Lasten Rosatom-leiri herättää kummastusta – Tutkija: "Istuu hyvin yhtiön toimintaan"

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää mahdollisena, että Rosatomin Kalajoella järjestämä lasten kesäleiri on suunnattu samaan aikaan Venäjän presidentin vierailun kanssa. Leirin järjestäjän mukaan venäläisyrityksillä on tapana järjestää kesäleirejä muun muassa työntekijöiden lapsille.

Rosatom
Poika leikkii vedessä.
Arkistokuva Kalajoen Hiekkasärkiltä.Esko Jämsä / AOP

Kalajoella käynnissä oleva, laajasti kummastusta herättänyt (siirryt toiseen palveluun) ydinvoimayhtiö Rosatomin kesäleiri on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan osa yhtiön PR-toimintaa.

Hänen mukaansa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen ydinvoiman suosion alamäki sekä Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimala ovat Rosatomin lapsille suunnatun kesäleiritoiminnan taustalla.

– Pyhäjoen voimala on Rosatomille merkittävä päänavaus Suomeen. Tässä mielessä en lainkaan kummastele, että he ovat kyseisen leirin päättäneet järjestää.

Kangaspuron mukaan suurilla yrityksillä on aina kauaskantoisempi motiivi PR-toiminnassaan.

Kalajoki on niin kaunis paikka, että oli luontevaa järjestää leiri sinne.

Alina Haapalainen-Kamenev

– Pehmeän PR-toiminnan katsotaan pitkällä tähtäimellä hyödyttävän bisnestä. Kesäleiri itsessään istuu hyvin Rosatomin toimintaan, sillä Venäjällä on pitkät perinteet lasten leirien järjestämisessä.

Etenkin suuryritykset pyrkivät lapsille suunnattuun PR:ään myös Suomessa. Kangaspuro nostaa esimerkiksi Helsingin Meilahdessa sijaitsevan Ronald McDonald -talon.

Leirin ajankohdan sijoittumista samaan aikaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtiovierailun kanssa Kangaspuro pitää yhtä todennäköisesti suunniteltuna kuin sattumanakin.

– Rosatom on kuitenkin valtiojohtoinen yritys, eli siinä mielessä voi hyvinkin olla, että tapahtumat on ajoitettu samaan aikaan. Mutta yhtä hyvin asia voi olla puhdas sattuma.

"Vaikea ilmapiiri on ollut"

Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenevin mukaan Kalajoen kesäleiri on osa Rosatomin toimintatapaa, jossa lapsille tarjotaan ilmaiseksi paikalliseen kulttuuriin ja luontoon tutustuttavaa loma-aktiviteettia.

Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev
Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenevin mukaan Kalajoen kesäleirin jatkoa suunnitellaan palautteen perusteella. – Jos kaikki menee hyvin ja ihmiset tottuvat ajatukseen leireistä, saatetaan toinen leiri järjestää.RAOS Voima Oy

Tämän kertaisen leirin vajaat 80 osallistuvaa lasta tulevat Venäjältä, Slovakiasta, Suomesta, Tšekistä ja Unkarista.

Leirin 15 ohjaajaa tulevat Venäjältä, ja kutakin kansallisuutta kohden on yksi aikuinen valvoja matkassa. Myös yksi suomalainen ohjaaja osallistuu leirille muutamaksi päiväksi, Haapalainen-Kamenev kertoo.

– Yhtiö on muutaman vuoden ajan järjestänyt leirejä maissa, joissa on yhtiön käynnissä tai rakenteilla olevia ydinvoimaloita. Muutenkin Venäjällä on pitkä perinne, jossa yritykset järjestävät työtekijöidensä lapsille leirejä.

Minusta se olisi menneen ajan meininkiä, että kaupunki määrittelisi, minkä aate- tai ajatusmaailman yrityksiä Kalajoelle saisi tulla.

Jukka Puoskari

Haapalainen-Kamenevin mukaan Kalajoki valikoitu kuluvan kesän leiripaikaksi siksi, että sen naapurikunnassa Pyhäjoella on käynnissä Rosatomin ydinvoimaprojekti.

– Kalajoki on niin kaunis paikka, että oli luontevaa järjestää leiri sinne.

Leirien mahdollista jatkoa mietitään Haapalaisen-Kamenevin mukaan sitten, kun käynnissä oleva leiri on saatu päätökseen.

– Vähän vaikea ilmapiiri on ollut tämän ensimmäisen leirin aikana. Jos kaikki menee hyvin ja ihmiset tottuvat ajatukseen leireistä, saatetaan toinen leiri järjestää.

Markku Kangaspuro uskookin, että Rosatomilla seurataan leirin vaikutuksia Suomessa.

– Varmasti tarkalla silmällä katsotaan ja korvalla kuunnellaan, ovatko leirin vaikutukset myönteisiä vai kielteisiä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kaupunginjohtaja julkisuudesta: ylireagointia

Kalajoen kaupungin johto ei näe leirin järjestämisessä ongelmaa.

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari pitää venäläisen Rosatomin leiriä vain yhtenä tapahtumana muiden Kalajoen tapahtumien joukossa.

– Meillä on ollut vihreiden eduskuntaryhmä täällä vierailemassa, parhaillaan on Jukuleiri käynnissä ja Suomen suurin painonnostoleiri on käynnistymässä. Rosatomin leirin kaltainen ulkomainen leiri on tärkeä ja hyvä osa Kalajoen kasvavaa matkailua.

Puoskarin mukaan kaupungin roolina on tarjota leirille puitteet, ei puuttua sen sisältöön.

– Minusta se olisi menneen ajan meininkiä, että kaupunki määrittelisi, minkä aate- tai ajatusmaailman yrityksiä Kalajoelle saisi tulla, Puoskari toteaa ja jatkaa:

– Minua on huvittanut tämä ylireagointi, jota leirin suhteen on mediassa esiintynyt. Toki ymmärrän, että kesäisin on vähemmän juttuja.