1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Putin vierailee tänään Savonlinnassa ja Punkaharjulla – Tästä vierailussa on kyse

Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailu on onnittelukäynti Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi. Ajankohtaisista kysymyksistä Putin keskustelee iltapäivällä presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili suomessa ja tapasi Suomen presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa Naantalissa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili suomessa heinäkuussa 2016 ja tapasi presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa Naantalissa.Mauri Ratilainen / AOP

Venäjän presidentti Vladimir Putin tekee tänään yksipäiväisen vierailun Suomeen. Yle keräsi keskeiset tiedot vierailun kulusta.

Miten vierailu etenee?

Presidentti Putinin on määrä laskeutua Savonlinnan lentokentälle kello 13.30. Yle näyttää laskeutumisen suorana verkkosivuilla.

Kentältä Putinin autosaattue ajaa Punkaharjulle, jossa hän tapaa presidentti Sauli Niinistön.

Presidentit pitävät tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuuden, jonka on määrä alkaa kello 15.30.

Yle aloittaa kello 15.10 erikoislähetyksen, joka on katsottavissa TV1-kanavalla ja Yle Areenassa.

Tapaamisen jälkeen presidentit matkustavat höyrylaivalla Savonlinnaan, jossa kaupunki järjestää heille juhlaillallisen. Niinistö ja Putin siirtyvät sen jälkeen Olavinlinnaan, jossa alkaa kello 19 Bolshoi-teatterin Jolanta-ooppera.

Mistä presidentit keskustelevat?

Putinin vierailu on onnittelukäynti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Presidenttien tapaamisen asialistalla ovat "kahdenväliset suhteet ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset".

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi Ylelle, että presidentit pyrkivät osoittamaan, että käytännön suhteet toimivat lännen ja Venäjän välirikosta huolimatta.

– Suomen ja Venäjän suhde toimii luultavasti paremmin kuin Venäjän suhde minkään muun alueen maan kanssa, Moshes sanoo.

Suomen entinen Moskovan-lähettiläs Hannu Himanen uskoo, että tapaamisessa keskustellaan Ukrainan sodasta ja Itämeren kireästä tilanteesta.

– Vaikka Ukraina tuntuu olevan kaukana, se heijastuu välittömästi myös tässä Itämeren alueella, Himanen sanoo.

Suomen ja Venäjän välit olivat mutkattomammat ennen Ukrainan sotaa ja Krimin valtausta. Aikaisemmilla Putinin vierailuilla on puhuttu muun muassa rekkajonoista, puutulleista ja Allegero-junayhteydestä.

Minkälaiset puitteet vierailulla on?

Vierailua on valmistellut yli sata venäläistä virkamiestä. Suomeen tuotiin jo maanantaina ruokaa ja erikoisajoneuvoja Iljušin Il-76 -kuljetuskoneella.

Presidentit tapaavat hotelli Punkaharjussa, jonka vieraina nähtiin 1800-luvulla Venäjän tsaariperheen jäseniä, taiteilijoita ja tutkijoita.

– Ei varmasti ole sattumaa, että venäläinen osapuoli on kelpuuttanut tämän kokouspaikaksi, arvioi dosentti Jyrki Paaskoski.

Punkaharjulta Savonlinnaan presidentit siirtyvät höyrylaiva S/S Saimaalla. Liikenneviraston 124-vuotias edustuslaiva on kuljettanut muun muassa tsaariperheen jäseniä ja kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovia.

Savonlinnan oopperajuhlilla presidentit näkevät maailmankuulun Bolšoi-teatterin oopperanäytöksen. Teatterin pitkään historiaan on mahtunut juonittelua, happohyökkäyksiä ja itsemurhia.

Savonlinnassa suljetaan katuja ja rajoitetaan ilmailua ja veneilyä Putinin vierailun takia. Poliisi kehottaa ihmisiä malttamaan mielensä poikkeusjärjestelyjen aikana.

Minkälaisen vieraan Suomi ottaa vastaan?

Vladimir Putin on johtanut Venäjää presidenttinä tai pääministerinä vuodesta 2000 lähtien. Hän ei ole vielä virallisesti kertonut jatkoaikeistaan, mutta hänen osallistumistaan vuoden 2018 vaaleihin pidetään varmana.

Tutkija Nikolai Petrov uskoo, että Putinin vaalikampanja keskittyy lännen vastustamiseen ja uhkakuvien maalailuun.

Putinin yksityiselämästä tiedetään vain vähän. Hänen omaisuudestaan, lapsistaan ja mahdollisista naissuhteista on kuitenkin tihkunut jonkin verran tietoa.

Putin harrastaa julkisia musiikkiesityksiä, joita pidetään mediatempauksina. Silti ei edes tiedetä, pitääkö Putin oopperasta.

Lue myös:

Putinin onnittelukäynnillä puhutaan kaupasta ja Itämerestä – Ainakin Niinistö hyötyy tapaamisesta

Puutulleista pakolaisiin: Mistä Suomi ja Venäjä ovat keskustelleet 2000-luvulla?

Putin panttaa ilmoitusta jatkokaudestaan – "Kampanja keskittyy viholliskuvan vahvistamiseen"

Putinin yksityiselämä, omaisuus ja vapaa-aika yhä suuria kysymysmerkkejä – mutta mitä niistä tiedetään?

Juonittelua, happohyökkäyksiä, itsemurhia – nämä skandaalit ovat värittäneet Suomessa vierailevaa venäläistä Bolshoi-teatteria

Niinistö ja Putin kohtaavat Topeliuksen huvipuistossa – Kokoushotellilla pitkä keisarillinen historia

Korjattu 27.7. klo 13.29: Punkaharjun hotellissa on vieraillut tsaariperheen jäseniä, ei tsaareja.

Lue seuraavaksi