Kaatuuko Ruotsin hallitus? Kriisikokous käynnissä pääministeri Löfvenin johdolla

Pääministeriltä odotetaan ilmoitusta hallituksen kohtalosta keskiviikkoiltana tai huomenna torstaina.

Ruotsi
Stefan Löfven
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa 24. heinäkuuta.Pelle T Nilsson / Stella Pictures / AOP

Ruotsissa odotetaan tietoa siitä, miten hallitus reagoi opposition ilmoitukseen epäluottamuslauseen esittämisestä kolmea ministeriä kohtaan. Sanomalehti Aftonbladetin toimittaja arvioi, (siirryt toiseen palveluun) että pääministeri Stefan Löfvenin ilmoitus voi venyä jopa huomiseen torstaihin.

Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) useiden ministereiden on nähty kävelevän Rosenbadin hallitusrakennukseen Tukholman keskustassa iltapäivän aikana. Pääministerin lehdistöedustaja ei ole kuitenkaan kommentoinut, mitä sisällä tapahtuu.

On mahdollista, että epäluottamuslauseen kohteena olevat sosialidemokraattiministerit eli puolustusministeri Peter Hultqvist, sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson eroavat. Yhden lähteen mukaan Löfven harkitsee koko hallituksen hajottamista.

Hallituksella on vähemmistö valtiopäivillä, ja oikeisto-opposition neljän puolueen lisäksi ruotsidemokraatit tukee epäluottamuslausetta. Varsinaisen epäluottamuslauseäänestyksen ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Epäluottamuslauseen taustalla on tietoturvaskandaali, jossa Ruotsin valtion turvallisuuden kannalta tärkeää tietoa on voinut vuotaa ulkomaille.

Tiedot vaarantuivat, kun Ruotsin kuljetushallituksen tietotekniikkapalveluiden rekisterit ulkoistettiin vuonna 2015. Ulkoistuksen seurauksena rekistereihin on ollut pääsy ulkomaisilla it-työntekijöillä, joille ei ole tehty turvallisuustarkastusta.

Lue täältä laajemmin aiheesta:

Ruotsissa hallituskriisi: Pääministeri Löfveniltä odotetaan ilmoitusta, hallitus saattaa jopa kaatua tänään

Aftonbladet: Oppositiolla on moukari käytössään

Ruotsin oppositio: Maan turvallisuus vaarannettu – epäluottamuslause kolmea ministeriä vastaan

Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyydet paljastuneet? Liikennehallituksen skandaali paisuu