Marja-alan yrittäjä poimijoihin liittyvistä ongelmista: Alalle rynninyt toimijoita, jotka eivät tiedä yrittämisestä mitään

Marjoja ostavan ja välittävän yrityksen toimitusjohtaja yhdistää sekä raakana poimitut hillat että poimijoiden huonot työolot lähinnä pieniin järjestäytymättömiin toimijoihin. Elintarviketeollisuusliitossa havainnot ongelmista tunnistetaan.

marjanpoiminta
Korpihillat ovat parhaimmillaan jopa kirsikkatomaatin kokoisia
Vesa Vaarama / Yle

Pitkään marja-alalla toiminut yrittäjä väittää, että marjabisnekseen on tullut mukaan niin sanottuja järjestäytymättömiä toimijoita, joiden tavat ovat kyseenalaisia.

Risto Isohätälä oululaisesta luonnonmarjojen osto- ja välitysfirma Tessacraftista sanoo, että kyse on esimerkiksi yksittäisistä ihmisistä, jotka kutsuvat ulkomailta poimijoita Suomeen sukulaissuhteiden kautta eivätkä huolehdi heistä asianmukaisesti.

– Näyttää vähän siltä, jos suoraan sanon, että moni thaimaalaisen naisen kanssa naimisiin mennyt haluaa perustaa marjayrityksen, vaikka he eivät tietäisi yritystoiminnasta yhtään mitään, Tessacraftin hallituksen puheenjohtaja Risto Isohätälä jyrähtää.

Moni thaimaalaisen naisen kanssa naimisiin mennyt haluaa perustaa marjayrityksen, vaikka he eivät tietäisi yritystoiminnasta yhtään mitään.

Risto Isohätälä

Hänellä ei kuitenkaan ole väitteidensä tueksi virallista tietoa tai tilastoja, vaan kyse on omista havainnoista ja tuntumasta.

Riskinä kokematon yrittäjä  

Elintarviketeollisuusliitossa oululaisen Tessacraftin havainnot järjestäytymättömistä marja-alan toimijoista tunnistetaan.

Elintarvikeasiantuntija Mari Lukkariniemi ei ota suoraan kantaa Risto Isohätälän kommentteihin, mutta sanoo, että metsämarja-alalle on tullut viime vuosina paljon uusia toimijoita, joista kaikilla ei välttämättä ole riittävää asiantuntemusta pyörittää marjabisnestä.

Tilanne on varsin haasteellinen, kun samalla kentällä on niin paljon monenlaisia toimijoita.

Mari Lukkariniemi

Lukkariniemi näkee riskejä siinä, jos kokematon yrittäjä lähtee kutsumaan vaikka juuri thaimaalaisia poimijoita Suomeen.

– Tällainen yrittäjä ei välttämättä tunne markkinaa, eikä talteen poimittuja marjoja aina saadakaan myytyä ja siitä eteenpäin kaupalliseen käyttöön. Marjanpoimijat voivat tällöin jäädä ilman korvausta, hän sanoo.

Kentällä monenlaisia toimijoita

Mari Lukkariniemi laskee, että Suomessa on jo pitkälti yli toistakymmentä toimijaa, jotka kutsuvat thaimaalaispoimijoita Suomeen, kun aiemmin toimijat pystyi laskemaan yhden käden sormilla.

Lisäksi kuka tahansa voi pyytää esimerkiksi sukulaisiaan Suomeen poimimaan marjoja.

– Tämä tilanne on varsin haasteellinen, kun samalla kentällä on niin paljon monenlaisia toimijoita. Tämäkin ala voi houkutella mukaan myös niitä epärehellisiä ihmisiä, jos joku näkee tässä sopivan markkinaraon, Elintarviketeollisuusliiton elintarvikeasiantuntija sanoo.

Toisaalta Mari Lukkariniemi myös muistuttaa, etteivät kaikki uudet tai alalle pyrkivät toimijat ole automaattisesti huonoja tai epäpäteviä.

"Asia pitää tietenkin selvittää"

Ulkomaalaisten luonnonmarjan ja muiden luonnonvaraisten tuotteiden poimintaan liittyviä neuvonta- ja lausuntoasioita hoitaa Suomessa Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto.

TE-toimiston asiantuntijan Hannele Mesilaakso-Aartolan mukaan ainakaan hänelle ei ole tullut tietoa, että marjanpoiminta-alalla toimisi järjestäytymättömiä yrityksiä, joiden toimintatavat olisivat epäammattimaisia tai kyseenalaisia.

– Jos tällaisia havaintoja on tehty, asia pitää tietenkin selvittää, hän sanoo.

Thaimaalainen marjanpoimija poistaa roskia mustikkaämpäristä.
Marjanpoiminta on herättänyt tänäkin kesänä keskustelua. (Arkistokuva)Antti Kolppo / Yle

Mesilaakso-Aartolan mukaan kaikki yritykset, jotka kutsuvat ulkomaalaisia marjanpoimijoita Suomeen, joutuvat tekemään TE-toimistolle ennakkoselvityksen. Tänä vuonna selvityksiä on toimitettu TE-toimistolle yli 20. Joukossa on sekä isompia yrityksiä että esimerkiksi toiminimellä toimivia henkilöitä. TE-toimisto seuraa toimintaa esimerkiksi tekemällä vierailuja yrityksiin.

– Niiden yhteydessä ainakaan me emme ole havainneet tällaisia ongelmia, Hannele Mesilaakso-Aartola kertoo.

Thaimaa varoitti poimijoita

Marjanpoiminta nousi vastikään keskusteluun muun muassa Thaimaan viranomaisten marjanpoimijoille antaman varoituksen takia. Viranomaiset varoittivat Suomeen matkaavia marjanpoimijoita matalasta tulotasosta ja huonoista työolosuhteista sekä myös mahdollisuudesta tulla huijatuiksi.

Oululaisen Tessacraftin Risto Isohätälän mielestä varoitus liittyy isoilta osin juuri järjestäytymättömiin toimijoihin, jotka eivät ole hoitaneet asioita riittävän hyvin.

Isohätälän mukaan Tessacraft ja suurin osa muista pitkään toimineista marjayrityksistä kuuluvat Elintarviketeollisuusliittoon, ja esimerkiksi hänen edustamansa yritys on sitoutunut eri sertifikaattien kautta huolehtimaan sekä poimijoista että ympäristöstä.

Isohätälän mielestä isoksi ongelmaksi on muodostunut myös se, etteivät kaikki poimijoita Suomeen kutsuvat ohjeista ulkomaalaisia riittävän hyvin. Esimerkiksi Tervolassa ilmennyt tapaus, jossa ulkomaalaiset poimijat poimivat raakoja hilloja, on hänen käsityksensä mukaan yksi osoitus tästä.