, Susanna Söder, joka käynnisti Naperogolfin kotikentällään.

Söder on sitä mieltä, että päiväkoti-ikäisten kanssa voi jo ihan hyvin aloittaa lajiin tutustumisen.

– Kyllä esimerkiksi motorisia taitoja on hyvä kehittää jo ennen kouluikää. Täällä onkin tarkoitus opettaa myös monenlaisia sosiaalisia taitoa jo ennen kuin siihen mailaankaan tartutaan. Opitaan tervehtimään ja ottamaan toiset huomioon.

Söder vetää kahta naperoiden ryhmää. Toisessa on vähän isompia lapsia, mutta hekin vielä alle kouluikäisiä. Ihan pienimpien ryhmässä viheriöllä vipeltävät 3–4-vuotiaat.

– Annina on porukan nuorin eli vasta 2,5-vuotias, mutta on ollut tosi hyvin mukana, Söder kehuu.

Päiväkoti-ikäisten kanssa liikkeelle lähdetään leikin ja ilon kautta. Pelikentällä puttireiän virkaa voi toimittaa hulavanne ja siihen lyömisen sijaan heitelläänkin isoa palloa.

Pienimpien pienin pelaaja on vasta 2,5-vuotias Annina Pruikkonen, joka tässä suunnittelee jo seuraavaa siirtoaan. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Välillä opetellaan oikeaa lyöntiasentoa laulun avulla, jossa jokainen osaa ottaa "swingikädet" kuin huomaamatta. Musiikki on Söderille luonteva opetusmetodi, sillä innokas golfin harrastaja on koulutukseltaan musiikkipedagogi.

Myyttejä murtamassa

Golfin harrastajat ovat jo vuosia tehneet töitä lajiaan kohtaan tiukassa istuneiden myyttien purkamisessa. Naperogolf on mainio tapa todistaa, ettei golfkentillä ainoastaan herraseurassa pelailla, vaan harrastus sopii kaikenikäisille.

Söder sanoo, että lapsista ei välttämättä kasva golfin harrastajia, mutta jotakin kurssista jää ihan varmasti kytemään.

– Toivotaan, että se kipinä puree ja vaikkei purisikaan, niin ainakin tietää mikä se golfin idea on, kun sen piirissä on niin paljon kaikkia myyttejä.

Puttiharjoitusta tarrapallojen avulla tekemässä Annina Pruikkonen. Vieressä seuraa Lotta Kuru. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Golfkummina Söder on omalta osaltaan helpottanut keltanokkien tutustumista lajiin. Hänen mielestään perusajatus ei ole ollenkaan monimutkainen tai vaikea.

– Golfin perimmäinen idea on se mukava yhdessäolo ja ulkona liikkuminen.

4-vuotiaan Olgan Naperogolfiin tuonut torniolainen Pasi Hiltunen on samaa mieltä.

– Ja kyllä golf on nimenomaan seurapeli. Yksin on aika tylsä tuolla kiertää. Minutkin aikoinaan lajin pariin houkutteli veljeni, Hiltunen kertoo.

Hiltunen on sittemmin saanut golfkaverin omasta, nyt 17-vuotiaasta pojastaan.

– Pojan kanssa on saanut tehdä tätä vuodesta toiseen ja on ollut kyllä mukavaa yhdessäoloa. Mikäs sen parempaa, kun saisi vielä tytönkin matkaan ja innostumaan, isä toivoo.

Lyömisen mallia näyttää 5-vuotias Hilla Pohjanen. Kuva: Kati Siponmaa / Yle