1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyhiinvaellukset

Äiti kuoli, seuraavana päivänä poika lähti historialliselle pyhiinvaellukselle: "Pääsen muistelemaan häntä nyt"

Yhä käytössä oleva Hämeen Härkätie on vuosisatoja vanha. Pyhiinvaelluksessa yhdistyvät hengellinen ajattelu ja fyysinen rasitus.

Hämeen Härkätie on 162 kilometriä pitkä. Se on Suomen vanhimpia historiallisia teitä. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hämeen Härkätietä pitkin on kävelty satoja vuosia. Kulkijoiden syyt ovat olleet kirjavia aina. Toiset ovat olleet kauppiaita, toiset taas kruunulle veroja tuovia talonpoikia.

Tällä viikolla lähti parinkymmenen pyhiinvaeltajan joukko Hämeenlinnasta kohti Turkua. Toiset lähtivät matkaan kokeilunhalusta, osa hengellisistä syistä. Joillekin kävelijöistä taas luonto ja liikkuminen olivat tärkeimmät kimmokkeet. Yhdessä he kävelevät 162 kilometriä.

Yksi Hämeen Härkätien reunaa kävelevistä on Timo Jokela. Hän toivoo pysyvänsä kunnossa pitkällä vaelluksella.

– Toivon että voimat riittävät, vaikka paljon onkin treenattu tätä varten.

Voimilla Jokela tarkoittaa myös henkistä puolta. Jokelan äiti menehtyi päivää ennen Härkätien pyhiinvaelluksen alkua. Vaimo rohkaisi häntä lähtemään silti, tai juuri siitä syystä, matkaan.

– Vaimo kysyi että lähdetäänkö, ja vastasin että ilman muuta lähdetään.

Reitille osuu useita keskiaikaisia kivikirkkoja. Päätepisteenä oleva Turun Tuomiokirkko on Jokelalle nyt erityisen merkityksellinen. Se on hänen äitinsä rippikirkko.

– Tämä osui juuri nappiin. Pääsen muistelemaan häntä nyt sinne, ja koko matkan ajan tässä samalla.

Pyhiinvaellus on kehon rukousta

Pitkällä vaelluksella itsensä kanssa ehtii pään sisällä tapahtua paljon asioita. Omiin ajatuksiin on aikaa syventyä. Matkan taittuessa useat asiat loksahtavat kuin itsestään oikeisiin mittasuhteisiin.

– Omia asioita pohtii paljon, ja menee syvällekin. Mutta sitten huomaa, ettei niissä vastoinkäymisissä olekaan mitään ongelmaa, mitä elämä on tuonut tullessaan, sanoo Jokela.

Joukon mukana kulkee turkulainen pappi Miika Ahola. Hän teki ensimmäiset vaelluksensa Lapissa. Pyhiinvaelluksen hengellinen puoli sopii yhteen liikunnan kanssa. Hän sanoo, että se on kuin kehon rukousta.

Hämeen Härkätie kulkee satoja vuosia vanhoja reittiä pitkin. Joukon kärjessä kulkevan ristin hengellinen merkitys ei ole kaikille osallistujille pääasia. Yhtä tärkeää on päästä luontoon ja liikkumaan. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

– Tässä ovat sekä fyysinen vaeltaminen että hengellinen sisältö yhdessä, hengelliseen puoleen tulee fyysinen ulottuvuus mukaan ja toisinpäin. Se on hyvin kokonaisvaltaista, sanoo Ahola.

Joukon keulassa kulkevalla puuristillä on Timo Jokelalle iso merkitys.

– Siitä saan voimaa jatkaa matkaa, niin tätä kuin muitakin. Mutta jokainen asettaa itse itselleen tavoitteet – pääasia on, että liikkuu.

Reitti on satoja vuosia vanha. Historia tuntuu kävelijässä myös nykyään.

– Tämä on tavallaan tällainen elämysmatka vuosisatoja sitten tapahtuneeseen. Sillä ajatuksella uskon pärjääväni tämän reitin perille asti.

Viikon matka yhdistää vaeltajia

Kävelyn tasainen rytmi sopii isoille ajatuksille. Vaikka tie on paikoitellen nykyaikaisesti asfaltoitu, kulkee se silti yhä metsän keskellä. Luonto on läsnä.

Ensimmäistä kertaa pyhiinvaeltamassa on Petäjävedeltä paikalle tullut Laura Vertainen. Hän löysi ilmoituksen netistä, ja päätti ilmoittautua mukaan.

Pyhiinvaelluksella on käytössä vanha, luostareista peräisin oleva ruokoushetkiperinne. Silloin luetaan ikiaikaisia tekstejä, jotka vapauttavat vain kuuntelemaan. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

– Halusin yhdistää hengellisyyden ja vaeltamisen. Tässä on mietitty majapaikat ja ruuat valmiiksi, voin keskittyä vaeltamiseen, olemiseen ja rukouksiin.

Vertainen ei tuntenut aiemmin muita matkalle lähtijöitä, mutta yhteinen matka on yhdistänyt ihmisiä.

– Matkalla jutustellaan, ihastellaan maisemia, ja sitten on paljon pätkiä jolloin vain lepää ja antaa tien kuljettaa eteenpäin. Kävely auttaa keskittymään, kun ei ole muita virikkeitä tai velvoitteita, sanoo Vertainen.

Vaellukselle lähtijälle riittää hyvä pohjakunto

Hämeen Härkätien pyhiinvaellusmatkalla on mukana ohjattua hengellistä toimintaa. Rukoushetkien lisäksi matkan aikana vieraillaan kirkoissa ja ollaan mukana messuissa.

– Niistä hetkistä voi jäädä mieliin jotain, jota sitten voi työstää eteenpäin, sanoo pappi Miika Ahola.

Eeva-Liisa Hemming oli edellisen kerran vaeltamassa seitsemän vuotta sitten. Hänelle matkassa tärkeintä on liikkuminen ja luonto. Hengellisyys on hyvä, mutta ei tärkein asia.

– Ajatukset nollautuvat, enää ei tavoita eilisen ajatuksia, Hemming sanoo.

Vaelluksella tärkeää on hyvät jalkineet. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja kokemusten kautta tulleita oppeja, jotka ovat arvokkaita vajaan 200 kilometrin mittaisella vaelluksella. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Osallistuakseen pyhiinvaellukseen ei tarkoita rautaista pohjakuntoa ja liikunnallista taustaa. Eeva-Liisa Hemming on osallistunut useammallekin eri vaellukselle. Kokemusta on niin hiihto-, patikointi- kuin soutuvaelluksistakin.

Hän sanoo, ettei fyysisyys ole ongelma.

– Jos on edes jonkinlainen peruskunto pohjalla, se riittää. Jokaisella meistä on omat kikkamme esimerkiksi siinä, minkälainen sukka ja kenkä on paras.

Timo Jokela on vaeltanut myös Lapin avarissa tunturimaisemissa. Siellä kulkijaa ympäröi horisonttiin rajautuva avaruus. Hämeen Härkätietä reunustavat korkeat puut. Näkymä on suppea. Läheisensä juuri menettänyt mies sanoo, että ajatukset pysyvät nyt kasassa.

– Väheksymättä yhtään tunturireittejä, arvostan tämän historiallisuutta. Olen ylpeä, että voin tehdä tämän. Tämä tekee hyvää mielelle ja sydämelle.