1. yle.fi
  2. Uutiset

Ota veneestäsi valokuvat ja vie irtain talteen – kesä on venevarkauksien sesonkia

Veneilijän kannattaa ottaa ylös tarkat tiedot omaisuudestaan, neuvoo poliisi. Rosvoja kiinnostavat paitsi perämoottorit ja veneet myös niiden elektroniikka.

veneet
Satamassa veneitä
Satamissa turvallisuutta parantaa videovalvonta. Veneseuroilla on tukikohdissaan usein myös omatoimista valvontaa.Henrietta Hassinen / Yle

Kesäkuukaudet ovat venevarkauksien sesonkia. Etenkin loppukesää kohti hämärtyvät illat tarjoavat tihutöille otollista aikaa. Tyypillisesti varkaan matkaan lähtee perämoottori, toisinaan kokonainen venekin. Myös veneissä oleva elektroniikka kiinnostaa varkaita.

Mikäli rikos osuu kohdalle, mahdollisuuksiaan saada anastettu omaisuus takaisin voi parantaa ottamalla tiedot omaisuudestaan visusti talteen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta aina ohje ei ole mennyt perille.

– Peräänkuuluttaisin sitä omistajan vastuuta. Pitää tietää, minkälaisen veneen tai perämoottorin rantaan jättää, muistuttaa rikoskomisario Saku Hämäläinen Sisä-Suomen poliisista.

Veneitä venesatamassa
Osalle venelaitureista asiatonkin pääsee helposti.Inka Hannonen / Yle

Irtain omaisuus kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää muualla kuin veneessä. Myös lukitus on syytä hoitaa asialliseen kuntoon.

Hyvä perusohje on poliisin mukaan valokuvata veneensä, sen irtaimisto ja moottori. Myös tunnistenumerosarjat pitäisi kirjata ylös – ne on syytä myös pitää tallessa.

– Tietojen avulla on mahdollista palauttaa omaisuutta omistajalleen, mikäli sitä tutkinnassa saadaan takaisin, Hämäläinen sanoo.

Veneitä Joensuun Linnunlahden venesatamassa.
Pienempien kaupunkien satamissa ja venevalkamissa luotetaan usein naapuruston valppauteen.Esa Huuhko / Yle

Venevarkaiden varalta tarkkana on syytä olla myös venemarkkinoilla. Halpaan hintaan myynnissä olevan veneen tai moottorin pitäisi soitattaa ostajaehdokkaan kelloja.

– Ohjeena voi sanoa, että jos netistä lähtee ostamaan venettä, niin pitää varmistua siitä, että todella ostaa veneen oikealta omistajaltaan. Kannattaa ottaa myyjän tiedot ylös ja teettää kaupasta edes käsinkirjoitettu kuitti, Hämäläinen toteaa.

Lue seuraavaksi