Hiprakassa ei saa ajella ruohonleikkurilla tai lennättää dronea, mutta soutaa ja suppailla saa

Päältäajettavan ruohonleikkurin tai mönkijän ajaminen sekä kuvauskopterin lennättäminen on rangaistavaa humalassa, mutta vaikkapa soutajalle promillerajaa ei ole.

liikennejuopumus
Mies soutaa.
Vesiliikennejuopumus ei koske soutuvenettä tai siihen rinnastettavaa vesikulkuneuvoa.Yle

Kesäaikaan moni käyttää alkoholia tavallista enemmän. Hilpeä lomalainen ei kuitenkaan aina välttämättä älyä, että monen ajopelin käyttö on rangaistavaa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Useimmat liikennerikokset on koottu rikoslain 23. lukuun (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyvät omat pykälät niin rattijuopumuksesta, vesiliikennejuopumuksesta, ilmaliikennejuopumuksesta kuin liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvollakin.

Nyrkkisääntö on, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaminen on rangaistavaa, jos veren alkoholipitoisuus ajon aikana tai sen jälkeen on vähintään 0,5 promillea. Kuljettajan veressä ei saa olla myöskään huumausainetta.

Monen ilman moottoriakin kulkevan ajoneuvon käytöstä humalassa seuraa rangaistus, jos ajosta on aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle.

Päihtyneenä ajo on rangaistavaa, vaikka se tapahtuisi yksityisalueella eikä olisi tapahtunut mitään onnettomuutta.

Yleisesti tiedettyä ei välttämättä ole, että monen ilman moottoriakin kulkevan ajoneuvon käytöstä humalassa seuraa rangaistus, jos ajosta on aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle.

Radio-ohjattava kuvauskopteri.
Kuvauskopterin lennättäminen päihtyneenä on ilmaliikennejuopumus.Ilkka Kemppinen / Yle

Juovuksissa ei ohjaimiin kotipihallakaan

Harva tulee ajatelleeksi, että moottorikäyttöisen ajoneuvon promilleraja koskee myös päältäajettavaa ruohonleikkuria. Samoin radio-ohjattavaa pienoiskopteria eli dronea, joita on hankittu Suomessa viime vuosina tuhansittain kuvauskäyttöön.

Päihtyneenä ajaminen on siis kiellettyä konevoimalla kulkevilla ajokeilla. Tällaisia ovat: auto, moottoripyörä, mopo sekä moottorikäyttöiset kolmi- ja nelipyörät kuten mönkijät ja mopoautot. Lisäksi kielto koskee traktoreita, moottorityökoneita ja maastoajoneuvoja kuten moottorikelkkaa. Moottorityökone on esimerkiksi kauhakuormain, lakaisukone tai puominosturi.

Moottorikäyttöisen ajoneuvon promilleraja koskee myös päältäajettavaa ruohonleikkuria.

Myös sähköavusteiset ja moottorilla varustetut polkupyörät lasketaan konevoimalla kulkeviin ajoneuvoihin, jos ne yltävät yli 25 kilometrin tuntivauhtiin. Tuolloin ne on jo liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan rekisteröitävä mopoiksi.

Dronen lennättäminen päihtyneenä on puolestaan ilmaliikennejuopumus, koska kopteri vertautuu rikoslaissa moottorikäyttöiseen ajoneuvoon. Enimmäispromilleraja ilma-aluksen ohjaamisessa ilman rangaistusta on 0,5 promillea alkoholia veressä. Muita huumaavia aineita ei sallita lainkaan. Kaupallisessa lentoliikenteessä sen sijaan vallitsee nollatoleranssi alkoholinkin suhteen.

Sähköpolkupyörän satulaan selvin päin

Myös moottorittomalla ajoneuvolla voi syyllistyä liikennejuopumukseen. Eli virkavalta puuttuu asiaan, jos olet silminnähden päihtynyt ja törmäät moottorittomalla ajoneuvolla esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai ihmiseen. Syyte voi rapsahtaa myös liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Perinteiset polkupyöräillessä juopuneena aiheutetut vaarantamistapaukset ovat todella vähäisiä.

Jyrki Koskinen

Moottorittomiin kulkupeleihin luetaan pienitehoisella moottorilla varustettu polkupyörä ja kevyt sähköajoneuvo, jolla pääsee enintään 25 kilometrin tuntivauhtia.

Liikennejuopumukseen voi syyllistyä myös sähköisillä liikkumisvälineillä. Tällaisia ovat katukuvassa yleistyneet tasapainoskootterit, sähköpotkulaudat, liikuntarajoitteisten kolmi- ja nelipyöräiset skootterit ja sähkörollaattorit. Nämä rinnastetaan liikennesäännöissä polkupyöräilijöihin.

Henkilö kulkee tasapainoskootterilla.
Liikennejuopumukseen voi syyllistyä myös tasapainoskootterilla.Panu Vatanen / Yle

Samaan joukkoon kuuluu lisäksi hevosen vetämät rattaat ja reet, joita ei pitäisi ohjastaa humalassa.

Huolellisuus- ja varovaisuusvaatimus koskee myös polkupyörällä ajavaa. Poliisi voi kehottaa humalaista pyöräilijää taluttamaan ajopeliään, mutta pakkokeinolain perusteella poliisilla ei ole oikeutta puhalluttaa änkyräkännistäkään.

– Tosin perinteiset polkupyöräillessä juopuneena aiheutetut vaarantamistapaukset ovat todella vähäisiä, kertoo komisario Jyrki Koskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Esimerkiksi Itä-Suomessa poliisin tiedostoihin kirjattiin viime vuonna vain kolme tapausta liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvolla. Kaikissa tapauksissa päihtynyt oli aiheuttanut sellaisia vahinkoja, joista syntyi korvausvaatimus.

– Muut humalassa torveilut ei edes tule poliisin tietoon, Koskinen toteaa.

Huuverilla ei ole liikennevakuutusta

Myös jalankulkijalta edellytetään tarkkaavaisuutta liikenteessä. Humalaisella varovaisuusvelvoite voi unohtua ja hän voi syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Tosin lakipykälää ei sovelleta, jos aiheuttaa vain "vähäisen vaaran".

Jalankulkijoihin rinnastuvat rikoslaissa myös liikkumisvälineet, jotka kulkevat kävelynopeutta nopeammin käsikäyttöisesti tai avustavat tai korvaavat jalankulkua. Näissä vekottimissa saa olla korkeintaan yhden kilowatin tehoinen sähkömoottori ja suurin sallittu nopeus on 15 kilometriä tunnissa.

Jalankulkijoihin liikenteessä rinnastuvat rullaluistelijat ja hiihtäjät, potkukelkkaiilijat, skeittaajat, pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuvat.

Mihinkään näistä moottorittomista kulkevälineistä ei tarvitse eikä voi hankkia liikennevakuutusta. Tästä seuraa, että jos ajaja on liikkeellä päihtyneenä ja tapahtuu onnettomuus, ei ole liikennevakuutusta korvaamaan edes syyttömän osapuolen vahinkoja.

Suppailu-turvaliina jalassa.
Vesiliikennejuopumus ei koske muun muassa suosioon nousseita suppilautoja.Mikko Moilanen / Yle

Soutaja on promillerajaton

Vesiliikenteessä promilleraja on korkeampi: rangaistavuuden raja kulkee yhdessä promillessa. Raja koskee sekä aluksen kipparia että aluksen ohjaamiseen olennaisesti vaikuttavassa tehtävässä toimivaa.

Myös muiden huumaavien aineiden kuin alkoholin käyttö vesillä tarkoittaa vesiliikennejuopumusta, jos ne huonontavat ohjauskykyä.

Lain mukaan vesikulkuneuvoja ovat veteen tukeutuvat ja vesillä liikkumiseen tarkoitetut kulkuvälineet ja laitteet. Tämä sisältää myös tuulen voimalla purheella tai varjolla liikuteltavat laitteet.

En koskaan ole virkaurani aikana kohdannut päihtynyttä purjelautailijaa, sen verran vaativaa sen käsittely lienee.

Jyrki Koskinen

Vesiliikennejuopumus ei kuitenkaan koske soutuvenettä tai siihen rinnastettavaa vesikulkuneuvoa. Eli vaikkapa kanootilla, purjelaudalla ja suosioon nousseella suppilaudalla voi liikkua myös päihtyneenä ilman rangaistusta.

– Tosin en koskaan ole virkaurani aikana kohdannut päihtynyttä purjelautailijaa, sen verran vaativaa sen käsittely lienee, komisario Jyrki Koskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta toteaa.