1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansaneläkelaitos

Taloussanomat: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokrat kokonaan

Toimeentulotukea saavista kotitalouksista noin puolella ei ole vuokramenoista omavastuuosuutta, jolloin Kela maksaa ne täysin.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kela maksaa noin 65 000 pienituloisen kotitalouden vuokran kokonaan asumistuella ja perustoimeentulotuella, kertoo Taloussanomat (siirryt toiseen palveluun). Määrä käsittää reilut kaksi prosenttia suomalaisista kotitalouksista.

Kela myöntää kaikkiaan asumistukia yli 500 000 kotitaloudelle. Jos asumistuki ja muut tulot eivät riitä vuokraan ja muihin välttämättömiin menoihin, niiden päälle voi saada perustoimeentulotukea.

Lehden mukaan asumistukea saavista kotitalouksista 135 000 saa myös perustoimeentulotukea vuokramenoja varten.

– Niistä noin 65 000 kotitaloudella ei ollut vuokramenoista yhtään omavastuuosuutta, eli asumistuella ja perustoimeentulotuella katettiin koko vuokra tai vähintään kuntakohtaiseen normirajaan asti, Kelan pääsuunnittelija Heidi Kemppinen kertoo lehdelle.

Tieto on nyt julki ensimmäistä kertaa, sillä perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan maksatettavaksi tämän vuoden alussa.

Toimeentulotukea vuokranmaksua varten maksetaan kuntakohtaiseen ylärajaan saakka. Helsingissä yksin asuva voi saada yleistä asumistukea enintään noin 400 euroa, mutta perustoimeentulotuella yksin asuvan vuokra korvataan 675 euroon asti.

Lehden mukaan toimeentulotuen hakijaa voidaan kehottaa hankkimaan halvempi asunto, mikäli vuokra on kuntakohtaista ylärajaa korkeampi. Normia korkeampi vuokra voidaan poikkeustapauksissa korvata myös kokonaan, mikäli tarpeeksi halpaa asuntoa ei löydy.

Kelan mukaan perustoimeentulotuen menot olivat tammi–toukokuussa 286 miljonaa euroa.