Sisäilma-asiantuntija: Älä viilennä asuntoa kesäkuumallakaan liikaa

Tehokkainta on estää auringon porotus suoraan sisään ja pitää lämpöä tuottavat kodinkoneet pois päältä.

sisäilma
Ylen aamu-tv: Koti viileäksi kesällä
Ylen aamu-tv: Koti viileäksi kesällä

Jos helle pääsee tänä kesänä iskemään, ei kannata istua sisällä tumput suorina ja kaikki ikkunat auki.

– Tehokkainta on estää ylimääräisen lämmön pääsy sisälle, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut Suomen sisäilmayhdistyksen sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola.

Ikkunat kiinni, uuni pois päältä

Ahola suosittelee, että sähkölaitteita kannattaa käyttää kuumana päivänä mahdollisimman vähän. Lisäksi sälekaihtimet kannattaa sulkea vaikkapa siksi ajaksi, kun on päivällä poissa kotoa. Laseista voi porottaa niin paljon, että sisäilman lämpötila nousee ulkoilmaa kuumemmaksi.

– Auringon säteily lämmittää kaikkein eniten, ja suuret ikkunapinnat päästävät sitä paljon sisään. Myös sisällä käytettävät sähkölaitteet tuottavat lämpöä ja uunit ja ruoanvalmistus myös kosteutta, joka tuntuu kuumalla tukalalta.

Ahola suosittelee tuulettamaan asunnon silloin, kun päivä on jo viilennyt, ja pitämään keskellä päivää ikkunat kiinni.

Lisäksi sisäilmaa voi viilentää esimerkiksi tuulettimilla tai omakotitaloissa ilmalämpöpumppujen jäähdytystoiminnolla. Erilliset ilmastointilaitteet ovat Suomen oloissa käyttöpäivien vähäisyyden vuoksi usein turhake, vaikka ne jäähdyttävätkin asunnon tehokkaasti ja poistavat myös kosteutta.

Muutaman asteen viilennys riittää

Jääkaappikylmäksi asuntoa ei kuitenkaan kannata viilentää. Viilennyksessä kannattaa pyrkiä korkeintaan muutaman asteen viilennykseen ulkoilmaan nähden.

– Missään nimessä ei montaa astetta kylmemmäksi kuin ulkoilma. Muuten ulkoilman kosteus voi tiivistyä rakenteisiin, Ahola sanoo.

Muutaman asteen viilennys on Aholan mukaan yleensä riittävä, kunhan välttää kosteutta.

– Ei tarvita monenkaan asteen tiputusta huoneilmassa kun myös kosteutta poistetaan, niin se tuntuu jo paljon mukavammalta.