"Hangon maastopalon laajuus yllätti" – Kaartin jääkärirykmentti arvioi, että Syndalenin palo syttyi harjoitusten seurauksena

Hangossa roihusi eilen suuri maastopalo. Puolustusvoimat on paikalla jälkivalvontatehtävissä.

maastopalot
metsästä nousee korkea savupilvi
Pelastuslaitos

Eilen keskiviikkona aamupäivällä Hangon Syndalenissa ehti palaa noin sata hehtaaria metsää Puolustusvoimien harjoitusalueella. Nyt pelastuslaitos on jo poistunut paikalta, ja aluetta valvoo Puolustusvoimat.

Pelastuslaitos ja Puolustusvoimat selvittävät vielä palon syttymissyytä yhteistyössä. Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentajalla, everstiluutnantti Rainer Kuosmasella on kuitenkin jo vahva käsitys siitä, miten palo on saanut alkunsa.

– Meidän harjoitusjoukot ovat ilmoittaneet, että palo on lähtenyt niiltä alueilta, missä meidän harjoitusjoukot ovat toimineet. On hyvin oletettavaa, että se on kytemällä lähtenyt sieltä meidän harjoituksen jälkeen.

"Räjähdys on voinut ulottaa sytykettä syviin turvekerroksiin"

Kaartin jääkärirykmentti on pitänyt Syndalenissa taisteluammuntaharjoituksiaan maanantaista lähtien.

– Harjoituksissa on ammuttu kiväärikaliiperisilla aseilla ja harjoiteltu räjähdyspanosten tekemistä pienillä räjähdeainemäärillä. Veikkaan, että räjähdysaineet ovat sen aiheuttaneet, vaikka näitä alueita on kasteltu varotoimenpiteenä. Räjähdys on voinut ulottaa sytykettä syviin turvekerroksiin, ja sieltä se on lähtenyt kytemään, Kuosmanen sanoo.

Kuosmanen on yllättynyt palon laajuudesta. Hän vakuuttaa, että harjoituksissa pyritään varovaisuuteen.

– Nyt olosuhteet ovat olleet suotuisia palolle ja tuulen suunta on ollut otollinen sen etenemiselle. Meillä oli toimintaa hyvin pienellä alueella. On yllättävää, että siitä kehittyi näin laaja palo.