Kuluttajat luottavat edelleen talouden kohenemiseen, yrityksilläkin valoisat näkymät

Kuluttajien talousluottamus on laskenut hieman touko–kesäkuun huippulukemista.

talousindikaattorit
Asiakkaita kauppakeskuksessa.
Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa lähes kolmannes kyselyyn vastanneista kuluttajista, Tilastokeskus kertoo. Ismo Pekkarinen / AOP

Kuluttajien luottamus talouteen jatkui vahvana heinäkuussa, mutta heikkeni hieman kesäkuusta, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Luottamusindikaattorin lukema oli heinäkuussa 22,8, kun se kesäkuussa oli 23,9. Toukokuussa lukema oli 24,1. Touko–kesäkuun lukemat olivat indikaattorin vuodesta 1995 alkaneen mittaushistorian korkeimmat.

Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 13,1. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,0.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista uskoi heinäkuussa, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Vain kahdeksan prosenttia vastanneista arvioi maan taloustilanteen heikkenevän.

Ylemmät toimihenkilöt optimisimpia

Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa lähes kolmannes kuluttajista. Yhdeksän prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajista lähes puolet odotti heinäkuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana. 15 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Kotitalouksista kahdella kolmasosalla oli jäänyt rahaa säästöön ja lähes 80 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin heinäkuussa lähes 1 200 Suomessa asuvaa ihmistä.

Myös yritysten luottamus korkealla

Myös yritysten luottamus talouteen pysyi korkealla heinäkuussa, vaikka se laskikin hieman kesäkuusta, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK (siirryt toiseen palveluun).

Vähittäiskaupan luottamus talouteen vahvistui edelleen selvästi kesäkuusta.

Teollisuudessa, palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa luottamus talouteen on selvästi pitkäaikaisen keskiarvotason yläpuolella. Palveluyrityksissä suhdannearviot ovat yhä lähellä vuoden 2006 huippulukemia.

Myös rakentamisessa luottamus talouteen on hieman pitkän ajan keskiarvoa vahvempaa, mutta ei yhtä selvästi kuin muilla aloilla.