Kysely: Perustulon kannatus ja vastustus on yhtä suurta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämän kyselyn mukaan niin sanottua laajaa perustuloa vastustetaan ja kannatetaan yhtä paljon.

Perustulo
Naisella seteleitä kädessä
Ismo Pekkarinen / AOP

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) teettämän kyselyn mukaan 39 prosenttia suomalaisista hyväksyisi vähimmäistoimeentuloa vastaavan perustulon, vaikka verotusta kiristettäisiin samalla. Yhtä suuri joukko oli asiasta jokseenkin tai täysin eri mieltä. Reilu viidennes kertoi kyselyssä kannakseen ”vaikea sanoa”.

Perustulon kannatus on kattavinta vasemmistoa ja vihreitä äänestävien keskuudessa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat perustuloon torjuvimmin.

Perustulolla tarkoitetaan elämiseen tarkoitettua rahaa, joka maksettaisiin ilman ehtoja kaikille kansalaisille. Perustulo korvaisi monet muut tulonsiirrot kuten työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuen.

Kyselyn mukaan perustulon kannatus kasvaa, jos siihen kytketään velvollisuus tehdä jonkin verran työtä. Tällaisen perustulon hyväksyy jo joka toinen suomalainen ja vain noin joka neljäs vastustaa.

Suomalaiset kuitenkin arvostavat yhteiskunnan takaamaa sosiaaliturvaa. Peräti 67 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että suomalaisilla on kaikissa oloissa oltava oikeus yhteiskunnan takaamaan perustuloon. Vain 17 prosenttia oli asiasta eri mieltä.

EVAn kyselyn tulokset perustuvat 2040 henkilön vastuksiin, jotka kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla tammikuussa. Tulosten virhemarginaali on 2 - 3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

*Lue myös *

Puoli vuotta perustulokokeilua – mieli muuttui epäilevästä innostuneeksi

Perustulo voisi lisätä köyhyyttä Suomessa, väittää OECD

Suomen perustulokokeilu saanut valtavasti huomiota maailmalla – Kela: "Olemme antaneet kymmeniä, varmaan satakin haastattelua"