Pois parvekkeilta! Ikkunat kiinni! – Poliisi varjelee Putinin turvallisuutta erikoisilla pyynnöillä

Poliisi pyytää pysymään poissa tietyiltä parvekkeilta Savonlinnassa. Putinin vierailun aikaan turvajärjestelyt ovat harvinaisen tiukat. Koteihin saapuneet suositukset ovat herättäneet ihmetystä Savonlinnassa.

Kotimaa
Poliisi valvomassa likennettä savonlinnan keskustassa.
Poliisi valvomassa likennettä savonlinnan keskustassa.Poliisi

Presidentti Putinin vierailun turvatoimet ovat poikkeuksellisen laajat, sillä osalle Savonlinnan asukkaista on jaettu tiedotteita, joissa pyydetään välttämään iltapäivällä parvekkeella oloa ja ikkunoiden aukaisua.

Itä-Suomen poliisilaitoksen jakamassa tiedotteessa kehotetaan seuraavaa:

"Venäjän Presidentti vierailee Savonlinnassa 27.7.2017. Vierailun turvallisuusjärjestelyihin liittyen pyydämme, että vältätte asuntonne parvekkeella oloa ja ikkunoiden aukaisua 27.7.2017 klo 15.00 – 17.30 välisenä aikana".

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että pyyntö on osa poliisin turvallisuusjärjestelyitä.

Kirjeet on viety jalkatyönä joihinkin kymmeniin asuntoihin Linnakadun alueella, turvallisuusnäkökulmien takia.

– Ymmärtääkseni ne ovat asuntoja, joiden parvekkeilta avautuu näköala rantaan, josta presidentit saattueineen siirtyvät laivalle ja päivälliselle Olavinlinnaan.

Ylikomisario Pohjolaisen mukaan kyse on poliisin suosituksesta tai toiveesta. Taustoja tai perusteita suositukselle hän ei voi enempää avata.

Taloyhtiön ohjeistus autojen siirrosta Savonlinnassa 26. heinäkuuta 2017
Taloyhtiön ohjeistus autojen siirrosta Savonlinnassa 26. heinäkuuta 2017Mikko Stig / Lehtikuva

– Uhka-arvio ei ole millään tavalla noussut. Uskon, että ihmiset kyllä ymmärtävät, että viranomaisella kuten poliisilla on aina jokin peruste pyyntöihimme.

Pohjalaisen mukaan kansalainen ei syyllisty mihinkään, vaikka ei noudattaisi kehoitusta. Ketään ei ruveta sakottamaan käyskentelystä omalla parvekkellaan.

– Viranomainen on omassa harkinnassaan tällaisen ratkaisun tehnyt ja uskomme, että ihmiset sitä noudattavat. Poliisi vastaa valtiovierailun turvallisuudesta ja meillä on tietyt perusteet tähän, hän sanoo.

Pohjolaisen mukaan poliisi tiedottaa ihmisiä heti, kun pyynnön voimassaoloaika päättyy.

Poliisi: Olavinlinnan oopperanäytöksessä mittavat turvavoimet

Poliisi haluaa muistuttaa tänään oopperan vierailijoille, että siirtymisiin varataan riittävästi aikaa ja liikkelle kannattaa lähteä kevyin kantamuksin.

Olavinlinnan sisääntulossa on käynnissä merkittävät turvallisuusjärjestelyt, mitkä hidastavat siirtymistä linnan sisätiloihin, poliisi tiedottaa.

Poliisi kehottaa välttämään autolla liikkumista Savonlinnan keskustassa puolenpäivän jälkeen presidentti Putinin vierailun takia. Myös vesiliikenne on kielletty Olavinlinnan ympäristössä.

Poliisi sulkee lukuisia tieosuuksia saattueiden vuoksi Savonlinnan lentoaseman, Punkaharjun valtionhotellin ja Savonlinnan keskustan liepeillä, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjalainen Itä-Suomen poliisista.

Lue myös: Presidentit rajoittavat liikennettä Savonlinnassa – "Varaa aikaa ja hyvät kengät"