1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Presidentti Rouhani: Iran vastaa samalla mitalla, jos Yhdysvaltojen pakotteet rikkovat ydinsopimusta

Iranin parlamentti keskustelee lauantaina siitä, miten reagoida Yhdysvaltojen kaavailemiin uusiin talouspakotteisiin.

Iran
Hassan Rouhan
Iranin presidentti Hassan Rouhani on ilmoittanut maan ryhtyvän vastatoimiin, mikäli Yhdysvaltojen pakotteet rikkovat ydinsopimusta.AOP

Iranin presidentin Hassan Rouhanin mukaan maa tulee vastaamaan Yhdysvaltojen pakotteisiin, mikäli ne rikkovat vuonna 2015 tehtyä ydinsopimusta.

– Jos vihollinen rikkoo osaa sopimuksesta, me teemme saman. Jos he rikkovat koko sopimuksen, myös me teemme niin, Rouhani sanoi keskiviikkona valtiollisen uutistoimiston välittämässä ministerikokouksessa.

Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi tiistaina uudet talouspakotteet, jotka kohdistuvat Iranin vallankumouskaartiin, kuten myös Venäjään ja Pohjois-Koreaan.

Pakotteista on kongressissa poliittinen yhteisymmärrys, mutta niiden täytyy vielä saada senaatin ja presidentti Donald Trumpin hyväksyntä.

Pakotteet voivat vaarantaa ydinsopimuksen

Iraninen varaulkoministeri Abbas Araghi kutsui uusia talouspakotteita vihamielisiksi. Hänestä pakotteet voivat heikentää ydinsopimuksessa huomioituja Iranin etuja ja vaikuttaa sopimuksen toimeenpanoon.

YK ja ydinsopimuksen allekirjoittaneet maat ovat katsoneet, että Iran on toistaiseksi noudattanut sopimusta.

– Yhdysvaltojen uuden hallinnon on täytynyt kaksi kertaa viimeisen kuukauden aikana tunnustaa, että Iran on pitänyt kiinni sopimuksesta. Yhdysvalloilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa, koska kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on lukuisissa raporteissa selvästi todennut, että Iran on noudattanut sitoumuksiaan, Araghi kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Iranin parlamentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan on määrä keskustella lauantaina ylimääräisessä istunnossa siitä, miten uusiin pakotteisiin reagoidaan. Parlamentti päätti aikaisemmin tässä kuussa nopeuttaa lakiesitystä, joka toteutuessaan lisäisi rahoitusta maan ohjusohjelmalle ja vallankumouskaartille.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi