Ruotsissa hallituskriisi: Pääministeri Löfveniltä odotetaan ilmoitusta, hallitus saattaa jopa kaatua tänään

Ministerit ovat parhaillaan koolla Tukholmassa Rosenbadin hallitusrakennuksessa. Hallituslähteen mukaan pääministeri Stefan Löfven harkitsee hallituksen eroamista.

Ruotsi
neljä poliitikkoa
Oikeisto-opposition puheenjohtajat, keskustapuolueen Annie Lööf, maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra ja kristillisdemokraattien Ebba Bussch Thor ja liberaalien Jan Björklund ilmoittivat epäluottamuslauseen nostamisesta lehdistötilaisuudessa keskiviikkoaamuna.Erik Simander / AFP / Lehtikuva

Ruotsin hallituskriisi kärjistyy. Pääministeri Stefan Löfvenin odotetaan ilmoittavan hallituksen kohtalosta keskiviikkoiltana, kertoo Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Oikeisto-oppositio ilmoitti aamupäivällä nostavansa epäluottamuslauseen kolmea ministeriä vastaan. Yhden SVT:n lähteen arvion mukaan ei ole mahdotonta, että koko hallitus kaatuisi – jopa tämän päivän aikana.

– Kyllä, on ehdottomasti potentiaalinen riski, että pääministeri Löfven ilmoittaa erostaan, lähde sanoo.

Useita ministereitä on kokoontunut hätäistuntoon Rosenbadin hallitusrakennukseen. Heidän joukossaan ulkoministeri Margot Wallström.

Lehti: Löfven harkitsee eroa

Sanomalehti Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) hallituslähteen mukaan Löfven pohtii hallituksen hajottamista. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra voisi lähteen mukaan astua uudeksi pääministeriksi ensi vuoden valtiopäivävaaleihin asti.

On myös mahdollista, että vain kohun kohteeksi joutuneet sosialidemokraattiministerit eli puolustusministeri Peter Hultqvist, sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson eroavat.

Ruotsin oikeisto-oppositio ilmoitti keskiviikkona aamupäivällä nostavansa epäluottamuslauseen kolmea sosialidemokraattiministeriä vastaan. Ruotsidemokraatit ilmoitti pian tukevansa (siirryt toiseen palveluun) epäluottamuslausetta. Vasemmistopuolue on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun), ettei lähde mukaan.

Löfvenin hallitus on vähemmistöhallitus. Opposition neljällä porvaripuolueella ja ruotsidemokraateilla on Ruotsin valtiopäivillä enemmistö lähes 190 edustajalla 349:stä.

Epäluottamuslauseen seurauksena näyttääkin todennäköiseltä, että joko ministerit lähtevät tai koko hallitus kaatuu. Ruotsissa hallitus ei ole vielä koskaan kaatunut epäluottamuslauseeseen.

Valtiopäivät on kesälomalla, joten puhemiehen pitää ottaa kantaa siihen, kutsutaanko valtiopäiväedustajat lomiltaan äänestämään ministerien luottamuksesta.

Syynä kuljetushallituksen skandaali

Epäluottamuslauseen syynä on suuri tietovuotoskandaali. Tietoa on voinut vuotaa, kun tšekkiläisillä it-teknikoilla on ollut pääsy Ruotsin kuljetushallituksesta ulkoistettuun ajokorttirekisteriin.

SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vasemmistopuolue on ilmoittanut tekevänsä perustuslakivaliokunnalle kantelun kuljetushallituksen rekisterin ulkoistamisesta. He haluavat, että oikeisto-opposition rooli ulkoistuksessa selvitetään. Oppositioon kuuluva maltillinen kokoomus oli pääministeripuolue vuosina 2006–14.

Yle seuraa tilannetta.

Juttua korjattu kello 18.12: Tarkennettu, että kolmen ministerin ero on yksi mahdollisuus tilanteessa, sillä epäluottamuslause kohdistuu heihin.

Lähteinä on käytetty ruotsalaismedioiden lisäksi STT:tä.

Lue myös:

Aftonbladet: Oppositiolla on moukari käytössään

Ruotsin oppositio: Maan turvallisuus vaarannettu – epäluottamuslause kolmea ministeriä vastaan